28 Ağustos 2009, Cuma 08:59:07

IATA'DAN KRİZ DEĞERLENDİRMESİ

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, havacılık sektörünün kriz ve kriz sonrasını değerlendirdi.

Sektörden gelen son haberler ekonomik krizle büyük yara alan havacılığın toparlanmaya gittiğini gösteriyor. Ekonomik iyileşmeyi gösteren bir diğer gelişme ise dünya ekonomisinin resesyondan yavaş yavaş çıkmaya çalışması.

Ancak Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, bu iyileşmenin düşük seviyelerde olacağını savundu.

IATA, havayollarından aldığı verilere göre yaptığı değerlendirmede Temmuz ayında havayollarının geçen yıla göre yüzde 11.3 daha az kargo yükü ve yüzde 2.9 daha az yolcu taşıdığını açıkladı.

Hava kargo taşımacılığı dünyadaki ticari hareketliliğin anlaşılması bakımından ilk bakılacak yerlerden birisi. Zaman kazanımı, dolayısıyla deniz kargodan hava kargoya geçildikten sonra, ekonomik krizle birlikte piyasalarda oluşan durgunlukla beraber tekrar deniz kargoya geçilmesi kaçınılmaz oldu. Hava kargo taşımacılığı krizle beraber ilk durgunluğa girenlerden olduğu gibi düzelmeyle birlikte de resesyondan ilk çıkanlardan oluyor.

IATA’nin sadece uluslararası uçuşları göz önüne alarak yaptığı değerlendirmede ortaya çıkan sonuç bu yıl kargo taşımacılığı hacminin yüzde 19.3, yolcu taşımacılığının ise yüzde 6.8 azaldığı yönünde. Temmuz ayını, Haziran ayı ile karşılaştırdığımızda ise kargo ve yolcu taşımacılığının yüzde 3 arttığı görülüyor. Bu yüzde 3’lük değişim az ve kısa süreli bir değişim gibi gözükse de aslında hava taşımacılığındaki toparlanmanın ilk işaretleri olarak değerlendirilebilir.

IATA bölgelere göre yaptığı değerlendirmede Asya-Pasifik bölgesinde yolcu taşımacılığında fazla bir artış olmadığını ancak kargo taşımacılığında yükseliş olduğunu ve bunun da bazı Asya ekonomilerini olumlu şekilde etkilediğini belirtirken, Avrupa ve Kuzey Amerika’da ise durumun tam tersi olduğunu, yolcu taşımacılığının kargo taşımacılığına göre daha fazla düzelme gösterdiğini belirtti.

IATA, 2008 yılında 8.5 milyar dolar kayba uğrayan havayolu şirketlerinin 2009 yılında 9 milyar dolar kayıp yaşayacağını söylerken bu duruma yüksek petrol fiyatlarının ve yaşanan ekonomik krizin neden olduğunu belirtti.

IATA'DAN KRİZ DEĞERLENDİRMESİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000