01 Eylül 2009, Salı 17:36:14

Şirketler, bir türlü toparlanamıyor

Yaşanan derin ekonomik krizden sonra ekonominin hafif toparlanma gösterdiği şu dönemde, yüksek petrol ve jet yakıtı fiyatlarından dolayı havayolu şirketleri zor dönemler yaşamaya devam ediyor...

IATA’nın verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde de yaşanan net kayıp arttı ve yılın ilk yarısında 6 milyar doları buldu. Havayollarının yaşadığı bu gerilemenin yılın geri kalanında da devam edeceği öngörüldü. Büyük havayolu taşıyıcıları bile yoğun yaz döneminin de yer aldığı bu dönemde yıllık karlarının yarısı elde edebildi.

2009 yılının ilk çeyreğinde kayıp 4 milyar dolarken ikinci çeyreğinde bu rakam 2 milyar dolar oldu. IATA daha önce yaptığı açıklamada, 2008 yılındaki 8.5 milyar dolarlık kayıptan sonra 2009 yılında 9 milyar dolarlık kayıp beklediğini belirtmişti. IATA’nın bu öngörülerini dayandırdığı etkenler petrol fiyatlarının yükselişi ve tüm dünyada yaşanan kredi ve finansal krizin iş ve gündelik uçuşları büyük sekteye uğratmasıdır.

Uluslararası hava trafiğindeki noktaların yüzde 93’üne uçan 230 havayolu şirketinin üye olduğu Cenevre merkezli IATA, ekonomide yaşanan geri gelme hareketleri nedeniyle Ağustos ayında enerji ücretlerinde artış olduğunu ve jet yakıtının varilinin 80 doların üzerine çıktığını söyledi.
Ekonomide düzelme belirtileri görülmesiyle birlikte Temmuz ayında uçak yolcu ve kargo sayısında artış yaşanmasına rağmen rakamlar geçen senenin aynı döneminden daha aşağı seviyede.

IATA sektörde iyileşmenin olacağını ancak bunun çok zayıf bir şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.


 

Şirketler, bir türlü toparlanamıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000