29 Aralık 2009, Salı 07:41:03

Zanlının yakalandığı an, görüntülendi!

Milyarder bir bankacının oğlu olduğu ortaya çıkan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib'in arkadaşları arasındaki lakabının 'Alfa' olduğu ortaya çıkarken, ABD vizesinin abasından gelen “Oğlum radikal oldu” ihbarına rağmen neden iptal edilmediği tartışmaya neden oldu...
  • 08:07 de yorum yazan arkadaşım.sonuna kadar katılıyorum sana.bu numara eskidi ama halen kullanıyorlar.türkiyede böyle bir ülkeden açılım demokrasi ithal etmeye çalışıyor.saygılarımla.
  • Babanıza söyleyin.. Sizi konsolosluğa ihbar etsin, oğlum çok tehlikeli desin, radikalleşti desin.. Mutlaka vize alırsınız.. Amerika'nın zaten tehlikeli insanların zararlı ve tehlikeli eylemlerine ihtiyacı var.. Yoksa kim yeni bir müslüman ve zengin kaynaklara sahip ülkeyi sebepsiz işgal edebilir.. Sebep gerekli onlara.. Savunma makyajı gerekli..

Hollanda'nın başkenti Amsterdam’dan ABD’nin Detroit şehrine giden bir yolcu uçağında bir patlayıcı ateşlemeye çalışırken yakalanan Nijeryalı Abdülfaruk Ömer Abdülmuttalib ile ilgili istihbaratın Amerikalı yetkililerce gözardı edilmesi tartışma yarattı.

Ortaya çıkan yeni ayrıntılar şöyle:

*  Saldırganın babası olan Nijerya’nın saygın bankacılarından milyarder Umaru Abdülmuttalib, birkaç hafta önce ABD’nin Nijerya Büyükelçiliği’ne, “İngiltere’de okuyan oğlum, eğitimine Mısır ya da Suudi Arabistan’da devam etmek istiyor. Fakat güvenilmez insanlarla bağlantıda. Radikalleşmiş olabilir” uyarısı yaptığı ortaya çıktı.

*  Bu istihbarata rağmen ABD onu kasımda “genel izleme listesine” almakla yetindi. Abdülmuttalip uçak yolculuğu yapması sakıncalı olanlar listesinde yer almadı. İngiltere ise mayıs ayında Abdülmuttalib’e vize vermedi. İngiliz istihbarat servisi MI5 Abdülmuttalib'in, üç yıl University College London'da eğitim gördüğü İngiltere ile olan güçlü bağlantılarını incelemeye aldı.

* Abdülmuttalib Gana’ya giderek 2 bin 800 dolar karşılığında bir Lagos-Amsterdam bileti aldı. Dönüş tarihi 8 Ocak’tı. Uçağa, Yemenli El Kaidecilerden aldığı “PETN” adlı patlayıcı tozu bacağına bantlayarak bindi. Aynı maddeyi, “ayakkabı bombacısı” (shoe bomber) olarak bilinen Richard Reid da 2001’de kullanmaya kalkmıştı. Abdülmuttalib ifadesinde Yemen'de El Kaide'de eğitim aldığını ve burada bomba yapan bir kişinin patlayıcıları giysilerinin altına dikmesi için verdiğini söyledi.

* Olaydan dört gün önce El Kaide'nin Yemen'den bir video yayınlayarak "Allah'ın düşmanlarını vuracak bir bomba taşıyoruz" mesajı verdiği ortaya çıktı.

Dün ABD’de ilk kez hâkim karşısına çıkarılan Abdülfaruk Abdülmuttalib, suçlamaları gülümseyerek kabul etti.2002'de Londra'ya okul gezisiyle gelen ve hatta İngiltere parlamento binası önünde hatıra fotoğrafı çektiren genç hakkındaki son bilgiler ise şöyle:

*  Annesi Yemenli, babası Nijeryalı. Batı Afrika’nın en iyi okullarından Togo’daki British School’da eğitim hayatına başladı.

*  Banker babası sayesinde üniversiteye İngiltere’deki ‘University College London’da mühendislik okuyarak devam etti. Sunday Mirror’ın haberine göre Londra’nın en pahalı semtlerinden birinde, 3 milyon sterlin değerindeki bir evde kalıyordu.


Yemen’deki El Kaide üyeleriyle, annesinin köyüne yaptığı ziyaretlerde tanıştı. Bomba yapmayı El Kaide’den öğrense de, son eyleme tek başına girişmiş olabileceği belirtiliyor.

