11 Aralık 2008, Perşembe 08:57:28

İşte IATA’nın karamsar raporunun tamamı

Kısa adı IATA olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, önümüzdeki yıl için karamsar bir tablo çizdi.
  • IATA BOŞUNA YAYIN YAPIYOR. BU İSTATİSTİKLERİ YAYINLAYACAĞINA ÖNCE BU GÜN İTİBARİYLE SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KAÇ TANE IATA SERTİFİKALI SİVİL HAVACI VAR. BENDE SADECE BEŞ ADET SERİFİKA VAR VE BEN EMEKLİYİM. ÇALIŞMIYORUM BENİM GİBİ DAHA NİCELERİ EMEKLİ EDİLDİ. YETİŞMİŞ ELEMAN GÖREV BAŞINDA DEĞİL HİÇ IATA BELGESİ OLMAYANLAR İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI SİVİL HAVACILIKTA YÖNETİCİLİK YAPIYORLAR. ÖZELLİKLE TÜRKİYE'MİZDE HAVADA CAN GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. IATA ÖNCE SERTİFİKALI ELEMANLARI ÇOĞALTILSIN SONRA İSTATİSTİK YAYINLASIN. HAYIRLI BAYRAMLAR. SAYGILARIMLA SARHOŞAHTAPOT

IATA, havacılık sektörünün 2,5 milyar Dolar zarar edeceğini gösteren tahminlerini açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri dışında bütün bölgelerin 2009’da 2008’dekinden daha fazla zarar etmesi beklenirken son 50 yılın en kötü endüstriyel panoraması ortaya çıkacağı ifade edildi...

Airport TV Ana Haber’de yayınlanan IATA’nın açıkladığı karamsar raporun detayları şöyle:

GELİRLER 35 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ

Sektörel gelirlerin 2009’da 501 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2008 yılı için bu tahmin 536 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Ertesi yılın karının bir öncekinden düşük olacağı tahmini daha önce sadece 2001 ve 2002 için yapılmıştı.

Ortalama gelirin %3 gerilemesi bekleniyor.

YOLCU TRAFİĞİ YÜZDE 3 GERİLEDİ

Yolcu trafiğinin 2008’deki %2 büyümenin sonrasında %3 gerilemesi bekleniyor. Bu 2001’deki 2,7’lik düşüşten beri yolcu trafiğinde beklenen ilk düşüş.

KARGO TRAFİĞİ DÜŞTÜ

Kargo trafiğinde 2008’deki %1,5’lik ufak düşüşün ardından %5’lik düşüş bekleniyor. Kargo trafiğindeki son düşüş de yine 2001’de %6 oranında olmuştu.

YAKIT 60 DOLAR OLACAK

2009 yakıt fiyatlarının varil başına minimum 60 dolar olması bekleniyor. 2008 için varil fiyatı 100 dolar olarak tahmin edilmişti. Toplam tutarın 142 milyar abd doları olacağı tahmin ediliyor.

İşte 2009 yılı için beklenen olumsuz tablo bu.

Tabloyu değerlendiren IATA Başkanı Giovanni Bisignani, “Manzara sevimsiz. Kronik sektörel kriz 2009’da da 2,5 milyar ABD doları zararla devam edecek. Son 50 yılın en kötü gelir panoramasıyla karşı karşıyayız” dedi ve 2008’in sektörel zararının son dönemde yakıt fiyatlarındaki düzelme ile Eylül’de açıklanan 5,2 milyar dolardan 5 milyar dolara indiğini vurguladı. 

Dünya çapında sektörel zararın daha fazla büyümesinin kuzey amerikalı uçak şirketleri tarafından zamanında yapılan kapasite küçültmeleriyle önlendiği belirtildi.

Sonuç olarak Kuzey Amerikalı taşıyıcıların bu kara tablodaki tek gülümseyen kesim olacağı düşünülüyor. Bu gülümseme buruk olsa da 2009’da olması gereken toplam gelirlerinin %1 altında 300 milyon dolar gibi bir kar elde edecekleri tahmin ediliyor. Yine de 2009 sektörün her birimi için zor bir yıl olacak.

IATA’ya göre Kuzey Amerika dışında diğer tüm bölgeler 2009’da zarar edecek.

