08 Haziran 2014, Pazar 09:06:30

YOLCULARA 'FİŞLEME' MODELİ!

Havalimanları 24 saat denetim altında. Güvenliğin yetersiz kalacağı düşünüldü ki, şimdi ‘fişleme modeli’ geliştirildi.
  • 20 ye yakın soru sorulurken oluşacak kuyruklar; bekleyen,sinirlenen,gerilen yolcular ve en önemlisi kaçırılan uçaklar....
  • Dil bilgim iyi değil benim açımdan çok kötü olur
  • Çok zekice bir soru sormuşsun, ulan millet şimdiye kadar nasıl gidip geldiyse öyle gidip gelecek, gidip de dönmeyen var mı?
  • Sorular nasil bisey acaba??? Birde yabanci ulkelerde dil problemi olanlar icin zor olacaktir!

Havalimanları 24 saat denetim altında. Güvenliğin yetersiz kalacağı düşünüldü ki, şimdi ‘fişleme modeli’ geliştirildi.

Uçuş emniyetinin en üst seviyeye çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda terör saldırılarının engellenmesine yönelik uygulamalarla havalimanları ve uçaklar da, son teknolojik güvenlik sistemleriyle donatılıyor. Özellikle uçağa bininceye kadar geçen sürede, havalimanlarının hemen her yeri, polis ve özel güvenlik birimlerinin yanı sıra kameralarla da, 24 saat süreyle izleniyor. Ancak tüm bunlara rağmen güvenlik konusunda yaşanabilecek zafiyetin en aza indirilmesi düşünülüyor olacak ki, şimdi de ‘fişleme modeli’ geliştiriliyor. İşin ilginç tarafı, kısa süre sonra havayolu şirketleri aracılığıyla yapılacak fişlemeler resmi anlaşmaya dayandırılarak uygulanacak.

İlk aşama Smart Security

Uçak yolcularının fişlenmesiyle ilgili çalışma, iki koldan yürütülüyor. Hollanda’da yaklaşık iki ay önce bir araya gelen sektör temsilcileri, güvenlik zafiyetinin en aza indirilmesi amacıyla çeşitli öneriler sunmuştu. Teklifler arasından ‘Smart Security’ adı verilen ‘Akıllı Güvenlik’ sistemine geçilmesi benimsendi. İlk uygulamanın bu ay Hollanda ve İngiltere’de başlatılması kararı alınırken, yolcuların ‘3 kategoriye’ ayrılarak uçağa bininceye kadar izlenmesi istendi.

Uygulamayla başlayacak havalimanlarındaki takibat, check-in yani bilet ve bagaj işlemi yapılırken verilen boarding kartındaki barkod sistemiyle gerçekleştirilecek. Bilgisayar destekli dijital verilerle çalışacak sistem, akıllı telefonlarla entegre edilerek yolcuların her anını izlemeye alacak. Check-in kontuarındaki görevliler, bagajını teslim eden yolculara 20’ye yakın özel soru yöneltecek. Böylece profil çalışması yapacak görevliler, yolcuları verdiği cevaplara göre, ‘Normal, Şüpheli ve Riskli’ kategorisine ayıracak. Yolcular, check-in sırasında bording kartlarına işlenen bilgi notuna göre, pasaport kontrolünde, x-ray güvenlik geçişlerinde ve uçağa son biniş noktalarında daha titiz şekilde aranacak. Hakkında, ‘şüpheli ve riskli’ bilgisi verilenler başta pasaport kontrolü olmak üzere tüm güvenlik noktalarında detaylı şekilde denetlenecek.

Fişlemeye yasal kılıf bulundu

Projenin ikinci ve en önemli aşamasıyla yapılacak fişlemeye, yasal zemin oluşturulacak. Bu amaçla ABD ve Avrupa Komisyonu’na üye ülkeler, konuyu karara bağlamak üzere toplanacak. Türkiye’nin de yer alacağı ve bu ay gerçekleşecek görüşmelerde proje benimsenirse, anlaşma imzalanacak. Böylece yolcuların, uçuş öncesi özel hazırlanan sorulara vereceği cevaplarla kişisel bilgileri anlaşmaya imza atan ülkelere gönderilecek. Araştırma sonucu riskli görülen yolcular uçağa alınmayacak. Şu anda ABD, Kanada, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin ‘isteği üzerine gerçekleştirilen’ ekstra özel güvenlik uygulaması, anlaşmaya varılması halinde resmiyete kavuşarak en kısa sürede tüm uçuşlarda gerçekleştirilecek. 

(Mustafa Gün / Zaman)

YOLCULARA 'FİŞLEME' MODELİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

peki vakit? ~ 10 yıl önce
20 ye yakın soru sorulurken oluşacak kuyruklar; bekleyen,sinirlenen,gerilen yolcular ve en önemlisi kaçırılan uçaklar....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zahmet olack ama ~ 10 yıl önce
e ona göre biraz daha erken gelicen zahmet olmazsa..
Kötü olur ~ 10 yıl önce
Dil bilgim iyi değil benim açımdan çok kötü olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uygulamacıya ~ 10 yıl önce
Çok zekice bir soru sormuşsun, ulan millet şimdiye kadar nasıl gidip geldiyse öyle gidip gelecek, gidip de dönmeyen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sorular nasil bisey acaba??? Birde yabanci ulkelerde dil problemi olanlar icin zor olacaktir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Problem yok ~ 10 yıl önce
Bazı ülkelerde soyle yapılıyor: kendi milletinden başka birinden(o sorgulama esnasında güvenli olduguna kanaat getirilmiş bir kişi) tercüme etmesi için yardım ieteniyor. Bu durumlar genelde çok seyehat etmeyen yaşça büyük (örrneğin çocukları yurtdısında yasayan kişiler) oluyor.. Bu tür kişilerin de başka şekilde güvenli olduguna kolayca kanaat getirilebiliyor.. Zaten pek çok ülkede buna benzer uygulama var.. Orneğin KLm ile katarmalı ABD ye uçarsan böyle bir uygulamadan geçeceksin, şimdiye kadar büyük bir problem çıkmadı..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000