01 Eylül 2011, Perşembe 08:29:19

YOLCULAR UÇAĞA EN HIZLI NASIL ALINIR?

Amerikalı bir araştırmacı uçağa yolcuların geleneksel yöntemin yarısı kadar bir sürede alınmasını sağlayacak bir yöntem geliştirdi.
  • Zaman ve konfor kazandırmak adına düşünülmüş ,öncelikle çalışmaya saygı duymak lazım ancak Anadolu ve ülkemizdeki tüm havalimanlarında son noktaya kadar uğurlamak isteyenlere açık olan kapılar , pasaport kabinine kadar eşlik ederek öpücüklerle zor vedalaşmalar Wilmaları yapmak için Boarding de yolcu bulmanızı zorlaştırıyor . Önce pencere kenarlarındaki yolcuları anons ederek şansınız var ise bulup birde gurbetcilerimizi birbirlerinden ayırma teklifinizle uçağa sevk etmeniz sonraları ?????
  • Uçak açık park pozisyonundayken, otobüsten iner inmez yaradana sığınıp koşarak, 1. sırada da oturacak olan teyze, gelin, görümce grupları, ellerinde 2'şer bavul, 5'er naylon poşetle arka kapıdan binerlerse, değil huni metodu, lavabo pompası bile işe yaramaz! Daha çok zamanımız var, ama olucak olucak..
  • Evet aynen katılıyorum kimse sizi aramaz bişin ola bilirliği bir çok açıdan yok. Anacak Burada meydan işletmecisine cok iş düşmekte. Kroklerini çıft agızlı yapar ayrıca koruk başınada bording kart okuyucu ile Ön kapı ayrı Arka kapı ayrı okutarak turnike ile Uçağa yolcu alınırsa İnsan faktörü nedeni ile bir çok hatalarında önüne geçılmiş olunur. isteyene proje detaylı bir şekilde anlatılır...
  • rotar sebebi ile yolcu el bagajlarında limitler uygulandı(tek bagaj-8kg) normalde 25dk da biten boarding 6 dk da bitti.155 yolcu ile gateden.Boarding i hızlandırmanın en iyi yolu bagajları azaltmaktır.Kimseyi doğru düzgün sıraya sokamazsın zone boardinig yaparsın biri 5. sırada olur araya kaynar kaş yapıyım derken göz çıkartırsın.
  • Simülasyon yapılırkan yolcuların anonsla toplanabilirliği de yapılmış mı acaba? geleneksel yöntem yani önce arka,sonra orta sonra ön taraftakiler yöntemi bile uygulamada sıkıntılı.Anonsları yolcular anlamakta ve toplanmakta zorluk çekiyorlar ki işin içine yabancı olup İngilizce bilmeyen yolcuları saymıyorum. Boarding kapısında yolcuları row row toplayabilecekleri peronlar oluşturabilirlerse ona sözüm olmaz.:))
  • ya süpersiniz..çok güldüm valla.
  • Yıllarca bu işi yapmış biri olarak, bu sistemin özellikle Türkiye gibi havacılığın yeni gelişmekte olduğu ülkelerde çok olduğu kanısındayım. Yolcuları en arka, orta, ön diye ayırmak bile inanın çok zor. Hatta bir çoğu uygulama sırasında 'Biz asker miyiz birader?' şeklinde tepki verirken. Yerini bulamayan, ellerindeki boarding kartı okuyamayan o kadar çok yolcu var ki. Bence yolcuları bu şekilde sınıflandırmak boarding süresinden uzun sürer. Ayrıca Check-in kapanmadan boarding başlayabilir, bu durumda sonradan gelen yolcular uçağa nasıl alınacak?
  • Türkçe, ingilizce ve kendi dillerinde anons yapılmasına rağmen, bir türlü anlamıyorlar. Anlamış gibi yapıp sıraya giriyorlar. En arkaları alırken bi bakıyosun 9A gelmiş. Elit misin? Yoo. Git o zaman geri diyorsun. Ya da tek tek gelip benim kartım bu numaram bu ben napiyim diyorlar. Napıcanı söyledik zaten. Çile ölüm!
  • süper, katılıyorum ve tebrik ediyorum :) ilk deneyen yolcu olmak isterim
  • havaş trafik memurlarına sorun
En iyi yöntemin ne olduğu yıllardır araştırma konusuydu. Ancak şimdi bu yöntemler denendi.

Önce pencere kenarı, sonra orta, en son da koridordaki yolcuların oturtulmasını temel alan Wilma metodu, yaygın olarak kullanılan blok yöntemine kıyasla yüzde 40 daha fazla zaman kazandırıyor.

Bununla birlikte "Steffen yöntemi" adı verilen ve pencere kenarı, orta ve koridordaki yolcularının farklı sıralara oturtulmasına dayanan yaklaşımın, uçağa biniş süresini yarı yarıya azalttığı belirtiliyor.

ABD'nin Illinois eyaletindeki Fermi National Laboratory'den astrofizikçi Dr. Jason Steffen 2008 yılında uçak kuyruğunda beklerken, kendini daha iyi yöntemler bulmaya adamaya karar vermiş.

