04 Ağustos 2010, Çarşamba 09:15:31

Yurtdışına çıkan yolcu nereyi tercih ediyor?

Kısa adı TUYED olan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, Türkiye’den yurtdışına gidişleri araştırdı. TUYED araştırmasına göre Türkiye’den yurtdışına giden 5.5 milyon kişinin yarısı KKTC, Bulgaristan, Suriye ve Almanya’ya gitti.
  • bu listede bir yanlışlık var Ukrayna nın olmamasına çok şaşırdım
  • sanirim bu rakamlarin havayolu işletmecilerine çok şeyler anlatmasi gerekiyor. pegasusun eylul de başlayacagi sofya seferlerinin ne kadar uygun bir seçim oldugunu kanitliyor gibi bu rakamlar.
  • Ben açık eksik yazılmayan gerçek birşeyi bilgi vermek istiyorum KKTC sadece gezme eğlenme ve tatil yeri olmadığını burada bulunan 6 üniversiteyle birlikte yüzbinlerce öğrencinin bulunması Eğitim amaçlı olarakta en başta başı çektiğini,dünyanın ve Türkiyenin her yerinden öğrenci trafiğinin olduğunu bilmenizi bilgilerinize sunarım

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED)’in Emniyet Genel Müdürlüğü sınır çıkış kapıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

TUYED araştırmasına göre, Türkiye yurtdışından gelen 27 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaparken, kendisi de 105 ülkeye turist gönderiyor. Türkiye'den geçen yıl yurtdışına çıkan 5,5 milyon kişinin 2,5 milyonu dört ülkeye gitti.

Akraba ziyaretleri

Türkiye'den yurtdışına çıkışların amaçlarına göre de incelendiği TUYED araştırmasında, KKTC'ye gidişlerin gezme-eğlenme ve tatil amaçlı olduğu, ikinci sırada ise akraba ziyaretlerinin geldiği belirlendi.

Türkiye'den yurtdışına çıkışlarda üçüncü sırada yer alan Suriye'ye gidişlerin de akraba ziyareti ile birlikte gezme eğlenme ve tatil amaçlı olduğu, dördüncü sırada yer alan Almanya'ya gidişlerin ise iş ve akraba ziyareti amaçlı olduğu saptandı.

Araştırmaya göre, geçen yıl Türkiye'den KKTC'ye 812 bin 323, Bulgaristan'a 795 bin 501, Suriye'ye 505 bin 829 Almanya'ya ise 463 bin 631 kişi gitti.

Türk turist bekleyen ülkeler

Araştırmayla ilgili bilgi veren TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Türkiye'nin turizmde, çektiği turist sayısıyla olduğu kadar, gönderdiği ziyaretçi sayısı bakımından da, başta komşu ülkeler olmak üzere, turizmde rakibi konumunda olan İspanya, Yunanistan ve Mısır tarafından yakından izlendiğini söyledi.

Köfteoğlu, gelen turist kadar gönderilen turistlerin de sektör için önemli bir pazar olduğuna dikkati çekerek, araştırmadan çıkan sonuçların, Türkiye'den turist çekmek isteyen ülkeler kadar, bu alanda faaliyet gösteren firmalar için de önemli olduğunu bildirdi.

"Krizdeki komşuya nefes aldırdık"

Köfteoğlu, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:
''Ege Adaları başta olmak üzere Yunanistan'a giden 276 bin Türk turist bir anlamda, mali krizle boğuşan komşumuza nefes vermiştir. Araştırmadan çıkan sonuçlar, bir yanıyla sürpriz bir yanıyla da tahmin olarak bilinenleri, veriye dayalı olarak göstermesi açısından önemlidir. Türkiye'den yurtdışına çıkışlarda KKTC, Bulgaristan ve Suriye'nin ilk sıralarda yer alması şaşırtıcı değil. Zira bu ülkeler soydaşlarımızın yaşadığı, dolayısıyla akraba ziyaretlerinin yoğun olduğu ülkelerdir. Hiç gidilmemiş görünen ülkelere ise gerçekte gidildiği halde o ülkeye başka bir ülke üzerinden giriş yapıldığı için kayıtlarda rastlanmıyor.''

Kim nereye niçin gidiyor?

TUYED olarak bu verileri, TÜİK, İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerini baz alarak araştırırken, üyelerinin çeşitli vesilelerle gittikleri ülkelerdeki ilgili birimlerden elde ettiği verilerle de karşılaştırdıklarını belirten Köfteoğlu, ''İstatistikler her ülkede farklı biçimlerde tutulmakla beraber sonuçlar büyük oranda uyumlu çıktı. Örneğin, Türkiye'den Suudi Arabistan'a gidenlerin gidiş amacı ile giden kişi sayıları, bizim araştırmamızla da örtüşüyor. Suudi Arabistan Türkiye'ye 72 bin ile 80 bin kişilik hacı kontenjanı tanırken buna umre amacıyla gidenlerin sayısı eklendiğinde çıkan rakam TUYED araştırması ile aynı çıktı. Bu da izlenen yöntem ile kullanılan verilerin uyumlu olduğunu gösterdi'' diye konuştu.

Türkiye'den geçen yıl en çok gidilen ilk 10 ülke

Ülke        Türkiye’den giden 
                       kişi sayısı

KKTC.............812.323
Bulgaristan.....795.501
Suriye............505.829
Almanya.........463.631
Azerbaycan.....328.873
Yunanistan.....276.105
ABD...............232.814
İran...............215.083
Gürcistan........192.402
Rusya.............164.747

Yurtdışına çıkan yolcu nereyi tercih ediyor?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bu listede bir yanlışlık var Ukrayna nın olmamasına çok şaşırdım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sanirim bu rakamlarin havayolu işletmecilerine çok şeyler anlatmasi gerekiyor. pegasusun eylul de başlayacagi sofya seferlerinin ne kadar uygun bir seçim oldugunu kanitliyor gibi bu rakamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben açık eksik yazılmayan gerçek birşeyi bilgi vermek istiyorum KKTC sadece gezme eğlenme ve tatil yeri olmadığını burada bulunan 6 üniversiteyle birlikte yüzbinlerce öğrencinin bulunması Eğitim amaçlı olarakta en başta başı çektiğini,dünyanın ve Türkiyenin her yerinden öğrenci trafiğinin olduğunu bilmenizi bilgilerinize sunarım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000