*  Nijerya Talibanı ile bağlantısı olmasa bile, çocukluğundan beri Afganistan Talibanı’na sempati duyuyordu. Verdiği vaazlar nedeniyle sınıf arkadaşları ona Alfa (Nijerya İslami terimlerinden,‘imam’ anlamına geliyor) derdi.

*  Arkadaşları onu sessiz-sâkin biri olarak biliyor. Ancak kısa süre önce bir Dubai seyahati sırasında ailesiyle kavga etmiş, onlarla artık görüşmeyeceğini söylemişti.

Uçat tuvaletinde 20 dakika geçirdikten sonra inişe 15 dakika kala yerine dönen saldırgan, karnının ağrıdığını söyleyip bir battaniye ve yastık istedi.

Ardından önce bir “çatapat” sesi duyuldu ve battaniye alev aldı. Uçaktaki herkesin şok olduğu anlarda yolculardan biri saldırganın üstüne atlayıp daha büyük bir patlamayı önledi. İlk müdahaleyi yapan o kişi, Miami’ye tatile giden Hollandalı yönetmen ve yapımcı Jasper Schuringa idi.

Jasper Schuringa, olay anını CNN’e şöyle anlattı:
“Zanlıyı gördüğümde alev almıştı. Birkaç sıra arkasında oturuyordum. Elbette ödüm patladı. Fakat hiç tereddüt etmeden koltukların üstünden zıplayarak zanlının üstüne atladım. Onu etkisiz hale getirip ‘su getirin’ diye bağırdım. Bu bir tür korunma refleksiydi, çünkü normal biri gibi görünen bu adamın uçağı havaya uçurmaya çalıştığını anlamıştım”

Amerikan medyasının kahraman ilan ettiği Schuringa internette de fenomen haline geldi. Saldırıyı önlemeye çalışırken parmakları yanan Schuringa için Facebook’ta hayran grupları kuruldu.

Amsterdam-Detroit seferini yapmakta olan jumbo jet yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib'in taşıdığı patlayıcının uçağı havaya uçurmaya yetecek güçte olduğu anlaşıldı.

CNN'in, soruşturmayı sürdüren kaynaklara dayanarak verdiği haberde, patlayıcılar infilak etseydi uçağın havaya uçacağı belirtildi, ancak başka bir ayrıntıya yer verilmedi.

Öte yandan, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ABC televizyonuna verdiği demeçte, saldırganın El Kaide terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı sorusuna, ''Bu şu anda soruşturmanın konusu, spekülasyon yapmam doğru olmaz" yanıtını verirken, CNN'e yaptığı açıklamada, bu yönde henüz bir bulgu elde edilemediğini ima ederek, ''Şu ana kadar, olayın kapsamının daha geniş olduğuna dair bir gösterge yok'' dedi.

"YURT DIŞINDA OKURKEN ORTADAN YOK OLDU"

Nijeryalı şüphelinin ailesi bugün yaptığı açıklamada, şüpheli Ömer Faruk Abdülmuttalib'in yurt dışında okurken ortadan "yok olduğu" belirtilerek, "ortadan yok olması ve ailesiyle iletişimi kesmesinin ardından" babasının iki ay önce Nijerya güvenlik kuvvetlerine başvurduğu kaydedildi.

Zanlının babasının bundan sonra da yabancı güvenlik ajanlarına başvurarak, "oğlunu bulup eve getirmeleri konusunda yardım istediği" belirtildi.

Açıklamada, "Yabancı ajanların araştırmasının sonuçlarını beklerken, şoke edici haberi aldık" denildi.

Aile, şüpheli Abdülmuttalib'in kaybolmadan önce nerede olduğu konusunda bilgi vermedi.

İşte hava korsanının etkisiz hale getirildiği o an:

hava korsanı

Gazeteport

Zanlının yakalandığı an, görüntülendi!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
08:07 de yorum yazan arkadaşım.sonuna kadar katılıyorum sana.bu numara eskidi ama halen kullanıyorlar.türkiyede böyle bir ülkeden açılım demokrasi ithal etmeye çalışıyor.saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Babanıza söyleyin.. Sizi konsolosluğa ihbar etsin, oğlum çok tehlikeli desin, radikalleşti desin.. Mutlaka vize alırsınız.. Amerika'nın zaten tehlikeli insanların zararlı ve tehlikeli eylemlerine ihtiyacı var.. Yoksa kim yeni bir müslüman ve zengin kaynaklara sahip ülkeyi sebepsiz işgal edebilir.. Sebep gerekli onlara.. Savunma makyajı gerekli..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000