Steffen, uçağa önce arkada oturanların, sonra ortada, sonra da ön sıralardaki yolcuların oturtulduğu geleneksel yönteme alternatif yollarla ilgili bilgisayar simülasyonları yapmış.

Buna göre önce pencere kenarındaki yolcular, gruplar halinde aralarına bir sıra boş bırakılarak oturtuluyor. Örneğin, 12A, 10A, 8A bir grup, 9A, 7A, 5A da başka bir grup oluyor. Sonra bu işlem ortada oturanlar, son olarak da koridorda oturanlar için tekrarlanıyor.

Steffen yöntemi, yolcuların aynı zamanda aynı yeri kullanmaması prensibine dayanıyor.

Yapılan denemede yolcular, geleneksel blok yolcu yöntemiyle yedi, Steffen metoduyla ise 3,5 dakikada uçağa alındı.

Dr. Steffen bu yöntemin havayollarına milyonlarca dolar kazandırabileceğini ancak henüz hiç bir havayolu şirketinin aramadığını söylüyor.

(BBCTürkçe)
YOLCULAR UÇAĞA EN HIZLI NASIL ALINIR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 13 yıl önce
Zaman ve konfor kazandırmak adına düşünülmüş ,öncelikle çalışmaya saygı duymak lazım ancak Anadolu ve ülkemizdeki tüm havalimanlarında son noktaya kadar uğurlamak isteyenlere açık olan kapılar , pasaport kabinine kadar eşlik ederek öpücüklerle zor vedalaşmalar Wilmaları yapmak için Boarding de yolcu bulmanızı zorlaştırıyor . Önce pencere kenarlarındaki yolcuları anons ederek şansınız var ise bulup birde gurbetcilerimizi birbirlerinden ayırma teklifinizle uçağa sevk etmeniz sonraları ?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uçak açık park pozisyonundayken, otobüsten iner inmez yaradana sığınıp koşarak, 1. sırada da oturacak olan teyze, gelin, görümce grupları, ellerinde 2'şer bavul, 5'er naylon poşetle arka kapıdan binerlerse, değil huni metodu, lavabo pompası bile işe yaramaz! Daha çok zamanımız var, ama olucak olucak..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Evet aynen katılıyorum kimse sizi aramaz bişin ola bilirliği bir çok açıdan yok. Anacak Burada meydan işletmecisine cok iş düşmekte. Kroklerini çıft agızlı yapar ayrıca koruk başınada bording kart okuyucu ile Ön kapı ayrı Arka kapı ayrı okutarak turnike ile Uçağa yolcu alınırsa İnsan faktörü nedeni ile bir çok hatalarında önüne geçılmiş olunur. isteyene proje detaylı bir şekilde anlatılır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
rotar sebebi ile yolcu el bagajlarında limitler uygulandı(tek bagaj-8kg) normalde 25dk da biten boarding 6 dk da bitti.155 yolcu ile gateden.Boarding i hızlandırmanın en iyi yolu bagajları azaltmaktır.Kimseyi doğru düzgün sıraya sokamazsın zone boardinig yaparsın biri 5. sırada olur araya kaynar kaş yapıyım derken göz çıkartırsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Simülasyon yapılırkan yolcuların anonsla toplanabilirliği de yapılmış mı acaba? geleneksel yöntem yani önce arka,sonra orta sonra ön taraftakiler yöntemi bile uygulamada sıkıntılı.Anonsları yolcular anlamakta ve toplanmakta zorluk çekiyorlar ki işin içine yabancı olup İngilizce bilmeyen yolcuları saymıyorum. Boarding kapısında yolcuları row row toplayabilecekleri peronlar oluşturabilirlerse ona sözüm olmaz.:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ya süpersiniz..çok güldüm valla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yıllarca bu işi yapmış biri olarak, bu sistemin özellikle Türkiye gibi havacılığın yeni gelişmekte olduğu ülkelerde çok olduğu kanısındayım. Yolcuları en arka, orta, ön diye ayırmak bile inanın çok zor. Hatta bir çoğu uygulama sırasında 'Biz asker miyiz birader?' şeklinde tepki verirken. Yerini bulamayan, ellerindeki boarding kartı okuyamayan o kadar çok yolcu var ki. Bence yolcuları bu şekilde sınıflandırmak boarding süresinden uzun sürer. Ayrıca Check-in kapanmadan boarding başlayabilir, bu durumda sonradan gelen yolcular uçağa nasıl alınacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Türkçe, ingilizce ve kendi dillerinde anons yapılmasına rağmen, bir türlü anlamıyorlar. Anlamış gibi yapıp sıraya giriyorlar. En arkaları alırken bi bakıyosun 9A gelmiş. Elit misin? Yoo. Git o zaman geri diyorsun. Ya da tek tek gelip benim kartım bu numaram bu ben napiyim diyorlar. Napıcanı söyledik zaten. Çile ölüm!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
süper, katılıyorum ve tebrik ediyorum :) ilk deneyen yolcu olmak isterim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
havaş trafik memurlarına sorun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000