08 Haziran 2012, Cuma 14:55:42

68. GENEL KURUL ÇİN'DE...

Aralarında THY’nin de bulunduğu 242 havayolu şirketini çatısı altında toplayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA 68. Yıllık Genel Kurulu'nu ve Dünya Hava Ulaşımı Zirvesi'ni bu yıl 11-12 Haziran 2012 tarihinde Çin'in başkenti Pekin'de yapacak...

 

Toplantılar dünya havacılık sektörünün yaklaşık 650 önde gelen temsilcisini bir araya getirirken, sektör liderlerinin iki gün boyunca havacılık endüstrisinin en önemli konularını ele alması bekleniyor.

IATA Başkanı Tony Tyler, yıllık toplantı öncesinde yaptığı açıklamada "Petrol fiyatları son dönemlerde zirve noktalardan bir ölçüde geri çekilse de yine de yüksek gidiyor. Avrupa borç krizi çözümsüz duruyor.Ve bu durumun Asya'nın ihracata dayalı ekonomilerini etkilemeye başladığını gösteren işaretler alıyoruz.2008 krizinden bu yana geniş çapta yaşanan işsizlikte çok önemli bir iyileşme yok. Yolcu talebi güçlü,ancak kargodaki zayıflık sürüyor. Sektörün karlılığı ise bıçak sırtında olma özelliğini koruyor" dedi.

IATA geçen Mart ayında yaptığı tahminde sivil havacılık sektöründe bu yıl toplam 633 milyar dolarlık gelir rakamının 3 milyar dolar civarında bir kar üreteceği ve bunun da yüzde 0.5 gibi düşük bir kar marjı anlamına geldiğini açıklamıştı. IATA'nın son gelişmeleri dikkate alarak Pekin'de yeni bir görünüm raporu açıklaması bekleniyor.

“ÇİN HAVACILIKTA YENİ BİR GÜÇ MERKEZİ”

Pekin toplantıları hakkında da bir değerlendirme yapan IATA Başkanı Tony Tyler "Pekin, bu yılki toplantılarımıza ev sahipliği yaparken IATA için de çok uygun bir lokasyon olma özelliğini taşıyor. Pekin IATA'nın Kuzey Asya'daki evi. Çünkü burada bölgenin en büyük IATA ofisi var. Biletlemede de önemli bir merkez. 2011'de Çin’de 132 milyon bilet işlemi gerçekleşti. Fakat daha da önemlisi Çin'in kendisi havacılıkta büyük bir başarı öyküsüne sahip. Çin hükümetinin havacılık sektörünü ekonomik büyümenin önemli bir sürücü gücü olarak kullanması sayesinde Çin artık havacılıkta yeni bir güç merkezi olarak görülüyor" dedi.

IATA tarafından verilen bilgiye göre 2011'de sektörün toplam karının yarısı Çin hava yolu şirketleri tarafından oluşurken, yolcu sayısı itibariyle en büyük 10 IATA üyesi içinde 3 Çin havayolu şirketi bulunuyor. Çin aynı zamanda 300 milyon yolcu ile dünyada ikinci en büyük havayolu pazarına sahipken, sektörün geçen yılki geliri 57.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün gelişim seyrini hızlandırmak amacıyla 2011- 2015 arasında 70 yeni havaalanı devreye girerken, 2020’ye kadar da 97 yeni havaalanının inşa edileceği bildirildi. IATA’nın toplam 242 üyesi içinde Çin’den 19 havayolu şirketi bulunuyor. Çin, IATA’nın Yıllık Genel Kurul toplantısına 2002’deki Şanghay toplantısından sonra ikinci kez ev sahipliği yapacak. Bu yılki toplantılar Air China’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. (thelira)

68. GENEL KURUL ÇİN'DE...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000