03 Aralık 2008, Çarşamba 07:54:12

ICAO havacılık otoritelerini birleştirdi

24-27 Kasım tarihlerinde Dubai’de 29 ülkenin Sivil Havacılık otoritelerinin katılımıyla ICAO tarafından 'ikili hava ulaştırma müzakereleri' adında konferans gerçekleştirildi...

“İkili Hava Ulaştırma Müzakereleri” konulu konferans 24-27 Kasım 2008 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de  Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından 29 ülkenin Sivil Havacılık otoritelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

2003 yılında gerçekleştirilen ICAO 5. Dünya Hava Nakliyat Konferansında alınan bir karar gereğince ICAO’dan Devletlere ikili sivil havacılık müzakerelerini aynı mekanda yapma fırsatı vermesi istenmiş olup karardan hareketle günümüz  havacılık sektörü  için  ilk kez yapılan söz konusu  konferansa Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinden 29 ülke katıldı.

Ülkeler arasındaki hava taşımacılığının genel esasların düzenlendiği ICAO nezdinde tescil ettirilmiş 4000 adet İkili Hava Ulaştırma Anlaşmasıyla Devletler mevcut ve/veya potansiyel partnerleriyle bir merkezde toplanıp müzakereler yaparak zaman ve para konusunda tasarrufta bulunabileceklerini bu Konferansla keşfetmiş oldular.

Katılımcılara ilk gün uluslararası hava ulaştırma regulasyonu ve liberalizasyonu konularında küresel trendlerin ve gelişmelerin değerlendirilmesi yönünde bir seminer düzenlendi. Konferans süresince ülkeler birbirleriyle ikili müzakereler gerçekleştirerek sivil havacılık tarihinde bir ilke imza attılar.

Bu bağlamda Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr.Ali ARIDURU başkanlığındaki Türk Heyeti tarafından Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Hong Kong, Lübnan, Finlandiya, Polonya, Hindistan, Macaristan ve Afrika Ülkeleri Birliği (AFCAC) ile ikili hava ulaştırma müzakereleri yapıldı.

Mevcut İkili Hava Ulaştırma Anlaşmaları kapsamında yapılan görüşmelerde heyetler birbirleriyle mevcut sorunlar üzerinde fikir alışverişi, frekans artışı, yeni tarifeli sefer noktalarının belirlenmesi şeklindeki taleplerini iletme ve birbirlerini anlama fırsatı yakaladı.

25 Kasım 2008 tarihinde yapılan Türkiye-Hindistan müzakeresi sonucunda ise Mutabakat Zaptı imzalandı. Söz konusu zapta göre, tekli tayinden çoklu tayine geçilerek Taraflara ülkelerimiz arasında tarifeli sefer yapmak üzere birden fazla havayolu işletmesini tayin etme hakkı verildi. Frekans sayısı ise yolcu uçuşlarında İstanbul-Yeni Delhi hattında 7 frekans ve İstanbul-Mumbai hattında 7 frekans olmak üzere toplam 14 frekansa çıkarıldı. Buna ilaveten havayolu işletmelerinin her iki ülke arasında haftada toplam 14 frekans kargo seferi yapması için bir düzenleme yapıldı.  Taraflar ayrıca sivil havacılık konularında işbirliği yapılması konusunda da anlaşma sağladı.

ICAO havacılık otoritelerini birleştirdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000