22 Nisan 2012, Pazar 08:51:24

YOLCULARIN BİLGİLERİ ABD'DE...

AB'deki milyonlarca havayolu yolcusuna ait kişisel bilgilerin Amerika ile paylaşılmasının önünü açan anlaşma Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi...
Bundan böyle Avrupa'da yaşayan milyonlarca kişinin kişisel bilgileri, Amerika tarafından terörizm ve uluslararası suçları önlemek amacıyla kullanılabilecek.
 
Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmaya göre Avrupa Birliği, havayolu yolcularına ait kişisel bilgileri Amerika ile paylaşacak. Söz konusu anlaşma Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylandı.
 
Paylaşılan dataların Amerika tarafından terörist faaliyetler konusunda önleyici tedbirler almak ve uluslararası suçları önlemek amacıyla kullanılacağı belirtilirken, bu verilerin paylaşılmasına dair kaygılar da var. Aslında geçen yıl imzalanması gereken anlaşma, kişisel bilgilerin korunması konusundaki endişeler nedeniyle ertelenmişti.
 
KİŞİSEL BİLGİLER 5 YIL BOYUNCA HAVUZDA TUTULACAK
 
Turizm Güncel'de yer alan habere göre; Yapılan anlaşmaya göre ABD ile paylaşılan yolculara ait kişisel veriler 5 yıl süreyle aktif bir şekilde bekletilecek. Yani 5 yıl boyunca bu veritabanında bulunan verilere erişip kişiler ilgili araştırma yapabilecek. 5 yılın sonunda ise bu veriler aktif olmayan bir konuma getirilecek ve üst düzey yetkililerin dışında kimsenin ulaşması söz konusu olmayacak. 
 
BİRÇOK PARLAMENTER KAYGILI
 
Avrupa parlamentosunda yapılan oylamada parlamenterlerin çoğunluğu olmasa da önemli bir kısmı “hayır” oyu kullanırken, bazı parlamenterlerin konunun Avrupa Adalet Divanı’na götürülmesi önerisi de reddedildi.  Yasaya karşı çıkan parlamenterler, insanlara ait kişisel bilgilerin korunması konusunda önemli çekincelerinin olduğunu belirttiler. Yapılan oylamada 409 parlamenter “evet” oyu kullanırken, 226 parlamenter ise yasaya “hayır” oyu verdi. 33 milletvekili ise çekimser kaldı. 
 
KANADA İLE DE PAYLAŞILACAK
 
Avrupa Birliği benzer bir anlaşmayı geçtiğimiz yıl Avustralya ile de yaptı. Amerika ile yapılan anlaşma onaylanırken, yolculara ait kişisel bilgilerin Kanada ile paylaşılması konusunda ise müzakereler sürüyor. Paylaşılan bilgiler arasında, isim, adres ve yolculara ait kredi kartı bilgileri de bunuyor.
 
Oylamanın yapıldığı sırada parlamento önünde toplanan bir grup ise, Avrupa ülkelerindeki insanların kişisel verilerinin Amerika ile paylaşılması kararını protesto etti.
YOLCULARIN BİLGİLERİ ABD'DE...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000