30 Aralık 2010, Perşembe 08:24:19

YOLCU PROFİLİNİN ÇIKARILMASINA DESTEK VERİLMEDİ

Uçak yolcularının din, milletleri ya da seyahat ettikleri yerlere göre profillerinin çıkarılarak farklı güvenlik kontrollerinden geçirilmesi önerisi, siyasilerden destek bulmadı. Müslüman kuruluşlar ve göçmenler tepkili.
  • gözen' in ne iş yaptığından haberiniz yok herhalde???
  • Şu an belli uçuşlarda bu uygulama zaten gerçekleştiriliyor;bilgisayarlı sistemde olmasımı tartışma konusu sadece....

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, havaalanlarında yolcuların geçmişlerine, etnik ya da dinsel kimliklerine göre profillerinin çıkartılması ve buna göre farklı güvenlik kontrollerinden geçirilmesi önerisine karşı çıktı.

Liberal Hür Demokrat Parti'li (FDP) Bakan, "Frankfurter Rundschau" gazetesine yaptığı açıklamada, "profiling" olarak bilinen önerinin, yolcuların damgalanması anlamına geleceğini belirterek, bunun Alman ve Avrupa Birliği yasalarında yer alan ayrımcılık karşıtı ilkelerin ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Bakan Leutheusser-Schnarrenberger, "tehlikeli olanlar ve olmayanlar" olmak üzere yolcuları gruplara ayırmak için yolcular hakkında gereğinden fazla toplanmasına, suiistimal edilebileceği gerekçesiyle karşı olduğunu da kaydetti.

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Rhein de, yaptığı yazılı açıklamada, yolcuların ten rengine ve kökenine göre farklı bir şekilde kontrol edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, bunun hem değerleri ile uyuşmadığını, hem de önerilen "profiling" uygulamasının, kendilerini istenilen hedefe götürmeyeceğine inandığını ifade etti.     

Öneri ne içeriyor?

Gelecek yıl Alman Hava Meydanları Birliğinin başkanlığını üstlenecek Christoph Blume tarafından ortaya atılan öneri, sık seyahat eden ve profillerinde herhangi bir risk bulunmayan yolcuların “ekspres” olarak adlandırılan, hızlı güvenlik  kontrol noktalarından geçirilmesi öngörülüyor. Profillerinde riskli noktalar saptanan yolculara ise daha sıkı güvenlik önlemleri uygulanacak.

Öneriye destek verenler sadece Christoph Blume ile sınırlı değil. Alman Pilotlar Birliği Cockpit'in sözcüsü Jörg Handwerg de önümüzdeki 10-15 yıl içinde yolcu sayısının ikiye katlanmasının beklendiğini hatırlatarak, tüm yolcuların aynı dikkatle güvenlik kontrolünden geçirilmesinin imkansız olduğuna dikkat çekti. Handwerg profil yöntemine destek verirken şunları söyledi:

"Kim nereden nereye seyahat ediyor? Bazı ülkeler içinde bulundukları durum nedeniyle diğer ülkelere oranla daha büyük bir risk faktörü oluşturuyor. Bu şekilde bir puanlama hesabı hazırlanabilir. Profili çıkaran kişiler yolculara soru sorduklarında yolcuların davranışlarından, gerginlik belirtisi gösterip göstermemelerinden hareketle bir kişiyi detaylı bir biçimde kontol edip etmemek gerektiğine kolaylıkla karar verebilir."

Cockpit'in sözcüsü Handwerg, profillerin ayrımcılığa değil mantıklı gerekçelerle dayanacağı savunmasını yaparken, şöyle konuştu:

"80 yaşında bir kadın yolcuyla 18 yaşındaki bir erkek yolcunun aynı kontrolden geçmesi makul mü diye sormak lazım. Örneğin bir banka soygununun ardından yapılan yol kontrollerinde de 80 yaşındaki kadına değil, doğal olarak gence odaklanılır. Bunun adı ayrımcılık değil, sağduyudur."

Müslüman kuruluşlar tepkili

Havacılık yetkilileri tarafından ortaya atılan öneri, Müslüman kuruluşlar ve göçmenlerin tepkisine yol açtı. Müslümanlar Merkez Konseyi Başkan Yardımcısı Yakup Tufan, "Rheinische Post" gazetesine yaptığı açıklamada, insanları köken ve dinlerine göre ayırmanın belirli grupları damgalamak anlamına geldiğini ve ayrımcılık tehlikesi doğuracağını söyledi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Memet Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, "profiling" adı verilen uygulamanın hiç bir Avrupa ülkesinin hukukuna uygun olmadığını belirterek, "Bu tarz bir öneri ne Avrupa, ne de Alman hukukuyla örtüşmektedir" ifadesini kullandı.

Söz konusu önerinin, AB'nin 2000 yılında yürürlüğe giren yönergelerine ve Alman Anayasasının 3. maddesine aykırı olduğuna işaret eden Kılıç, bu tarz bir uygulama ile elde edilmek istenilen havaalanı güvenliğinin ayrımcılık yapılmadan da sağlanabileceğini ifade etti.

Öneri Alman Polis Sendikası'nın da (GdP) tepkisine yol açtı. GdP'nin Başkanı Bernhard Witthaut, önerinin güvenlik önlemlerini güçlendireceğinin şüpheli olduğunu, bununla birlikte böyle bir uygulamanın ayrımcılığa kapı aralayacağını kaydetti. Witthaut, “Potansiyel saldırganların sadece belirli ülkelerden geldiği ya da belirli özellikleri taşıdığı varsayımıyla hareket etmek, sizin çıkardığınız profile uymayan bir kişinin saldırı düzenlemesi ihtimali nedeniyle, büyük riskler taşıyan vahim bir hataya yol açabilir” uyarısında bulundu.

(Deutsche Welle)

YOLCU PROFİLİNİN ÇIKARILMASINA DESTEK VERİLMEDİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
gözen' in ne iş yaptığından haberiniz yok herhalde???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şu an belli uçuşlarda bu uygulama zaten gerçekleştiriliyor;bilgisayarlı sistemde olmasımı tartışma konusu sadece....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000