21 Nisan 2010, Çarşamba 15:34:14

ICAO küller için standart arayışına girdi

İzlanda'daki yanardağdan yayılan küllerin hava trafiğini felç etmesi ardından, Birleşmiş Milletler volkanik küllerin yaratabileceği güvenlik riskleri konusunda küresel standartlar geliştirilmesi için harekete geçiyor.

Altı gündür durdurulmuş olan uçuşlar, şirketlerin yaptığı test uçuşları ve tehlikenin geçtiği yolundaki değerlendirmeler ardından yeniden başlamıştı.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) volkanik faaliyetlerin yaratabileceği tehlikeleri inceleyen bir sistemin zaten bulunduğunu ve işlediğini bildirdi. Bu sistem dünyanın dokuz farklı noktasında ölçümler yapıyor.

Ancak 190 üyeli kuruluşa göre, son günlerde yaşanan benzeri görülmemiş aksaklıklar, düzenli güvenlik denetimi yapılmasını sağlayacak küresel bir ağ oluşumuna ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Ancak ICAO güvenlik konusunda karar alma merciinin yine hükümetler olacağını belirtti.

İşbirliği gerekli

Kurum daha etkin bir ağ oluşturmak üzere bilim adamları, hükümetler, havacılık sektörü ve uçak üreticilerinin bir arada çalışmasını öneriyor.

Bunun için yakında tarafları buluşturacak bir toplantı yapılacak. Ancak toplantının yeri ve zamanı henüz kesinleşmedi. Yetkililer, standartların netleştirilmesinin 'iki-üç haftalık' bir iş olmadığını kaydediyor.

Montreal merkezli ICAO'nun başkanı Roberto Kobeh Gonzalez, "standartları biz icat edemeyiz, bu sanayi temsilcileri ile üzerinde çalışmamızı gerektiriyor" dedi ve bilim adamlarının buradaki katkısının da önem taşıdığını vurguladı.

ICAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin de "Bir motor üreticisine motorunuz ne yoğunlukta külü kaldırabilir?" diye sorarsanız doğrudan bir yanıt alamazsınız, çünkü bu bir yükümlülük meselesi, risk varsa kimse uçmak istemez" dedi.

Eyjafjallajokull yanardağından yayılan küller, altı gündür Avrupa'da hava trafiğinin durmasına yol açtı. Binlerce yolcunun terminallerde kalmasına yol açan bu sorunun ekonomik maliyeti de yüz milyonlarca dolarla ifade ediliyor.

(BBC)
 

ICAO küller için standart arayışına girdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000