30 Ağustos 2009, Pazar 07:22:36

Zirai uçuşlara rüzgar engeli

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit Körfezi bölgesindeki zeytinliklerde zeytin sineğine karşı uçakla mücadele başlatıldı.

Edremit’in Çıkrıkçı köyü ile Ayvalık’ın Sarımsaklı sahilinde oluşturulan iki toprak pistten kalkan 5 uçak havadan ilaçlama yaparken, yörede esen poyraz çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Edremit Körfezi’ndeki zeytinliklerde zeytin sineği mücadelesine başlandı. Yörede 15 gündün etkili olan poyraz uçakla yapılan ilaçlama çalışmalarını aksatıyor. Burhaniye Kaymakamı ve Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ali Uslanmaz, Çıkrıkçı pistini ziyaret etti.

Görevlilerden çalışmalar ile ilgili bilgi alan Kaymakam Ali Uslanmaz, zeytin sineği ilaçlamasının yöredeki zeytin yağı kalitesini artıracağını söyledi. Mücadelesinin zamanında yapılacağını belirten Kaymakam Ali Uslanmaz, “Zeytincilerimiz rahat olsunlar. İlaçlama zamanında yapılmaktadır. Ancak üreticilerden birliğe olan borçlarını ödemelerini bekliyoruz. Yörede ilaçlama yapılmaması halinde üreticinin 125 milyon TL kaybı olurdu” dedi.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Tevfik Turanlı da, yaptığı konuşmada, üreticilerin birliğe sahip çıkmalarını istedi. Birlik encümen üyesi Edremit Tarım İlçe Müdürü Hüseyin Acar, üreticinin borçlarını ödemesi halinde organik ilaçlama yapılacağını bunun da zeytinyağının değerini artıracağını söyledi.

Zeytin sineği ilaçlamasının birinci bölümünün bir hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Edremit Körfezi’ndeki 640 bin dekar alanda yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor.

Zirai uçuşlara rüzgar engeli

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000