26 Ekim 2008, Pazar 16:12:21

Havayolu şirketlerinin önünü açın

IATA CEO’su ve Genel Müdürü Giovanni Besignani’nin daveti üzerine 14ülkenin ve Avrupa Komisyonu’nun temsilcileri Istanbul’da havacılık endüstrisinin daha fazla serbestleştirilmesi konusunu tartışmak için bir araya geldiler.
  • Toplantı IATA tarafından düzenlendi...
  • Bu toplantıyı ülkemizde kim organize etti çok merak ediyorum. Ancak bu kadar önemli bir toplantı yapılmadan önce tüm kamu oyu bilgilendirlmeliydi ve tüm havacılık sektörü bu toplantıya ilgi göstermeliydi. Bu önemli fırsatın heba edilmesine çok üzüldüm. Türk havacılığına yakıştıramadım. Bu toplantıda çok önemli görüşlerin ortaya konduğundan ve krizin dünya ve Türk havacılığına etkileri konusunda çok önemli önerilerde bulunulduğundan eminim. Bu kadar ilgisizlik olurmu. yazıklar olsun. Hava Yollarının önünün açılması doğru bir fikirdir. Airport tv'nin açılışında Havayollarının önünün açıldığı bir yetkili tarafından söylendiğinde bir hava yolunun genel müdürünün hep önümüzün açıldığı söyleniyorda ancak bizim hep arkamız açılıyor bu ne biçim açılmadır mırıltısını duyduğumda çok gülmüştüm.
  • Bizim sorunumuz belli. Ali ARIDURU

Toplantı özellikle artan petrol fiyatları ve keskin bir inişe geçen talep sonucunda ortaya çıkan çok kiritk ve büyük bir krizin ortasında gerçekleştirildi. IATA uzun vadede endüstrinin finansal dayanıklılığı olmadığını bunun nedeninin de hükümelerin artık geçerliliği kalmamış kuralları ve ticari uygulamaları sürdürüyor olması olduğunu belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yapılan toplantının ilk gününde katılımcılara ev sahipliği yaptı ve toplantının havacılık endüstrisi için önemine değindi.

Katılımcılar havacılık endüstrisinde daha fazla serbestlik olması gerektiği konusunda hemfikir kalarak aşağıda belirtilen konuların çözümü için ortak karar aldılar:

-Rekabetin eşit şartlarda olması
-Trafik artışını kaldıracak altyapının oluşturulması
-Gelişen ülkelere özgü ve tamamen açık pazar anlayışına geçen ülkelerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması
-Küçük ülkelerin hava taşımacılığına bağımlı olmaları(ekonomik açıdan) ve bu nedenle çok da fazla serbestlik istememeleri
-Herkes için aynı şartların olduğu bir ortam yaratılması
-Çalışanlar üzerindeki etki
-Ulusal kimlik ve bağımsızlık konuları

Havacılık endüstrinin hükümetlerden daha çabuk tedbir alma isteklerinin yanı sıra grup aynı zamanda daha fazla serbestlik için de yöntemleri tartıştı. IATA’nın önerisi ülkelerin şu anda uyguladıkları kimi ikili hava hizmetleri sözleşmelerinden tek taraflı olarak feragat etmeleri. Bir başka önerisi ise çok uluslu bir kongre aracılığıyla ulusal maddelerden feragat edilmesi.

Üçüncü bir teklif ise ilgili hükümetler tarafından geçerli olan anlaşmaları yorumlayan çokuluslu ve bağlayıcı olmayan bir “kurallar beyannamesi” düzenlenmesi. Buna ek olarak en yeni anlaşmaların bilinirliğini artırarak diğerleri için örnek olarak göstermek.

Katılımcılardan bu fikirleri hükümetleriyle değerlendirmeleri ve ne derecede uygulanabileceğini tartışmaları ve 2009’da gerçekleştirilecek olan bir başka toplantıda sunmaları istendi.

Grup IATA’nın bu konuya ve çözümne gösterdiği önemi ve aktif çalışmalarını överek konu üzerine daha fazla gidilmesi daha aktif olarak çalışılmasına da destek verdi.

Dün yapılan gizli görüşmelerden sonra bugün IATA Başkanı tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına medyadan hiç kimsenin ilgi göstermemesi dikkat çekti. Basın toplantısında sadece AirportHaber ve Airport TV bulundu.

AirportHaber ve Airport Tv Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın “Önemli tavsiye kararlarının çıktığı bu tartışmanın neden basına açık yapılmadığı” yönündeki sorusuna IATA CEO’su ve Genel Müdürü Giovanni Besignani “Tüm ülkelerin havacılık yetkililerinin yaşadığı sorunları özgürce konuşabilmeleri için basına açık tutamadık” çeklince cevap verdi.

IATA’nın Çırağan Sarayı’nda düzenlediği toplantıda özellikle havayolu şirketlerinin birleşmelerinin kolaylaştırılması için hükümetlerin kanun düzenlemeleri yapmaları gerektiğinin altının çizildiği ifade edildi.

Havayolu şirketlerinin önünü açın

Yorumlar

IATA ~ 16 yıl önce
Toplantı IATA tarafından düzenlendi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fransa ~ 16 yıl önce
Bu toplantıyı ülkemizde kim organize etti çok merak ediyorum. Ancak bu kadar önemli bir toplantı yapılmadan önce tüm kamu oyu bilgilendirlmeliydi ve tüm havacılık sektörü bu toplantıya ilgi göstermeliydi. Bu önemli fırsatın heba edilmesine çok üzüldüm. Türk havacılığına yakıştıramadım. Bu toplantıda çok önemli görüşlerin ortaya konduğundan ve krizin dünya ve Türk havacılığına etkileri konusunda çok önemli önerilerde bulunulduğundan eminim. Bu kadar ilgisizlik olurmu. yazıklar olsun. Hava Yollarının önünün açılması doğru bir fikirdir. Airport tv'nin açılışında Havayollarının önünün açıldığı bir yetkili tarafından söylendiğinde bir hava yolunun genel müdürünün hep önümüzün açıldığı söyleniyorda ancak bizim hep arkamız açılıyor bu ne biçim açılmadır mırıltısını duyduğumda çok gülmüştüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Bizim sorunumuz belli. Ali ARIDURU

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000