01 Nisan 2009, Çarşamba 12:59:50

YÜZDE YÜZ İNGİLİZCE KRİZİ

Yüzde yüz İngilizce eğitim kararı alınan İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki birçok fakülte gibi havacılık sektörüne eleman yetiştiren Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi'ni de ayağa kalktı.
  • Amerikan beslemesi Robert kolej misin? Türkiye'nin gözde kurumlarından İTÜ mü? Yahu her kuşu yediniz bi leylek mi kaldı? Bide senatodan geçmiş helal olsun size! Bu memleketin mühendise ihtiyacı var,amerikan veye ingiliz bülbüllerine değil!
  • Olaya matamatiksel açıdan bakarsak, ben İngilizceden %80 not alıyorsam, okuduğum, çalıştığım kitaplardaki bilgilerden/ derslerden %20sini anlayamayacağım demektir. Saatte 400 sayfa Türkçe kitabı okuyabiliyorum, ama 1 saatte 20 sayfa İngilizceyi okuyamıyorum. Bu okula İngilizce öğrenmeye mi girdim, mühendislik öğrenmeye mi? Dokümanların hemen hepsi İngilizce zaten ama bu derslerin İngilizce verilmesini değil, akademisyenlerin Türkçe doküman üretmelerini gerektiriyor. İngilizce görülen eğitimde gayretin veya faydalı çalışma zamanının %80'ni dile, %20 sini derslere harcamış bir havacı olarak, Genç arkadaşlarımızın duyarlılığını ve mesleğine saygılarını tebrik ediyorum.
  • lisan öğrenmeyelim demiyorum ama öğrendiğimiz 3 kuruşluk lisana da 5 kuruşluk muhabbet yapmayalım
  • bir ülkeyi silahla ele geçiremiyorsan,, o ülke insanlarının Lisanını bozarsın, ahlakını bozarsın,insanlarını birbirine düşman edersin küçük parçalara ayırıp sonrada yutarsın....her davranışın bir amacı vardır...
  • Toefl IELTS gibi sınavları geçip de, ingilizceyi sürdürmedikten sonra, ne geregi var toefl i gecmenin. Dil pratik yapılmadıktan sonra unutulur. Ingilizce ders vermeyen birçok universite var çeşitli ülkelerde ama daha sonradan uluslararasi bir endustride veya bir platformda bunun sıkıntısını çok yaşayarlar. Turkçe zaten kendi anadili istediği zaman rahatlıkla öğrenebilir terimleri. Ingilizce öğrenim de bir kayıp görmüyorum.
  • bu uygulamaya destek veren arkadaslara yaziklar olsun M.Kemal hic bisey bilmiyordu degilmi bilimi turkceye cevirmeye calisirken yada bizim ingilizce ogrenmekte zorlanacagimizi mi dusundugunden boyle yapmisti.Arkadaslar ben bende sonra gelen bu millet evlatlarina ingilizce bir arastirma dokumani devredersem kahrimdan olurum.Nitekim itu ve diger ileri seviyedeki teknik uni. mezunlari ingilizce yeterliliklerini dunyada ispatlayabilmis insanlardir.Boyle bir uygulamanin ardinda artniyet aramamakta insan zorlaniyor.Bilinki bu isin havacilikla filan bi alakasi yok. ***GEVEZE***
  • İngilizceden neden korksun adam? Türkçe bilimi savunuyorlar... O adam araştırma görevlisi olmuşsa eğer zaten TOEFL'dan ÜDS'den vb. bir çok şeyden geçmiştir. Kıçı kırık Airtalk değil bu.
  • O fakülteden mezun olan herhangi bir mühendis zaten İTÜ'de hazırlık okumuş ve derslerin %30'unu ingilizce almış oluyor. Mühendislik ingilizcesi ile kokpitte konuşulan Air Talk aynı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Bu adamlar Raimer'in uçak tasarımı kitabını, Anderson'un Aerodynamics kitabını, Propulsion, Statics, Strength of Materials, Aerospace Structures, Numerical Methods, Flui,d Dynamics, Compressible Aerodynamics, Thermodynamics vb. bir çok ingilizce kitabı okuyup anlıyorlar zaten. Pilotaj ingilizcesiyle mühendislik ingilizcesi arasında dağlar kadar fark var. İngilizce bilmeden sadece airtalk konuşarak uluslarası uçan çok pilot var. Mühendislerin ingilizcesi ile yarışamazsınız.
  • Noldu ingilizceden mi korkuyorlar? Havaciligin dili ingilizcedir. Birsey kaybetmezler ingilizce ders alarak daha da kazanirlar.
  • Tepkinin uçak uzaydan gelmesi normal, bu insanlar zaten ingilizceyi iyi seviyede biliyorlar ve bu arkadaşlarımızn hepsi yerli uçak ve uzay sanayimizin gelişmesi idealleriyle giren milli duyguları güçlü arkadaşlardır. Bu yüzden normal... Şu an %30 İngilizce %70 Türkçe zaten ve havacılığın ingilizcesini öğrenmeye yetiyor şu haliyle. Arkadaşlarımızı Türkçe cahili bırakmaya gerek yok.

Türkiye'nin gözde üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi'nde senatodaki 22 evet oyuyla yüzde yüz İngilizce eğitime geçilme kararı alındı. Ancak, üniversite yönetiminin aldığı bu karar, alt yapısı olmadan ve alelacele alındığı için hem öğrencileri hem de bazı araştırma görevlilerini ayağa kaldırdı. İTÜ genelinde çok sayıda öğrenci, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi, karardan vazgeçilmesi için kampanya başlattı. Üniversite yönetimi ise bazı fakültelerdeki kampanya başlatan araştırma görevlilerini uyardı.

