31 Mayıs 2010, Pazartesi 10:38:33

YİNE Mİ CONCORDE?

AirportHaber yazarı Tevfik Uyar, bu haftaki köşe yazısında Concorde uçağını ele almış. İşte Uyar'ın Concorde yazısı...
  • başlıkta yine mi concorde diyor. Biraz düşünsen neden yine mi diye soruyor diye bu soruyu sormazdın zaten. bi yorum yap bakalım neden yine mi demiş sence
  • ingiltere ve fransa tekrar devreye sokmaya hazırlanıyor uçağı. okumadan yorum yaparsan madara olursun böyle.
  • adamlar 40 sene önce yapmış uçurmuş.1o sene önce emekli etmişler bu uçakları.şimdi bu köşe yazısının amacı ne onu merak ediyorum?
  • Siz yerden onun geçişini izlerken ses duymazsınız sizin üstünüzden geçtikten bir kaç saniye sonra sesi gelir ancak gelen ses bir kaç saniye önce concorde tarafından yapılan sestir yani tam üstünüzden geçerken yaptığı ses daha sonra duyulacaktır.. Bazı kişilere karışık gelebilir ancak birde Big Bang teorisi ve onun yanındaki diğer yan teorileri dinleyin ozaman bu işten vaz geçeceksiniz :))
İnsanoğlu’nun aştığı birkaç sınırdan birisi de ses sınırıdır.

Ses hızının havacılıkta niçin önemli olduğunu bilmek gerek… Ses ile uçağın ne ilgisi var diye düşünenler mutlaka olmuştur.

Mümkün olduğu kadar az teknik terim kullanarak bu durumu açıklamaya çalışayım.

Ses dediğimiz şey, bir titreşim dalgasıdır. Biz mühendisler buna “bozuntu” deriz.

İnsan sesi insan ses tellerinin yarattığı bozuntulardır. Çevrede duyduğunuz herhangi bir ses, herhangi bir cisim tarafından yaratılmış bir tür bozuntudur. Bu bozuntunun hava molekülleri içerisinde dalga dalga yayılabilmesi için hava moleküllerinin birbirleriyle etkileşime girerek bu dalgayı transfer etmeleri gerekir. Bir leğen suya attığınız bir taşın yarattığı bozuntunun halka halka yayılması gibi. Ya da hareket eden bir geminin önünde ve arkasında yarattığı bozuntuları düşünün. İşte sesin havada yayılması bundan pek de farklı değildir.

Hava araçları içerisinde seyrettikleri hava kümesinde de bozuntu yaratırlar. Biz bir uçağın gelişini o gelmeden gelen sesinden anlarız, çünkü uçağın havada yarattığı bozuntu uçaktan hızlıdır. Ses hızında hareket eder.

Öyle bir uçak düşünün ki kendi yarattığı bozuntudan hızlı gidiyor...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
YİNE Mİ CONCORDE?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
başlıkta yine mi concorde diyor. Biraz düşünsen neden yine mi diye soruyor diye bu soruyu sormazdın zaten. bi yorum yap bakalım neden yine mi demiş sence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ingiltere ve fransa tekrar devreye sokmaya hazırlanıyor uçağı. okumadan yorum yaparsan madara olursun böyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adamlar 40 sene önce yapmış uçurmuş.1o sene önce emekli etmişler bu uçakları.şimdi bu köşe yazısının amacı ne onu merak ediyorum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siz yerden onun geçişini izlerken ses duymazsınız sizin üstünüzden geçtikten bir kaç saniye sonra sesi gelir ancak gelen ses bir kaç saniye önce concorde tarafından yapılan sestir yani tam üstünüzden geçerken yaptığı ses daha sonra duyulacaktır.. Bazı kişilere karışık gelebilir ancak birde Big Bang teorisi ve onun yanındaki diğer yan teorileri dinleyin ozaman bu işten vaz geçeceksiniz :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000