22 Mart 2011, Salı 07:49:54

YUNANİSTAN, HAVAALANLARINI SAVAŞ UÇAKLARINA AÇTI

Yunanistan Savunma ve Dışişleri Bakanlığı, kendilerinin koalisyon güçlerinin Libya’ya karşı sürdürdükleri operasyona aktif olarak katılmadığını, ancak başta Girit’teki Suda üssü olmak üzere Aktiu ve Andravidas havaalanlarının ‘kolaylaştırıcı destek’ için ittifaka açıldığını duyurdu.

Atina, NATO’nun müdahale kararı alması durumunda 4 adet F-16 uçağının tahsis edileceğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı, Libya’ya karşı yürütülen askeri harekata 'NATO bünyesinde yürütülmediği' gerekçesiyle aktif olarak katılmadıklarını, ancak Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde "dost ve ittifak ülke güçlerine yardımcı olmak amacıyla taleplerine destek verildiğini" açıkladı.

Girit’teki askeri üs Suda, Libya’yı bombalayan koalisyon güçlerince aktif olarak kullanılıyor. Suda’da Amerikan ve diğer ülke savaş uçakları ile Katar’dan 6 adet Mirage 2000-5 uçağı bulunuyor. Suda üssü, sadece uçakların değil İttifak güçlerine ait denizaltı ve savaş gemilerinin de uğrak yerleri arasında bulunuyor. Aktiu ve Andravidas havaalanları da kullanıma hazır duruma getirildi.

Yunan ordusuna ait bir helikopter ile bir uçan radar sistemiyle yüklü fırkateyn, günler öncesinden Girit ile Libya açıklarında tur atmaya başlamıştı. Bir başka fırkateyn ise Suda üssünde bekletiliyor. Atina, İttifak’a destek amacıyla arama-kurtarma çalışmalarına katılması için savaş özellikleriyle donatılmış bir Süper Puma helikopter de hazırladı. Bu arada Fransa, birkaç gün içerisinde Atina FIR'ında konuşlanacak uçak gemisi için Yunanistan'a bilgi verdi.

Arakso Havaalanı'nda ise Belçika tarafından NATO’ya tahsis edilen 8 F-16 savaş uçağı bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, Yunanistan’ın askeri opersyonlara katılmadığını ancak İttifak güçlerine kolaylaştırıcı mahiyette destek verdiğini söyledi. Yunan muhalefet partileri ise Yunanistan’ın meclisi bilgilendirmeden İttifak ülkelerine destek vermesini “utanç” olarak değerlendirdi. Partiler, askeri operasyonlar için Yunan askeri üslerinin kullanılmasına karşı olduklarını açıkladı.

 

YUNANİSTAN, HAVAALANLARINI SAVAŞ UÇAKLARINA AÇTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000