29 Temmuz 2011, Cuma 08:19:33

ŞİRKETLERİN BÜYÜMESİ HIZ KESTİ

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA’nın verilerine göre Haziran 2011 itibariyle dünya genelinde uçak yolcularının talepleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında arttı...
  • Başka bir içerikte açıklamaları olmuyor hiç IATA'nın
Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA’nın verilerine göre Haziran 2011 itibariyle dünya genelinde uçak yolcularının talepleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında arttı. IATA yöneticileri, daha önceleri ortalama yüzde 10 oranında gerçekleşen artış hızının bu yıl düştüğüne dikkat çektiler.

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA, 2011 Haziran ayı itibariyle dünya hava taşımacılığına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre uçak yolculuğuna olan talep 2010’un aynı dönemine oranla yüzde 5,9 oranında artış gösterdi. Kargo taşımacılığında ise buna karşılık yüzde 6’lık bir gerileme yaşandı.
 
Artış hızı azaldı 
IATA yetkilileri, bu artışa rağmen, dünya genelinde havacılıktaki büyümenin hız kestiğini, geçen yıllarda aynı dönemde bu büyümenin ortalama yüzde 10 düzeyinde gerçekleştiğini ifade ettiler.
 
IATA, talep artış hızındaki gerilemeyi, dünya genelinde ekonomik büyümenin yavaşlamasının yanısıra yakıt fiyatlarına gelen zamlar ve bazı ülkelerdeki yüksek havayolu vergilerine bağlıyor.
 
Latin Amerika ve Avrupa yükselişte, Kuzey Afrika düşüşte 
Havayolu taşımacılığında bölgelere göre gelişime bakıldığında ise Avrupa’da havayolu seyahatine olan talebin yüzde 8,9 arttığı, buna karşılık Latin Amerika’da ise bu oranın yüzde 14,3 olduğu görülüyor.
 
Latin Amerika ve Avrupa, dünya havacılığındaki talep artışında başı çekerken, Kuzey Afrika’da ise son zamanlardaki siyasal çalkantılar nedeniyle talepte yüzde 2,9’luk bir düşüş yaşandığı gözleniyor. 
 
Kuzey Amerika’da ise büyüme hızının daha da düştüğü dikkat çekiyor. Kuzey Amerika’da 2011 Haziran itibariyle havayolu seyahatine olan talep yüzde 2,4 oranında arttı. Talep artışları Asya-Pasifikler’de yüzde 3,3 ve Yakın ve Ortadoğu’da ise yüzde 6,4 oranında gerçekleşti.
 
Tyler, petrol fiyatları ve vergileri eleştirdi
IATA Genel Müdürü ve CEO’su Tony Tyler, dünya genelinde yolcu taşımacılığının kargo taşımacılığından daha iyi gittiğine işaret ederek, yükselen petrol fiyatlarının büyüme hızına önemli etkisinin olduğunu dile getirdi. Yılın ikinci çeyreğinde petrolün varil fiyatının 133 dolar olduğuna dikkat çeken Tyler, bunun birinci çeyreğe kıyasla 10 dolarlık bir zamma denk geldiğini söyledi.
 
Dünyada çeşitli ülkelerdeki yüksek havayolu vergilerine de göndermede bulunan Tony Tyler, petrol fiyatlarının havayolu şirketlerini yeterince zora soktuğunu kaydederek, omuzlarına başka yükler bindirilmesi için hiç de doğru bir zaman olmadığını ifade etti. 
ŞİRKETLERİN BÜYÜMESİ HIZ KESTİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Başka bir içerikte açıklamaları olmuyor hiç IATA'nın

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000