19 Mart 2008, Çarşamba 10:57:33

IATA'dan hükümetlere TEPKİ

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hükümetlerin sergilediği tutumun sektöre büyük darbeler vurduğunu belirterek tepki gösterdi! İşte ayrıntılar...

Konuyla ilgli olarak konuşan IATA Direktörü ve CEO’su Giovanni Bisignani "Hükümetlere sürekli diyorum ki kuyruğunda bayrağı olan sektörü koruma altına almanız bizi öldürüyor," dedi.

Yükselen yakıt maliyetleri ve düşüşe geçen global ekonomi yeni uçak yatırımı gerçekleştiren fakat şimdi uçakları doldurma mücadelesini veren hava yolu firmalarını doğrudan ilgilendiriyor.

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, hükümetlerin bayrak taşıyan firmalara yönelik korumacı tutumlarının havacılık sektörünü öldürdüğünü ifade etti

Giovanni Bisignani, hükümetlerin söz konusu korumacı tutumunun sektörün darboğaza girme sürecinin hızlanmasına yol açtığını kaydetti.

Tüm dünyada durumun aynı olduğunu, hükümetlerin kendi bayrak taşıyıcısı kurumları kaybetmeyi göze alamadıklarını belirten Bisignani “onlara, kuyruğunda bayrak olan firmayı sürekli olarak korumanız bizim sektörü öldürdüğünü söylüyorum,” dedi.

2008 için “Acı ve stagflasyon” uyarısı

Bisignani, artan tüm maliyetlere rağmen olumsuz durumun devam ettiğini, dolayısıyla 2008’de sektörde “Acı ve stagflasyon” yaşanacağını ileri sürdü.

Sektörün 2008 yılı gelir tahmini için de görüş bildiren Bisignani, 2007’deki 7,8 milyar dolarlık rakamın bu yıl 5 milyar dolara düşeceğini öne sürdü.

Bisignani, finansal imkansızlıkların üyelerini zor duruma düşürdüğünü, neredeyse her ay bir üyeyi kaybettiklerini ve şu anki üye sayısının 240 olduğunu bildirdi.

Havacılığın 2008’de stagflasyon (yüksek enflasyon ile eş zamanlı durgunluk ortamı) ile karşı karşıya kalacağını öne süren Bisignani, yüksek yakıt fiyatlarıyla artan maliyetler, krize giren global ekonomiler ile aşırı kapasite arasında sıkışan sektörün, üstüne üstlük bir de hükümetlerin korumacı tavrıyla ölüme terk edildiğini iddia etti.

Yabancı ortak yasağı sektörün elini kolunu bağlıyor

Bisignani, hava taşımacılığ sektörü olarak aşırı kapasiteye sahip olduklarını, dolayısıyla bilet fiyatlarının sürekli düştüğünü, bu durumun yeniden gözden geçirilerek fiyatların konsolide edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fakat, ABD gibi ülkelerin milli bayrak taşıyıcısı firmalarda yabancı ortaklığını yasakladığı için konsolidasyonun imkansız olduğuna dikkat çeken Bisignani, örneğin, British Airways’in İspanyol bayrak taşıyıcısı Iberia’yı almasının yasaklandığını ve İspanya konsorsiyumuna katılmasının engellendiğini dile getirdi.

Sektörün 2001’den beri 42 milyar dolar kaybettiğini açıklayan Bisignani, o tarihten bugüne kadar süre içinde ilk karın geçen yıl 5,6 milyar dolarla gerçekleştirildiğini belirttti.

Bisignani, bu durumun sürüncemede kalmasına, yabancı bir firmanın almasına karşın Latin Amerika hükümetlerinin bayrak anlaşmasını geri çekecekleri uyarısını muhatap kalan Iberia’yı örnek gösterdi.

Gelecek savaş

Bisignani, ABD ile AB arasındaki havayolu seyahat pazarının liberalize edilmesiyle başlayan Açık Hava anlaşmasında bu aylarda savaşın yaşanacağının tahmin edildiğini belirtti.

ABD görüşmecisi Jeff Shane’nin korumacı yaklaşımını reddettiğini söyleyen Bisignani, bu durumun Washington ile IATA’yı daha önce karşı karşıya getirdiğini, sonuç olarak hükümetlerin tutumlarını değiştirmeleri gerektiğini söyledi.

AB Ulaştırma Komisyonu Üyesi Jacques Barrot da geçen hafta, Bisignani’yi desteklediğini, ABD’nin söz konusu tutumunda ısrar etmesinin şirketlerin korumacılıkla karşı karşıya kalmasını devam ettireceğini bildirmişti.

Bisignani, Civil Aviation Authority’nin İngiltere’de Heathrow ve Gatwick havaalanlarında belirledikleri fiyatları da eleştirdi ve Heathrow’un bu gidişle AB’nin en kötü havalimanı olacağını söyledi.

IATA'dan hükümetlere TEPKİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000