13 Kasım 2013, Çarşamba 07:05:00

ERCAN HAVALİMANI'NIN PİSTİ TEMİZLENİYOR

Özelleştirilip, 25 yıllığına Taş Yapı-Terminal (T&T) ve yerli ortak Kaner Grubu’na devredilen Ercan Havalimanı’ndaki pistte yolcu ve uçak güvenliği için pist temizleme çalışmaları başlatıldı.
  • Pisti temizleyeceğinize tuvaletleri temizleyin önce.
  • Yeni işletmeci işletmeyi bilmeden ICAO kurallarından bahsetmiş. Duvarları boyayıp çantacı dükkanı açmakta ICAO kuralı mı ? Yolları kesip bariyer koymak ICAO kuralı mı ? Yapmayın allah aşkına. Yapmayın.

Her gün gece yarısından sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürülen temizleme çalışmaları 15 gün sürecek. Temizleme çalışmalarının ardından pist, apron ve taksi yolları uluslararası standartlara uygun olarak tekrardan boyanacak.

Uzun zamandır yapılmadı

TT Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd. Genel Müdürü Serhat Özçelik, uçakların iniş yaptıkları zaman uçağın ağırlığına bağlı olarak pistte lastik izi bıraktığını ve bunların zaman içerisinde kauçuk katmanı haline geldiğini kaydetti.  

Yağışlı havalarda kauçuk katmanın uçaklar için güvenlik tehlikesi oluşturduğunu ve kayganlık yaptığını anlatan Özçelik, yurt dışından getirilen özel bir cihazla bunların temizlenmeye başlandığını belirtti.

Güvenlik açısından çok önemli

Serhat Özçelik, uçakların ve yolcuların güvenliği açısından gerekli olan ve konuş sayılarına göre temizlenme süresinin değiştiğini kaydetti.

Güneşli havalarda ise pistte oluşan kauçuğun pilotların gözüne güneşi yansıtıp tehlikeli olduğunu anlatan Özçelik, “Bu temizlemenin uçuş sayısına ve zemin durumuna bağlı olarak yapılması gerekir. Trafiğin yoğun olduğu havaalanlarında temizlenme süresi kısalıyor” dedi.

Temizlenme işlemi için ciddi bir parasal kaynak gerektiğini de ifade eden Özçelik, pistin temizlenmesi için Türkiye’den özel bir firma ile anlaştıklarını ancak araçların Almanya’dan getirildiğini belirtti.

Aletlerin 2 bin 500 bar basınçla yeri temizlediğini kaydeden Özçelik, bunun Ercan Havalimanı’na yaptıkları en önemli hizmetler arasında yer aldığını söyledi.
       
ICAO kurallarını uyguluyoruz

Özçelik, dünyadaki tüm havaalanlarının Uluslararası Havcılık Örgütü’nün (ICAO) kuralları tarafından işletildiğini ve Ercan’daki denetimi ise KKTC Sivil Havacılık Dairesi’nin yaptığını söyledi.

ICAO tarafından standartlara uygun pist, taksi yolları ve apron sahalarının yüzey şartlarının incelenmesi, değerlendirilmesi ile usul ve esasların açık olduğunu ifade eden Özçelik, şöyle devam etti:

“Havaalanı, pist ve taksi yollarının işletmeye verilmesi durumunda uçaklar tarafından kullanım yoğunluğuna bağlı olarak yüzey şartlarında değişme olmaktadır. Uçaklar piste her indiğinde ise lastik izi bırakmaktadırlar. Yüksek hızda piste inen uçaklar pist yüzeyinde tekerleğin temas ettiği alanlarda sürtünmenin yol açtığı yüksek ısıdan dolayı eriyip yüzey dokusuna yapışan lastik atıkları oluştururlar. Bu nedenle lastik izlerinin özel donanımlı araçlarla temizlenmesi gerekmektedir. Ercan’da şu anda bu işlem yapılmaktadır.” (Kıbrıs Gazetesi)

ERCAN HAVALİMANI'NIN PİSTİ TEMİZLENİYOR

Yorumlar

Temizlik ~ 10 yıl önce
Pisti temizleyeceğinize tuvaletleri temizleyin önce.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO ~ 10 yıl önce
Yeni işletmeci işletmeyi bilmeden ICAO kurallarından bahsetmiş. Duvarları boyayıp çantacı dükkanı açmakta ICAO kuralı mı ? Yolları kesip bariyer koymak ICAO kuralı mı ? Yapmayın allah aşkına. Yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öğrenci ~ 10 yıl önce
işletmeyi bilen eski yönetimmiydi peki ? Artık yorum yaparken sadece saldırma niyetini bırakıp yapılan işlere bakmak lazım diye düşünüyorum.Yeni yönetimden önceki ve sonraki ercan haberlerine şöyle bi göz atsanız o bile yeterli.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000