12 Ocak 2009, Pazartesi 08:04:14

Yolcuların dikkatine!

1 Mart’ta başlayacak uygulama ile yolcuların seyahatleri esnasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmayacak ancak miktarında kısıtlamaya gidilecek.
  • Öncelikle son derece titiz ve ayrıntılı olarak hazırlanmış bir rapor bu anlamda Airport Haber'e teşekkür ediyorum. Haberde bazı konular eksik kalmış eklemem de fayda var. Duty Free mağazaları ile ilgili paragrafa ilave, Yolcu schengen ülkelerine dahil ülkeler arasında bağlantılı uçus yaparsa bu poşetlerin son uçus noktasına kadar ağzının açılmaması önemle bildirilmiştir. ABD’ye olan uçuslarda yolcular için henüz farklı kontroller de yapılmamaktadır. El bagajlarının maksimal boyutları 56x45x25cm olarak IATA kuralları adı altında önerilmektedir ancak 06.05.2007 tarihi itibariyle bu ölçüler her havayolu için kanun nezdinde aynı uygulanacaktır. Saygılarımla

Airport TV'de de yer alan habere göre; yolcular yeni uygulamada, şu kriterlere uymak zorunda kalacak.

Her yolcu yaklaşık 20 cm x 20 cm boyutlarında ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel, aerosol bulundurabilir.

Her yolcu 1 adet plastik poşet taşıyabilir.

Poşet içerisinde konulan her bir ürün maksimum 100 mililitre olabilir.

İçindeki miktara bakılmaksızın kabı 100 ml’den büyük ürünlerin geçirilmesine müsaade edilmeyecek.

Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve X-Ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek.

Check-in’e verilen uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacağı için yolcuların çantalarını hazırlarken uygulamaya giren kısıtlamaları göz önünde bulundurarak sıvı ürünleri uçak altı bagajlarına koymaları öneriliyor.

Özel durumlar göz önünde bulundurularak kısıtlamada bir takım istisnalar da uygulanacak.

Örneğin; bebek ile seyahat eden yolcuların seyahat süresince yetecek miktarda mama ve süt bulundurabilmeleri veya ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurabilmeleri mümkün olacak.

Ancak son güvenlik kontrol noktasında söz konusu yolculardan mama veya ilacı tatmaları veya hastalığını ya da ilaç kullanım zorunluluğunu belgelendirmeleri istenebilir.

Kısıtlamaya dâhil olan sıvılar: su, şurup, içki dâhil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dâhil), parfümler, maskara dâhil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), tras köpükleri, deodorantlar, diş macunu dâhil her türlü macun kıvamındaki maddeler, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar, yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler de uygulama kapsamında olacak. Gümrüksüz mağazadan alınan sıvı ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Bu poşet ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına müsaade edilecek.

Eğer son varış noktasına başka bir havaalanında aktarma yaparak seyahat ediliyor ise son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasının açılmaması gerekiyor. Aksi halde aktarma yapılan havaalanında poşetin içeriğine el konulabilir.

Yolcuların dikkatine!

Yorumlar

DGRTRAINER63 ~ 15 yıl önce
Öncelikle son derece titiz ve ayrıntılı olarak hazırlanmış bir rapor bu anlamda Airport Haber'e teşekkür ediyorum. Haberde bazı konular eksik kalmış eklemem de fayda var. Duty Free mağazaları ile ilgili paragrafa ilave, Yolcu schengen ülkelerine dahil ülkeler arasında bağlantılı uçus yaparsa bu poşetlerin son uçus noktasına kadar ağzının açılmaması önemle bildirilmiştir. ABD’ye olan uçuslarda yolcular için henüz farklı kontroller de yapılmamaktadır. El bagajlarının maksimal boyutları 56x45x25cm olarak IATA kuralları adı altında önerilmektedir ancak 06.05.2007 tarihi itibariyle bu ölçüler her havayolu için kanun nezdinde aynı uygulanacaktır. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000