09 Nisan 2010, Cuma 07:01:49

AB, HAVAALANI YARDIMI İÇİN NE DİYECEK?

Gürcistan, Abhazya’nın Rusya’nın yardımıyla Sohumi’deki havaalanını yeniden açmasını engellemek için AB’den yardım isteyecek.

Abhazya’da Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden yönetimin, 1990’ların başında Gürcistan’la yaşanan savaş sırasında yıkılan başkent Sohumi’deki havaalanını yeniden inşa ederek uçuşa açma planı, Tiflis’in tepkisini çekiyor. Abhazya yönetimi 2006'da havaalanını tekrar faaliyete geçirmeyi amaçladıklarını bildirmişti. Abhazya Başbakanı Sergey Şamba da, geçtiğimiz haftalarda Rusya’ya ziyareti sırasında, 1993’ten beri kullanılmayan Babuşera Havaalanı’nı Rusya’nın yardımıyla yeniden kullanıma açacaklarını belirterek, Ürdün, Türkiye ve Rusya’dan işadamlarının inşaatla ilgilendiğini söyledi.

Gürcistan AB anlaşmalarını çıkardı
Bu açıklamalara tepki gösteren ve bağımsız olarak Sohumi’de yapılacak uçuşların AB’yle yapılan anlaşmalara aykırı olduğunu savunan Gürcistan’ın, Abhazya ile bölgenin bağımsızlığını tanıyan Rusya arasındaki işbirliğinin önlenmesi için Avrupa Birliği’nden yardım isteyeceği bildirildi. Havaalanını yenileme planının, Rusya’nın Abhazya topraklarını ilhak etme planının bir parçası olduğunu öne süren Batı yanlısı Gürcistan yönetimi, Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu’na (ICAO) Rusya’yı şikayet etmeye hazırlanıyor. Gürcistan Meclisi’nde alınan karara göre, ülkenin ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerdeki büyükelçileri 22 Nisan’da şikayeti Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a da sunmayı amaçlıyor.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alaksandır Nalbandov, ülkenin AB’nin ortak hava sahası programına dahil olduğunu, bu program dışında Sohumi’den kalkan bilinmeyen bir uçağın hava trafiğini altüst ederek kazalara yol açabileceğini söyledi. Gürcistan Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Irakli Kavtaradze de, AB’nin Sohumi’deki havaalanının yenilenmesine karşı çıkmasını ve Rusya’nın "yasadışı faaliyetler yürüttüğünü" kabul etmesini beklediklerini ifade etti.

Gürcistan’daki AB Büyükelçisi Per Eklund ise, hava sahasıyla ilgili konuların AB’yle yapılan anlaşmalarla bir ilgisi olmadığını ve ülkenin kendi iç meselesi olduğunu belirterek, bu tartışmaya müdahale etmeyi düşünmediklerini kaydetti.

AB, HAVAALANI YARDIMI İÇİN NE DİYECEK?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000