23 Şubat 2012, Perşembe 09:02:56

YÜZDE YÜZ YERLİ JET MOTORU GELİYOR...

1989 yılında Stinger füzelerinin parçalarının üretimi ile savunma sanayiine giren Kale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile devrim niteliğindeki 'Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi'ne imza attı...
  • TURBOJET MOTORU GÜNÜMÜZ SİVİL HAVA ULAŞIMINDA KULLANDIĞIMIZ TİPİK UÇAKLARIN MOTORLARI DEĞİLDİR.ANCAK BELKİ BU PROJE TURBO FAN MOTORLARI ÜRETMEK İÇİN GEREKLİ OLAN DENEYİMİ BİZE SUNAR.ARTIK BİR YERDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYORDU.TEBRİKLER KALE !
  • eyvah diyorum:)))
  • Vay be gözlerim yaşarmadı değil, nereden nereye geldik sevgili kardeşlerim. bu büyük başarı öyküsünde harcı olan bütün büyüklerimize başta Başbakanımız Sn. Recep T. Erdoğan ve ulaştırma bakanımız BinAli Yıldırım'a çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Saygılar, selamlar. İ. Susurluk
  • Türkiye'de 1985 yılından beri bugünler için kamu kaynağı ile beslenen ve yabancı ortağı dev motor üreticisi bir şirket varken "Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi" bu sahada birkaç parçanın talaşlı imalatı dışında tecrübesi olmayan bir şirkete verilince ne oldu? Birşey olmadı ise.. Ne diyelim artık?
  • O şirkette 1000 kişi üzerinde çalışıyor... Ancak, güdümlü füzelerin sevk sisteminde kullanılacak türbojet motor ile uçakta kullanılan türbojet motoru birbirine karıştırmayalım..
  • Birde milli yakit lazim o motorlari calistirmaya. Motoru yaptin yakiti disaridan aldin, yine olmadi
  • Türkiye 1985 yılında geleceğin uçak motor üreticisi olması hayali ile kamu kaynağı kullanılarak kurulan ve bugün 100 kişiyi aşan bir şirket var mı? Bu şirket belirtilen şirket mi? Değil ise, bu hayal bugün, ihtiyaç da varken, neden gerçekleşmedi? Kamu kaynağı ile bunca yıldır görev yaptığını söyleyip de bugün bu hayali gerçekleştiremeyenlere ne yapıldı? Bu şirket gerçen bunca yıl bu hayali gerçekleştirmeye mi, yoksa yabancı ortağı olan dev motor üreticisi şirketin Türkiye Temsilcisi olmaya mı çalıştı? Bu şirketin 25 yıllık ortaklık sözleşmesi bitince de yenileme müzakerelerini kimler yaptı ve yabancı ortak dev motor üreticisi şirketten ne gibi ilave taahütler alındı?
Yüzde 100 yerli imkânlar kullanılarak tasarlanıp geliştirilecek olan motorlar, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak kullanılacak. Toplam 48 ayda tamamlanması hedeflenen projeyle üretilecek turbojet motorlar, füzelere ve uçaklara yüksek güvenilirlik ve verim sağlayacak. Ayrıca hızlı egzozt gazlarının oluşturduğu itki ile sevk ettikleri platformu daha yüksek hızlarda uçuş kabiliyeti sunuyor. Projenin imza töreninde konuşan Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, "Bugün dünyanın en önemli savunma ve havacılık markaları Boeing, Lockheed Martin, PFW-Airbus, Northrop Grumman ve Pratt and Whitney gibi markalara ayrı ayrı üretimler yapıyoruz.

Türk havacılık tarihinde sadece yerli imkânlar kullanılarak bir ilke imza atılmak suretiyle bu proje kapsamında tasarlanarak geliştirilmesi planlanan turbojet motoru, güdümlü füzelerin sevk sistemi olarak görev yapacaktır. Ayrıca küçük modifikasyonlarla insansız hava araçlarının ve küçük sınıf hava araçlarının da sevk sistemi olarak kullanılması hedeflenmektedir." dedi.
 
Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur da projenin, maddî değer olarak mütevazı fakat mana olarak çok büyük önem taşıdığını vurguladı. 'Turbojet Motorlarını Geliştirme Projesi'nin, Türkiye'de atılacak yeni ve önemli bir adımın başlangıcı olacağının altını çizen Bodur, bu projenin, tamamen yerli sermayeye sahip Kale Havacılık şirketi tarafından geliştirileceğini ve böylece ilk millî jet motorunu geliştirme şerefinin de kendilerine nasip olacağını kaydetti. Konuşmaların ardından Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi protokolü imzalandı. (Zaman)
YÜZDE YÜZ YERLİ JET MOTORU GELİYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
TURBOJET MOTORU GÜNÜMÜZ SİVİL HAVA ULAŞIMINDA KULLANDIĞIMIZ TİPİK UÇAKLARIN MOTORLARI DEĞİLDİR.ANCAK BELKİ BU PROJE TURBO FAN MOTORLARI ÜRETMEK İÇİN GEREKLİ OLAN DENEYİMİ BİZE SUNAR.ARTIK BİR YERDEN BAŞLAMAMIZ GEREKİYORDU.TEBRİKLER KALE !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
eyvah diyorum:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Vay be gözlerim yaşarmadı değil, nereden nereye geldik sevgili kardeşlerim. bu büyük başarı öyküsünde harcı olan bütün büyüklerimize başta Başbakanımız Sn. Recep T. Erdoğan ve ulaştırma bakanımız BinAli Yıldırım'a çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Saygılar, selamlar. İ. Susurluk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Türkiye'de 1985 yılından beri bugünler için kamu kaynağı ile beslenen ve yabancı ortağı dev motor üreticisi bir şirket varken "Turbojet Motorların Geliştirmesi Projesi" bu sahada birkaç parçanın talaşlı imalatı dışında tecrübesi olmayan bir şirkete verilince ne oldu? Birşey olmadı ise.. Ne diyelim artık?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
O şirkette 1000 kişi üzerinde çalışıyor... Ancak, güdümlü füzelerin sevk sisteminde kullanılacak türbojet motor ile uçakta kullanılan türbojet motoru birbirine karıştırmayalım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Birde milli yakit lazim o motorlari calistirmaya. Motoru yaptin yakiti disaridan aldin, yine olmadi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Türkiye 1985 yılında geleceğin uçak motor üreticisi olması hayali ile kamu kaynağı kullanılarak kurulan ve bugün 100 kişiyi aşan bir şirket var mı? Bu şirket belirtilen şirket mi? Değil ise, bu hayal bugün, ihtiyaç da varken, neden gerçekleşmedi? Kamu kaynağı ile bunca yıldır görev yaptığını söyleyip de bugün bu hayali gerçekleştiremeyenlere ne yapıldı? Bu şirket gerçen bunca yıl bu hayali gerçekleştirmeye mi, yoksa yabancı ortağı olan dev motor üreticisi şirketin Türkiye Temsilcisi olmaya mı çalıştı? Bu şirketin 25 yıllık ortaklık sözleşmesi bitince de yenileme müzakerelerini kimler yaptı ve yabancı ortak dev motor üreticisi şirketten ne gibi ilave taahütler alındı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000