24 Mayıs 2017, Çarşamba 09:03:41

Yüzde 100 yerli helikopter motoru için kollar sıvandı

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşe yazısında General Electric (GE) ile ortak üretilmesi planlanan helikopter motoru konusunda Türkiye'ye kısıtlama getirilmesi niyetinden dolayı tamamen yerli üretim için kolların sıvandığını belirtti.
  • Çoban kulübesinde padişah rüyası görmek . Atalarımız uzun uzun tartışılacak mevzuları birer cümleyle çok enfes izah etmiş hepsine Şükran duyuyorum
  • Millete haftada bir gazı basıyorlar 10 senedir yerli motoru her gün üretiyoruz gazeteler tv ler devamlı gazı veriyor millete netice ne peki hala 4 tane dönmeyi başaran pistonlu motorumuz bile yok insanların milliyetçilik duygularını sömürmekden başka bişey yok ortada geçen bi bakanda yanmalı motorun devri bitti elektrikli motor yarışına giricez dedi . Valla helal olsun ne diyim
  • Güldümeyin lütfen!
  • GE, Honeywell, P&W, Rolls Royce gibi motor üreticilerinde çalışan Türkleri veya başka milletten mühendisleri kap getir istediği parayı ver yerli motor üret. Bu kadar basit. Bunu da ben söylemeyim!
  • Yav yapsan dert yapmasan dert ne içiyosunuz arkadaş siz
  • içimizde ki İstemezuk tayfası yine salyalar akitiyorlar.Ne zaman MİLLİ birşey olsa piyonlar "İSTEMEZUK "naraları atıyorlar
  • Yaw he he. Güya Milli olan helikopterde zaten italyanlardan. Böyle milliligin gözünü yiyem. Koreden tank al getir milli de. Fransadan gemi al getir milli de. Japonlara köprü, tünnel yaptir sonra biz yaptik de. Bu nebicim millilik.
  • yapamazdsiniz bosuna vergileri harcatip durmayin
  • Sukurler olsun ya rab. Motor icin kollari sivamisiz. Bu kacinci lan? Ayrica adam zaten motoru uretip satiyor. Neden ortak arasin? Karnin ac, yaninda coluk cocuk hepsi ac, cepte para yok. Lokantaya girip lokantaciya diyorsun ki gel beraber yemek pisirip satalim. Lokantaci buna ne cevap verir?

Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Prof. İsmail Demir, DEİK bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi ve Amerikan Turkish Council’ın (ATC) Washington’daki 36’ncı yıllık konferansında kürsüden öncelikle şu mesajı verdi:

- Savunma sanayi teknolojileri geliştirmesinde ABD ile işbirliğine açığız. Geleceğin teknolojilerine birlikte imza atalım.

ABD gibi gelişmiş ülkelerin tavrına değindi:

- “Bizim teknolojimiz var, transfer edelim” diyorlar. Ben, “Teknoloji transferi” deyimini sevmem. Teknolojiyi ortak geliştirmekten yanayız.

Teknoloji geliştirmede işbirliğinin önemine işaret etti:

- Teknolojinin bundan sonraki aşamalarında kimse tek başına hareket edemez.

Konuşması bitince Prof. Demir’den verdiği mesajı örneklerle açmasını istedik. Eskişehir’deki ikinci büyük ortağı General Electric (GE) olan TEİ’den (Tusaş Motor Sanayii A.Ş.) örnek verdi:

- Helikopter motoru geliştirme konusunda GE ile işbirliği yapacaktık. GE, önce “Tamam” dedi. Sonra “Kısıtlama”ları gündeme getirdi.  Biz de GE’nin bu tavrına karşı çıktık.

“Kısıtlama”nın ne anlama geldiğini merak ettik, yanıtladı:

- Yani, ortaya çıkacak motorla ilgili temel hakların kendilerinde olmasını istediler.

Ardından ekledi:

- Motoru birlikte geliştirelim. Türkiye’de üretelim. Tasarım, tescil konusundaki temel haklarda eşit olalım.

“Özgün Helikopter Projesi”ne dikkat çekti:

- TEİ, bu proje kapsamında helikopter motoru geliştirmek üzere çalışmaları hızlandırdı.

GE’nin TEİ’deki ortaklığını anımsatıp, sorduk:

- GE, “TEİ’de ortağız” diyerek yine kısıtlama çabasına girmez mi?

- Şu anda bir motor tasarım şirketi kuruyoruz. TEİ’deki motor tasarım projesini oraya transfer edip, çalışmalarımızı devam ettiririz.

Kale Grubu’nun Rolls Royce ile iki hafta önce imzaladığı anlaşmayı anımsattık:

- Kale Grubu, Rolls Royce ile birlikte uçak motoru geliştirmek ve üretmek üzere anlaşma imzaladı.

- Kale ile Rolls Royce savaş uçağı motoru için iştahlı. Ancak, onlara verilmiş söz veya ihale yok.

GE’nin de bu konuda iştahlı olduğunu bildirdi:

- Çalışsınlar, neler yapabileceklerini ortaya koysunlar, ondan sonra bakarız.

