01 Nisan 2011, Cuma 09:18:30

HAVAYOLLARININ KARI YÜZDE 50 DÜŞECEK!

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artış yüzünden havayolu şirketlerinin karlarının bu yıl neredeyse yarı yarıya azalacağını açıkladı.
  • Bu durumda, kardan zarar edecekleri için, yine devletten destek isteyecekler. Desene, yine gitti bizim vergiler. Emekli Ramiz aga.
  • petrol fiyatları artarsa;maliyetleri ya biletlere yansıtacak yada kapasiteyi düşürücektir. bilete yansıtamaz,yolcu kaybı,havayolunun kapanması demektir. THY dışında diğer firmaların işi cok zor...

Birlikten yapılan açıklamaya göre, şirketlerin 2011’deki toplam net karı 8,6 milyar dolar olacak. Bu rakam geçen yıl 16 milyar dolardı. 

Libya’da süren isyan ve diğer Orta Doğu ülkelerindeki protesto gösterilerinin, petrol fiyatları üzerinde çok olumsuz etkisi olacağına yönelik kaygılar artıyor. Uzmanlar birçok Orta Doğu ülkesinde görülen protesto gösterilerinin petrol üreticisi diğer ülkelere yayılması halinde, fiyatların daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.

2011’de yolcu sayısının yüzde 5,6 artması bekleniyor

Yakıt masrafları, yaklaşık yüzde 40'lık bir oranla havayolu şirketlerinin operasyon maliyetlerinde en büyük gider kalemini oluşturuyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, şirketlerin şu ana dek artan yakıt masraflarını müşterilerine yansıtmaktan kaçındığına dikkat çekiyor. Yakıt fiyatları 2009'dan bu yana neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Petrol fiyatlarındaki artış öncesi, havayolu şirketleri bu yıl 9,1 milyar dolar kar etmeyi bekliyordu. Brent tip ham petrolün varil fiyatı geçen hafta 119 dolarla son iki buçuk yılın en yüksek düzeyine çıkmıştı. (BBC Türkçe)

AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı da geçtiğimiz hafta kaleme aldığı yazıda havayolu şirketlerinin yakıt maliyetlerinden yana sıkıntı yaşayadığını ifade etmişti. Peki, Erdağı başka nelere değinmişti? O yazıyı okumak için TIKLAYIN

HAVAYOLLARININ KARI YÜZDE 50 DÜŞECEK!

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu durumda, kardan zarar edecekleri için, yine devletten destek isteyecekler. Desene, yine gitti bizim vergiler. Emekli Ramiz aga.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
petrol fiyatları artarsa;maliyetleri ya biletlere yansıtacak yada kapasiteyi düşürücektir. bilete yansıtamaz,yolcu kaybı,havayolunun kapanması demektir. THY dışında diğer firmaların işi cok zor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000