24 Ekim 2010, Pazar 08:34:39

200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YETMEZ

Ortadoğu'daki havayollarının önümüzdeki 10 yıl içinde yeni uçak alımı için 200 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığı fakat kar yapmada hala küresel rakiplerinin gerisinde kalacağı bildirildi.
Uluslararası Hava Taşımacılık Derneği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre bölgesel havayolları küresel hava trafiğinin yüzde 11'ini sağlasa da bu yıl küresel kar miktarının ancak yüzde 4.5'unu elde edebilecek.

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki havayollarının 400 milyon dolar kar yapacağını ve bölgede yirminin üzerinde IATA üyesi havayolu olduğunu söyledi. Bölgedeki havayolu şirketleri geçen yıl 600 milyon dolar zarar açıkladı.

Tahminlere göre bölge havayollarının kar miktarı gelecek sene 300 milyon dolara düşecek ve tüm dünyada ise 5.3 milyar dolar kar kaydedilecek.

Kahire'de Arap Hava Taşımacılık Organizasyonu tarafından düzenlenen forumda konuşan Bisignani, 'Daha dikkatli bir yaklaşım gerektiğini ve talepte yüzde 21'lik artışa rağmen kapasitede yüzde 15.9'lük büyüme yaşandığını' belirtti.

IATA başkanı, bölgesel havayolu yönetimlerini küresel endüstride daha büyük rol oynamaya davet ederken hükümetlere de piyasalarını rekabete açmaları çağrısında bulundu.

Kaynaklara göre tüm dünyada havayollarının bu yıl 8.9 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Artan petrol fiyatları, terörizm endişesi ve küresel ekonomik durgunluk nedeniyle havayollarının yaklaşık 10 yıldır süren zararının 50 milyar dolara yaklaştığı ifade ediliyor.

(Zaman)
200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YETMEZ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000