İşte bölgelere göre IATA’nın havacılık endüstrisi hakkındaki önemli değerlendirmeleri:

Asya-pasifik taşıyıcılarının, 2009 yılında 2008’deki 500 milyon dolarlık zararın iki katından fazla yani 1,1 milyar dolar zarar etmeleri bekleniyor. Şirketlerin, kargo trafiğindeki %5’lik düşüşten oldukça fazla etkilenecekleri tahmin ediliyor.

Bölgenin en büyük piyasasına sahip olan Japonya zaten bir süredir durgunluk yaşıyor. Bölgede büyüyen piyasaya sahip Çin ve Hindistan’ın performansında değişme bekleniyor. İhracattaki gerilemeye bağlı olarak, Çin’deki büyümenin yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Hindistan’da ağır vergiler altında ezilen havayolu taşıyıcıları, Kasım’daki terör olaylarından sonra zaten bekledikleri düşüşü yaşayacaklar. 

Avrupalı taşıyıcıların zararı ise 10 kat artarak 1 milyar dolara ulaşacak. Avrupa’nın ana ekonomileri zaten durgunluk içerisinde, dolar üzerinden hesaplanan yüksek yakıt fiyatları, vadeli satışların durması, Euro’nun zayıflamasıyla sektörün en büyük darbesini Avrupalı taşıyıcılar aldı.
 
Orta doğulu havayolu şirketlerinin 2009’da zararı ikiye katlanarak; 200 milyon dolar olacak. Filolarını büyüten orta doğulu havayolu şirketleri özellikle uzun gövdeli uçaklarla yapılan uçuşlarda azalan trafik karşısında ne yapacaklarını bilemiyor.
 
Latin Amerikalı taşıyıcıların da zararının ikiye katlanması ve 200 milyon doları bulması bekleniyor. Bölgedeki büyümeyi yönlendiren güçlü talep ekonomik krizden dolayı kesintiye uğradı. ABD ekonomisindeki bozulma bölgeyi oldukça kötü etkiledi.

Afrikalı havayolu şirketlerinin zararı devam ederek; 2009’da 300 milyon dolar olacak. Bölgede rekabet oldukça güçlü. Piyasadan pay kapmak 2009’daki ana mücadele konusu olacak.

BISIGNANI’DEN TAVSİYE

IATA Başkanı Bisignani son olarak, Haziran 2008’de İstanbul’da gerçekleştirilen IATA deklarasyonunda sunulan 2009 sektörel hareket planının altını çizerek; “Sendikalar maliyetler aşağıya çekilmezse işçilerin işsiz kalacağını anlamalıdır. Sektörün ortakları verim arttırılmasına yardımcı olmalıdır. Devletler çılgın vergilendirme uygulamalarını durdurmalı, alt yapıyı güçlendirmeli, havayolu şirketlerine de normal ticari özgürlükleri vermeli ve tekelci tedarikçiler için etkin düzenlemeler yapmalıdır” uyarısında bulundu.

İşte IATA’nın karamsar raporunun tamamı

Yorumlar

SARHOŞAHTAPOT ~ 15 yıl önce
IATA BOŞUNA YAYIN YAPIYOR. BU İSTATİSTİKLERİ YAYINLAYACAĞINA ÖNCE BU GÜN İTİBARİYLE SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KAÇ TANE IATA SERTİFİKALI SİVİL HAVACI VAR. BENDE SADECE BEŞ ADET SERİFİKA VAR VE BEN EMEKLİYİM. ÇALIŞMIYORUM BENİM GİBİ DAHA NİCELERİ EMEKLİ EDİLDİ. YETİŞMİŞ ELEMAN GÖREV BAŞINDA DEĞİL HİÇ IATA BELGESİ OLMAYANLAR İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI SİVİL HAVACILIKTA YÖNETİCİLİK YAPIYORLAR. ÖZELLİKLE TÜRKİYE'MİZDE HAVADA CAN GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. IATA ÖNCE SERTİFİKALI ELEMANLARI ÇOĞALTILSIN SONRA İSTATİSTİK YAYINLASIN. HAYIRLI BAYRAMLAR. SAYGILARIMLA SARHOŞAHTAPOT

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000