04 Temmuz 2013, Perşembe 08:25:05

IATA'DAN İYİMSER TAHMİN

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, küresel yolcu trafiğinin Mayıs ayında sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü ve Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika bölgesi başta olmak üzere gelişen pazarların öncülüğünde havattyolu ile seyahatin genişlemeye devam ettiğini bildirdi...

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, küresel yolcu trafiğinin Mayıs ayında sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü ve Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika bölgesi başta olmak üzere gelişen pazarların öncülüğünde hava yolu ile seyahatin genişlemeye devam ettiğini bildirdi. IATA üyesi 240 havayolu şirketinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu Mayıs'ta toplam yolcu sayısı yüzde 5.6 artarken doluluk oranları da yüzde 78.1'e çıktı.

Sidney'de bir açıklama yapan IATA Başkanı Tony Tyler, küresel ekonomiye ilişkin kaygıların sürdüğünü belirterek, "Küresel ekonomik performans bir kaygı durumu içerse de havayolu ile seyahate talep genişlemeye devam ediyor. Büyümenin temel sürücü gücü yine gelişen pazarlar. İş ortamı 2012 ortasına göre iyileşme gösteriyor. Euro bölgesindeki sorunlarda da bir ölçüde hafifleşme var. Ortam hala zorluklar taşıyor, ancak yılın ikinci yarısına ilişkin iyimser olmamız için de nedenlerimiz var" dedi. Tony Tyler, "Havayolu ile seyahate olan talep bazı pazarlardaki daha düşük ekonomik performansa rağmen güçlü olmaya devam ediyor. Bu da havayolu ile ulaşımın önemini gösteriyor. Bu yıl havayolu şirketleri 12.7 milyar dolar kar bekliyor. Ancak 711 milyar dolarlık gelir içinde net kar marjının sadece yüzde 1.8 olması ortalama yolcu başına düşen karın 4 dolar gibi çok küçük rakamlarda olduğuna işaret ediyor. Eğer gelecek 20 yılda tüm dünyada 4-5 trilyon dolara yakın bir sermaye yatırımı yapılacaksa hava yolu sektörünün performansının da çok daha iyi ve güçlü olması gerekir" diye konuştu.

-GELİŞEN PAZARLAR ÖNDE-

IATA tarafından açıklanan verilere göre geçen Mayıs'ta uluslararası uçuşlarda yolcu talebi yüzde 5.7 artış gösterirken, doluluk oranları da yüzde 77 oldu. Bu kategoride en hızlı büyüme Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu bölgesindeki ülkelerden geldi. Avrupalı havayolu şirketleri uluslararası uçuşlarını yüzde 5.6 gibi yüksek bir oranda arttırdılar. Bu bölgede yüzde 4.4'lük kapasite artışına bağlı olarak doluluk oranları da yüzde 79.1 ile tüm bölgeler içinde ikinci en yüksek orana ulaştı. Asya-Pasifik bölgesinde ise uluslararası uçuşlarda yolcu trafiği yüzde 3.7'lik büyüme kaydetti. Çin başta olmak üzere bölge ülkelerindeki talep zayıflığının ve güven endekslerindeki düşmenin bu artışın sınırlı kalmasında etkili olduğu vurgulandı. Kuzey Amerika bölgesi hava yolu şirketleri ise Mayıs ayında uluslararası uçuşlarını yüzde 3 oranında artırırken, yüzde 1.7'lik kapasite artışının da etkisiyle doluluk oranları yüzde 83.4 ile tüm bölgeler içinde en yüksek sırada yer aldı. IATA verilerine göre uluslararası uçuşlarda Mayıs ayları kıyaslamasında en yüksek artışı yüzde 11.7 ile Ortadoğu bölgesi hava yolu şirketleri gösterdi. Afrika bölgesi havayolu şirketleri de Mayıs ayında performanslarını artırarak yüzde 9.8'lik artışla en yüksek artışı sağlayan bölge oldu.

-ÜLKE İÇİ UÇUŞLAR-

Yurtiçi uçuşlarda ise yolcu talebi Mayıs ayında yüzde 5.6 artış gösterirken, bu kategorideki artışta Asya bölgesinin özellikle de Çin'in rolü belirleyici oldu. Çin'de iç pazarda yolcu talebi yüzde 13.4 yükseliş kaydederken, doluluk oranları da yüzde 79.5'e çıktı.Japonya'da iç uçuşlarda yolcu talebi yüzde 5.9 yükseldi. ABD'de ise Mayıs ayında iç uçuşlardaki artış yüzde 2.5'lik kapasite artışına paralel olarak yüzde 2.8 oldu. Doluluk oranı ise yüzde 85 ile tüm bölgeler içinde en yüksek oran oldu. Brezilya'nın iç hat uçuşlarındaki artış oranı ise yüzde 4.3 olarak gerçekleşti. (Haberler)

IATA'DAN İYİMSER TAHMİN

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000