Ardından TEİ Genel Müdürü Mahmut Akşit’e helikopter motoru projesinde hangi aşamada olduklarını sorduk, anlattı:

- Motor çekirdeği 2 yılda ortaya çıkar. Prototipi üretmek 4.5 yılı bulur. Sertifika almak da 1.5 yılı bulabilir. Dünyada bu tür motorların geliştirilip ticarileşmesi ulaşması 7-10 yıl sürüyor.

TEİ’nin büyük hissedarı TAİ’nin Genel Müdürü Temel Kotil araya girdi:

- Sayın Başbakanımız sizden söz aldı. Yüzde 100 yerli helikopter motorunu dünyadaki ortalama süreden daha hızlı geliştirebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “yerli otomobil için babayiğit” arayışınıda ısrar ediyor...

TAİ, TEİ, Aselsan, Havelsan, Roketsan, STM, Otokar, Kale, MKEK, Baykar, Nurol savunma sanayiinin ”babayiğit”leri olarak öne çıkıyor...

YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASINI ÇİZELİM

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, TAİK-ATC 36’ncı ortak yıllık konferansında şu çağrıyı yaptı:

- Savunma, enerji, güvenlik ve ikili ticaret, Türkiye-ABD arasındaki yeni dönemin belirleyici faktörleri olacak. Türk ve Amerikalı iş dünyası temsilcileri olarak yeni döneme ilişkin yol haritasını oluşturalım.

Vahap MUNYAR
HÜRRİYET

Yüzde 100 yerli helikopter motoru için kollar sıvandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Deyimler boşuna değil ~ 7 yıl önce
Çoban kulübesinde padişah rüyası görmek . Atalarımız uzun uzun tartışılacak mevzuları birer cümleyle çok enfes izah etmiş hepsine Şükran duyuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Devamlı gaz ~ 7 yıl önce
Millete haftada bir gazı basıyorlar 10 senedir yerli motoru her gün üretiyoruz gazeteler tv ler devamlı gazı veriyor millete netice ne peki hala 4 tane dönmeyi başaran pistonlu motorumuz bile yok insanların milliyetçilik duygularını sömürmekden başka bişey yok ortada geçen bi bakanda yanmalı motorun devri bitti elektrikli motor yarışına giricez dedi . Valla helal olsun ne diyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aaa ~ 7 yıl önce
Güldümeyin lütfen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne yapmalıyız ~ 7 yıl önce
GE, Honeywell, P&W, Rolls Royce gibi motor üreticilerinde çalışan Türkleri veya başka milletten mühendisleri kap getir istediği parayı ver yerli motor üret. Bu kadar basit. Bunu da ben söylemeyim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aa ~ 7 yıl önce
Çok doğru söylüyorsun kardeş. Ama su anki kazandığının iki katinida versen gelmezler. Adamlar Avrupa'yı bırakıp gelmezler. Hak yok hukuk yok. İstediğini çıkarıyor istediğini alıyor. Ne işleri var burda.
Bi susun ~ 7 yıl önce
Yav yapsan dert yapmasan dert ne içiyosunuz arkadaş siz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzaa ~ 7 yıl önce
neyi yapıyorsun sen o teknoloji yokki bizde ayran içmekten iice uçtunuz!!
SİVASLİ ~ 7 yıl önce
içimizde ki İstemezuk tayfası yine salyalar akitiyorlar.Ne zaman MİLLİ birşey olsa piyonlar "İSTEMEZUK "naraları atıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tavsiye ~ 7 yıl önce
Sen Sivas'tan dışarı çıkma ey ulu Manitu
Aaa ~ 7 yıl önce
Yaw he he. Güya Milli olan helikopterde zaten italyanlardan. Böyle milliligin gözünü yiyem. Koreden tank al getir milli de. Fransadan gemi al getir milli de. Japonlara köprü, tünnel yaptir sonra biz yaptik de. Bu nebicim millilik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abc ~ 7 yıl önce
Bence sende millilik yok, sende bir yabancılık var, kendini bu kontrol et.
Aa ~ 7 yıl önce
Asıl sen kendini kontrol etmelisin. Millete yalan söylemekten başka bir işleri yok. Bütün saydıklarım doğru hepsini yurtdışından alıyoruz hiç birşeyi kendimiz yapmıyoruz yapamiyoruz. Ondan sonrada milli uçağımız, milli tankimiz, milli helikopterimiz hiç biri milli değil işte hepsi yurtdışından alma. Ama senin kapasiten bunu anlamaya yetmiye bilir. Bi domatesimiz vardı oda olda 12 TL. Hadi bakalım uyumaya devam.
Adam haklı ~ 7 yıl önce
Adam haklı az bile söylemiş kendi ülkemizin yolundan köprüsünden geçmek için yabancıya para veriyoruz şabana köprümü satılır diye çok gülmüştük filmde maalesef o trajı komik durum 2017 de gerçek oldu yabancı nın köprüsünden parası karşılığı kendi ülkemizde geçiyoruz
yapamazsiniz ~ 7 yıl önce
yapamazdsiniz bosuna vergileri harcatip durmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oh ~ 7 yıl önce
Sukurler olsun ya rab. Motor icin kollari sivamisiz. Bu kacinci lan? Ayrica adam zaten motoru uretip satiyor. Neden ortak arasin? Karnin ac, yaninda coluk cocuk hepsi ac, cepte para yok. Lokantaya girip lokantaciya diyorsun ki gel beraber yemek pisirip satalim. Lokantaci buna ne cevap verir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000