16 Eylül 2012, Pazar 10:12:36

MİLYONLARCA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), sektörün ekonomiye katkısını rakamlarla ortaya döktü. İşte 2.2 trilyon dolarlık ciroya sahip havacılığın detayları...
  • evet pasta büyük ama ülkemiz ve de insanımız bundan ne kadar pay alıyor? örneğin yabancılara verilen ve yılan hikayesine dönen smart projesi yerli üretimle gerçekleştirilemez miydi? yabancıya gösterilen bu sabır yerliye gösterilse bu keşmekeş yaşanmazdı. ülkenin kaynaklarına (hem para hem insan) yazık oluyor.

Havacılık sektörüyle ilgili en kapsamlı analizlere imza atan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) 2012 raporunu açıkladı. Eğer havacılık tek başına bir ülke olsaydı, dünya ekonomisinde büyüklükte 19’uncu sırada yer alacaktı.

SADECE YAN SANAYİDE 800 BİN KİŞİ: Havayollarının idari personelinden hava trafik hizmetlerine sektörde doğrudan 8.6 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. 7.6 milyon kişi havalimanlarında görev yapıyor. Uçak bakımı, imalat ve yan sanayideyse 800 bin kişi var. Havayollarının ana dinamosu olduğu turizm de işin içine katıldığında toplam çalışan sayısı 56.6 milyona ulaşıyor.

CİRO 2.2 TRİLYON DOLAR: Havacılık sektörüne turizm gibi dolaylı kollar eklendiğinde cironun büyüklüğü 2.2 trilyon dolar. Bu rakama iç turizm dahil değil.

3.5 KAT DAHA ÜRETKEN: Havacılıktaki iş kollarının diğer sektörlerle karşılaştırıldığında çalışanların üretkenliği, oluşturduğu katma değer 3.5 kat daha fazla.

HAVADA 23 BİN 844 UÇAK: IATA’nın verilerine göre 1568 havayolunun filosundaki toplam uçak sayısı 23 bin 844. Bu uçaklar 3 bin 846 havalimanına inip kalkıyor. Bir yılda uçaklar toplam 26 milyon 717 bin sefer gerçekleştiriyor.

41 MİLYON SAAT UÇUŞ: Şehirler baz alındığında havayolları yılda 34 bin 756 farklı sefer gerçekleştiriyor. Toplam uçuş sayısıysa 41 milyon 647 bin. Bu uçuşların yapılabilmesi için uçaklar havada 41 milyon saat kalıyor. 2012’de beklenen toplam yolcu sayısıysa 2.8 milyar.

140 MİLYAR DOLARLIK YAKIT FATURASI: Geçen yıl sektör 178 milyar dolarlık yakıt harcadı. Bu yılsa beklenen rakam 140 milyar dolar. Bunda petrol fiyatlarındaki oynamaların yanı sıra yeni nesil uçak kullanımının artmasıyla yakıt sarfiyatının düşürülmesi de etkili oldu. Hedef, 2050’de karbon emisyonunu yüzde 50 aşağı çekmek, gökyüzünü daha az kirletmek.

YA UÇAKLAR DURURSA: Dünya ekonomisinin can damarı olan havayolu taşımacılığı 2010’da yaşanan İzlanda merkezli yanardağ tehlikesi nedeniyle Avrupa’da yaklaşık bir haftalığına durdu. 100 bin sefer iptal edildi. 10 milyon yolcu iptallerden etkilendi. Sektör 5 milyar dolar zarar etti. Hava kargonun durmasının dünyanın en büyük cep telefonu ve yedek parçaları ihracatçısı Güney Kore’ye maliyeti 112 milyon dolar oldu. (Hürriyet)

MİLYONLARCA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Yorumlar

istihdam ~ 12 yıl önce
evet pasta büyük ama ülkemiz ve de insanımız bundan ne kadar pay alıyor? örneğin yabancılara verilen ve yılan hikayesine dönen smart projesi yerli üretimle gerçekleştirilemez miydi? yabancıya gösterilen bu sabır yerliye gösterilse bu keşmekeş yaşanmazdı. ülkenin kaynaklarına (hem para hem insan) yazık oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000