27 Şubat 2013, Çarşamba 13:09:54

HAVALİMANI MESELESİ DARBE VURUR!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev, Ermenistan’ın Hocalı Havaalanı provokasyonunun bölgeyi çok tehlikeli bir sürece sürükleyeceğini söyledi.
  • Ermenistan kasiniyor!

Abdullayev, bu provokatif adımın atılması durumunda, “Dağlık Karabağ sorunun barış yolu ile çözümü sürecine büyük darbe vuracağını” ifade etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elman Abdullayev, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardaki Hocalı Havaalanı'nı kullanıma açacakları yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Azerbaycan’ın aldığı bütün kararların, uluslararası kanunlar çerçevesinde olduğunu vurgulayan Abdullayev, “Kanunlarda temel olarak da “Chicago Konvansiyonu” alınmıştır. 1944 yılında kabul edilen “Chicago Konvansiyonu”, uluslararası hava nakliyatını düzenleyen bir belgedir. Azerbaycan, 1992 yılından bu yana Chicago Konvansiyonu’nun üyesidir. Azerbaycan, 1992’de üye olurken, ülke topraklarındaki bütün havaalanlarını kaydetmiştir. Onların içinde de Hocalı havaalanı bulunmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin havalimanı olarak kaydedilmişti.”

Elman Abdullayev, 1993’te Hocalı da dahil Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edilmesi ile Azerbaycan’ın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) başvurarak, Hocalı Havalimanı'nın kapandığı bilgisini verdiğini kaydetti.

Chicago Konvansiyonu’nun Azerbaycan’la ilgili kısımlarında söz konusu bölgedeki hava sahasının Azerbaycan’a ait olduğu vurgulandığını anlatan Abdullayev, bu belgede söz konusu hava sahası ve bütünüyle Azerbaycan hava sahasından bütün uçuşların Azerbaycan’ın izni ile yapılması gerektiği yer aldığını ifade etti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şöyle devam etti: “Bu konuda uluslararası hukuk Azerbaycan’ın tarafındadır. Azerbaycan hiçbir zaman attığı adımlarda uluslararası hukuk çerçevesinden çıkmamıştır. Bugün ise Ermenistan’ın provokasyon girişimi, uluslararası hukuka olan bir saygısızlık ve uluslararası hukuka aykırıdır. Ermenistan, uluslararası hukuku çiğniyor. Maalesef uluslararası kamuoyu da buna göz yumuyor.”

BM VE AGİT’TE GÜNDEME GETİRİLDİ

Azerbaycan’ın bu konudaki endişelerini uluslararası kurumlara ilettiğini aktaran Elman Abdullayev, “BM ve AGİT’te bu konu gündeme getirildi. Minsk grubunun eş başkanlarına mektuplar gönderildi ki, Minsk grubu tarafından bu konunda Erivan yönetimine resmi bir şekilde itiraz iletilsin. Bize ulaşan bilgiye göre bu artık yapıldı.” dedi.

Azerbaycan’ın, Ermenilerin Hocalı havaalanında yasa dışı uçuşlar yapma girişimine karşı ciddi ve çok taraflı diplomatik adımlar attığını kaydeden Abdullayev, “İtirazlarımızı birçok yere ulaştırdık. Ve yine şunu vurguladık ki, böyle bir provokatif adım atılırsa, bu bölgeyi çok tehlikeli bir sürece sürükleyecektir. Bu, sorunun (Dağlık Karabağ sorunu) barış yolu ile çözümü sürecine büyük darbe vuracaktır. Bu aynı zamanda Minsk Grubu çalışmalarına bir darbe olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şöyle devam etti: “Bunu da önlemek için Minsk Grubu ve diğer uluslararası kurumların, Ermenistan’a ciddi baskı ve tepkiler vermesi gerekiyor. Aksi taktirde, Ermenistan bölgeyi çok tehlikeli bir sürece sürükleyecektir. Bunun da bütün sorumluluğu Ermenistan yönetiminde olacaktır.” (Haber3)

HAVALİMANI MESELESİ DARBE VURUR!

Yorumlar

Hocali ~ 11 yıl önce
Ermenistan kasiniyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000