11 Haziran 2012, Pazartesi 14:47:21

"2011'DE 2.8 MİLYAR İNSAN SEYAHAT ETTİ"

"Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) 68. Yıllık Genel Kurulu Çin'in Başkenti Pekin'de başladı...

Yıllık genel kurul toplantılarıyla birlikte, Dünya Hava Ulaştırma Zirvesinin de yapıldığı organizasyona dünyadaki havayolları şirketlerinin üst düzey yöneticileri katılıyor.

Pekin'de iki gün sürecek organizasyon süresince şirket yöneticileri ve ortak kuruluşların temsilcileri havacılık sektöründeki maliyetlerin düşürülmesinden, gelirlerin artırılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasından, güvenlik gibi alanlara kadar fikir teatisinde bulunacak.

IATA Genel Müdürü ve CEO'su Tony Tyler IATA'nın 68. yıllık genel kurulu açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın tarihte olmadığı kadar birbirine bağlı olduğunu belirtti.

Tyler, 2011 yılında 2,8 milyar insanın 35 bin rotada seyahat ettiğini ve 3 bin 800 havaalanı kullanıldığını kaydetti.

Havacılığın küresel ekonomi için hayati olduğunu söyleyen Tyler, bu sektörün 57 milyon iş yarattığını, 2,2 trilyon dolarlık ekonomik aktivitesi olduğunu anlattı.

Tyler, dünyada 48 milyon ton kargonun havayoluyla taşındığını ve bunun da 5,3 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu aktardı.

Geçen 10 yılda havayolu şirketlerinin gelirlerinin 4,6 trilyon dolara ulaştığı belirtilirken, havacılık sektörünün dünyadaki en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olduğu kaydediliyor.

Güncel ekonomik gelişmelerin sektöre etkileri

Petrol fiyatlarının ve maliyetlerin artışına sıklıkla vurgu yapılan toplantıda Tyler, 2012 yılının da mücadeleyle dolu bir yıl olduğunu ve tahminlerine göre petrolün varil fiyatını ortalama 110 dolar seviyelerinde beklediklerini ifade etti

Tyler, bütün bunların yanında mevcut en büyük ve acil riskin avro bölgesinde kriz olduğunu vurgularken, bu krizin bir bankacılık krizine dönüşmesi durumunda kıta çapında bir durgunlukla karşı karşıya kalabileceklerini ve bu durumun tüm dünyayı arkasından çekip sektörün kazançlarını düşürebileceğini belirtti

Sektörün geleceğinin de tartışıldığı toplantıda, 2030 yılında bugünkü rakamın iki katına çıkarak 5,9 milyar insanın havayoluyla seyahat edeceği anlatılırken, kargo taşımacılığının bugünkü rakamların üç katına çıkarak 150 milyon ton civarında olmasının beklendiği kaydedildi.

Tyler, bu tür tahminlerin dünyada havacılık sektörünün yılda ortalama yüzde 5 büyüme vermesi durumunda yapıldığını belirtti ve yüzde bir oranında bile bir düşüşün dünya ekonomisine bir trilyon dolardan fazla zararı olabileceğini, 14 milyondan fazla da iş kaybına sebep olabileceğini vurguladı.

IATA CEO'su, bu durumun önüne geçilmesi için devletler ve havayolu şirketlerinin arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekti.
    
"Havacılıkta devletler kilit role sahip"
    
Devletlerin havayolu şirketlerinin başarısında kilit bir rolü olduğunu vurgulayan Tyler, hükümetlerin, güvenlik ve süreklilik gibi konularda büyümeye büyük katkı yaptığını anlattı.

Tyler, havayollarının ve alanların güvenliğinin gelişen teknoloji ve yolcuların bilgilerine sağlıklı ulaşılması gibi nedenler sayesinde geçmişe oranla daha iyi olduğunu belirtti.

Güvenlik hususunda dünyadaki birçok güvenlik kurumu ve ülkeyle doğrudan çalıştıklarını söyleyen Tyler, gelecekte güvenlik konusundaki gelişimin de artarak devam edeceğini ve 2020'de havaalanı güvenliğinin günümüzdekinden tamamen farklı olabileceğini ifade etti.
    
Karbon emisyonu
    
Yeryüzünde insanlar tarafından üretilen karbon emisyonunun büyük çoğunluğu havacılık sektörüne atfedilirken IATA CEO'su Tyler, notr karbon büyümeyi 2020 yılına kadar başaracaklarını ifade etti ve hedeflerinin 2050 yılına kadar net emisyonları 320 milyon tona kadar düşürmek olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir biyolojik yakıtların karbon oranını azaltmada yüzde 80'lere kadar faydasının olabileceği belirtilirken, halen 1500'den fazla ticari uçuşta biyolojik yakıt kullanıldığı kaydediliyor.

Tyler, biyo yakıtın kullanımının artırılmasının maliyetlerin düşürülmesine, hükümetlerin destek politikalarına ve dünyada bu konuda uluslararası bir standardın olmasına bağladı.

AB'nin uyguladığı ekstra bölgesel emisyon ticaret düzeninin "adımlarımızın önündeki bir taş değil" şeklinde nitelendiren Tyler, reel süreçte ise "kutuplaştıran bir engel olduğunu" ifade etti.

Tyler, Çin'in bu konuya en muhalif ülke olduğunu ve kendi havayolu şirketlerine bu emisyon vergilerini ödemelerini yasakladığını hatırlattı. 

"2011'DE 2.8 MİLYAR İNSAN SEYAHAT ETTİ"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000