Ancak, tepkiler farklı platformlarda gösterilmeye devam ediyor. Hem İTÜ öğrencileri, hem araştırma görevlileri hem de İTÜ mezunları kararı protesto etmek ve geri çekilmesini talep etmek için 8 Nisan Çarşamba günü 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi'nden Rektörlük binasına yürüyecek. İlk kez bir geometri kitabını İngilizce'den Türkçe'ye çeviren Mustafa Kemal Atatürk'ün buradaki anıtı önünde temsili olarak Türkçe Matematik dersi verilecek.

Kararın iptali için internette değişik platformlarda destek arayan diğer fakülteler gibi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bazı öğrenci ve öğretim görevlileri de, yüzde 100 İngilizce eğitim için yürütülen çalışmaların Türkiye'nin geleceği açısından zararlı olduğu görüşünü savunuyor.

©AirportHaber

YÜZDE YÜZ İNGİLİZCE KRİZİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
Amerikan beslemesi Robert kolej misin? Türkiye'nin gözde kurumlarından İTÜ mü? Yahu her kuşu yediniz bi leylek mi kaldı? Bide senatodan geçmiş helal olsun size! Bu memleketin mühendise ihtiyacı var,amerikan veye ingiliz bülbüllerine değil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Olaya matamatiksel açıdan bakarsak, ben İngilizceden %80 not alıyorsam, okuduğum, çalıştığım kitaplardaki bilgilerden/ derslerden %20sini anlayamayacağım demektir. Saatte 400 sayfa Türkçe kitabı okuyabiliyorum, ama 1 saatte 20 sayfa İngilizceyi okuyamıyorum. Bu okula İngilizce öğrenmeye mi girdim, mühendislik öğrenmeye mi? Dokümanların hemen hepsi İngilizce zaten ama bu derslerin İngilizce verilmesini değil, akademisyenlerin Türkçe doküman üretmelerini gerektiriyor. İngilizce görülen eğitimde gayretin veya faydalı çalışma zamanının %80'ni dile, %20 sini derslere harcamış bir havacı olarak, Genç arkadaşlarımızın duyarlılığını ve mesleğine saygılarını tebrik ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
lisan öğrenmeyelim demiyorum ama öğrendiğimiz 3 kuruşluk lisana da 5 kuruşluk muhabbet yapmayalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bir ülkeyi silahla ele geçiremiyorsan,, o ülke insanlarının Lisanını bozarsın, ahlakını bozarsın,insanlarını birbirine düşman edersin küçük parçalara ayırıp sonrada yutarsın....her davranışın bir amacı vardır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Toefl IELTS gibi sınavları geçip de, ingilizceyi sürdürmedikten sonra, ne geregi var toefl i gecmenin. Dil pratik yapılmadıktan sonra unutulur. Ingilizce ders vermeyen birçok universite var çeşitli ülkelerde ama daha sonradan uluslararasi bir endustride veya bir platformda bunun sıkıntısını çok yaşayarlar. Turkçe zaten kendi anadili istediği zaman rahatlıkla öğrenebilir terimleri. Ingilizce öğrenim de bir kayıp görmüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu uygulamaya destek veren arkadaslara yaziklar olsun M.Kemal hic bisey bilmiyordu degilmi bilimi turkceye cevirmeye calisirken yada bizim ingilizce ogrenmekte zorlanacagimizi mi dusundugunden boyle yapmisti.Arkadaslar ben bende sonra gelen bu millet evlatlarina ingilizce bir arastirma dokumani devredersem kahrimdan olurum.Nitekim itu ve diger ileri seviyedeki teknik uni. mezunlari ingilizce yeterliliklerini dunyada ispatlayabilmis insanlardir.Boyle bir uygulamanin ardinda artniyet aramamakta insan zorlaniyor.Bilinki bu isin havacilikla filan bi alakasi yok. ***GEVEZE***

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İngilizceden neden korksun adam? Türkçe bilimi savunuyorlar... O adam araştırma görevlisi olmuşsa eğer zaten TOEFL'dan ÜDS'den vb. bir çok şeyden geçmiştir. Kıçı kırık Airtalk değil bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
O fakülteden mezun olan herhangi bir mühendis zaten İTÜ'de hazırlık okumuş ve derslerin %30'unu ingilizce almış oluyor. Mühendislik ingilizcesi ile kokpitte konuşulan Air Talk aynı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Bu adamlar Raimer'in uçak tasarımı kitabını, Anderson'un Aerodynamics kitabını, Propulsion, Statics, Strength of Materials, Aerospace Structures, Numerical Methods, Flui,d Dynamics, Compressible Aerodynamics, Thermodynamics vb. bir çok ingilizce kitabı okuyup anlıyorlar zaten. Pilotaj ingilizcesiyle mühendislik ingilizcesi arasında dağlar kadar fark var. İngilizce bilmeden sadece airtalk konuşarak uluslarası uçan çok pilot var. Mühendislerin ingilizcesi ile yarışamazsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Noldu ingilizceden mi korkuyorlar? Havaciligin dili ingilizcedir. Birsey kaybetmezler ingilizce ders alarak daha da kazanirlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tepkinin uçak uzaydan gelmesi normal, bu insanlar zaten ingilizceyi iyi seviyede biliyorlar ve bu arkadaşlarımızn hepsi yerli uçak ve uzay sanayimizin gelişmesi idealleriyle giren milli duyguları güçlü arkadaşlardır. Bu yüzden normal... Şu an %30 İngilizce %70 Türkçe zaten ve havacılığın ingilizcesini öğrenmeye yetiyor şu haliyle. Arkadaşlarımızı Türkçe cahili bırakmaya gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000