06 Eylül 2008, Cumartesi 08:22:31

IATA: "Şirketler 5.2 milyar dolar zarar edecek"

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği'nin (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, havayolu şirketlerinin, düşen talep ve yüksek seyreden petrol fiyatları nedeniyle 2008 yılını 5.2 milyar $'lık kayıpla kapatacağını açıkladı.
  • IATA CEO su aglayip duruyor zarar zarar diye THY yonetimi ise goklerde ucuyor kar kar diye bu durumda bir gariplik var galiba en iyisi bizim uclu ceteyi IATA nin basina gecirmek gorsunler bakalim sirket nasil yonetilir minimum 3 ayda tum IATA uyeleri nasil kara gececek kagit uzerindede olsa

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği'nin (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, yüksek seyreden petrol fiyatları ve düşen yolcu talebi nedeniyle havayolu şirketlerinin 2008 yılı sonunda 5.2 milyar $'lık kayba uğrayacağını açıkladı.

IATA CEO'su Bisignani "Durum umutsuz görünüyor. Yüksek petrol fiyatları ve düşen talebin oluşturduğu toksik kombinasyon havacılık sektörünün kârlılığını zehirlemeyi sürdürüyor. Bu yılki kayıpların 5.2 milyar dolar olmasını bekliyoruz." sözleriyle durumu özetledi.

Bisignani, petrolün havayolu şirketlerine getirdiği yük için "Son aylarda petrol fiyatlarında bir gevşeme yaşansa da petrolün yıllık ortalama varil fiyatı 113 Dolar (Jet yakıtı 140 dolar) seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Bu, 2007 yılındaki 73 dolarlık ortalama petrol fiyatı ile kıyaslanınca varil başına 40 dolarlık ek bir maliyet anlamına geliyor. Bu artış, 186 milyar dolarlık yakıt maliyeti beklentisi içerisinde olan Havayolu endüstrisine 50 milyar dolarlık ek maliyet getirmiştir." şeklinde konuştu.

Temmuz talep artışı son beş yılın en düşüğü

IATA temmuz ayına ait havayolu endüstrisi trafiğini yansıtan rakamları da açıkladı. Temmuz 2008'de havayoluna talep sadece yüzde 1.9 oranında artış gösterdi. Bu rakam son 5 yıllık süreçte yaşanan en düşük artış oranı olarak dikkat çekiyor.

IATA, zayıflayan ekonomik göstergeleri de dikkate alarak içhat ve uluslararası uçuşları kapsayan rakamlarını revize etti. IATA'nın revize edilmiş rakamlarına göre; yolcu artışı beklentisi yüzde 3.2 (önceki beklenti 3.9), hava nakliye trafiğindeki artış beklentisi ise yüzde 1.8 (önceki beklenti 3.9) olarak gerçekleşti

IATA'nın son değerlendirmesinde 2003-2007 arası dönemde yaşanan yüksek trafik artışı sayesinde havayolu şirketlerinin yüksek seyreden petrol fiyatından etkilenmesini etkilediği belirtilerek düşen yolcu trafiği ile birlikte bunun geçerliliğini kaybettiği belirtiliyor.

Fatih Gönül / Turizmdebusabah

IATA: "Şirketler 5.2 milyar dolar zarar edecek"

Yorumlar

tk ~ 16 yıl önce
IATA CEO su aglayip duruyor zarar zarar diye THY yonetimi ise goklerde ucuyor kar kar diye bu durumda bir gariplik var galiba en iyisi bizim uclu ceteyi IATA nin basina gecirmek gorsunler bakalim sirket nasil yonetilir minimum 3 ayda tum IATA uyeleri nasil kara gececek kagit uzerindede olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000