23 Mart 2017, Perşembe 09:24:52

Yeşil pasaportta önemli gelişme

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
  • yeşil pasaportu olup yurtdışına çıkan insan sayılıdır. çoluğu çocuğu faydalanıyor. 10 yılda 1 kez çıkarsa ne ala. geri kalan zaten konferansa giden beleşçiler.
  • Yeşil Pasaportum var. Dışarıda pek bir sorun yaşamıyorum, ama ülkemden çıkarken çok özel güvenlik taramalarına tutuluyorum. 30 yıllık memurluk hayatımdan sonra hak olarak aldığım "hususi pasaport" bir dert kaynağı oldu. Hizmetim karşılığında hak ettiğim saygıyı göremiyorum. İçim, bana bu eziyeti yapanların da, "yeşil pasaport alma hakkına ulaşıncaya kadar görevde kalmaları ve bir gün emekli olmalarını dilemekle" soğuyor. Buna, olağanüstü durumda alınan güvenlik tedbiri deniyormuş. Allah sizlere de yeşil pasaport nasip etsin de, bir de emekli olasınız.
  • Bence bu yesil ve gri pasaportu metro girisinde veya meydanlarda dagitiyolar..cunku herkeste var.cok acayip..
  • Yeşil pasaporta vize uygulaması gelmesi lazım. ABde zaten onlemını alır. sonra onune gelen yurtdısına cıkıyor. cıkmamalı. medenıyet bu kadar ucuz degıl. Zaten su yesil kırmızı mavi pasaport olayı da anca geri kalmıs ulkelerde olur orasıda ayrı bi trajikomik konu. ben hic bi avrupalı turıstten duymadım kı bnm favori pass rengim red blue green falan.
  • yakinda yesil pasaporta da gelir vize, bu kadar mantiksiz bisey olamaz
  • Devletin her bir memuruna ve ailesine yeşil pasaport verilmesi sizcede biraz saçma değil mi?
  • Yakinda avrupada yesil pasaport da gecmez,yaa niye anlamoyorsunuz .Senin bakanin elcin artik avrupada gecersiz, kalmisikine yesil pasaport,adamlar yerimizi bildirdirler biz hala kendimizi bisey saniyoruz.fakat tersine problem yok bizim ulkemizde yabancilar icin calisma izini almak cok kolay, nede olsa biz basit bir ulkeyiz.
  • guclu ulke olalim?guclu bir pasaportumuz olsun? ne zaman olacan dunya ile dusman olmussun laptop bile almiyorlar ucaklara.
  • Türkiye'den son 3 yilda yillik net 1milyon $ üzeri Ithalat yapan Yurtdisindaki Türk Vatandaslari/Isverenleri icinde gecerlimi bu?
  • Yeşil pasaport kapsamının genişletilmesinin sonucu yakın gelecekte özellikle Schengen ülkelerinin yeşil pasaporta da vize getirmelerine neden olabilir.

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekonomi Bakanlığı, 15 gün içinde firmaları belirleyerek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birliklerine bildirecek.

Bakanlar Kurulunun bugün yürürlüğe giren "İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı"na göre, son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon ABD doları arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek. 


Belirtilen tutarda ihracat yapan firmaların yetkililerine, Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla, iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.     

Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmeyecek.

İlgili maddede belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmalar resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığın bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecek.

Serbest bölgelerin yurt dışına satışları, söz konusu ihracat tutarlarının belirlenmesinde dikkate alınacak, ancak yurt içinden serbest bölgeye getirilerek üretim ve işleme faaliyetine tabi tutulmadan yurt dışına yapılan satışlar bu tutarın hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

İADE SÜRESİ 15 GÜN

İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecek.

Hususi damgalı pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak. İhracatçı birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduğuna ve talep formunu imzalayan firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin anılan yetkiyi haiz olduklarına dair ibraz edilen belgeleri inceleyecek. İmzalanan talep formu, bölge müdürlüğünün imzasına sunulacak.

Talep formunda eksik, yanlış ve/veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde doğabilecek hukuki sorumluluk, talep formunu imzalayan müracaat sahibi firma yetkilisi, firmayı temsile yetkili kişiler ve ihracatçı birliği yönetim kurulu başkanı veya onun yetkilendireceği başkan yardımcısına ait olacak.

Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması ya da pasaportun geçerlilik süresi içinde bu şartlardan herhangi birini kaybettiği tarihi izleyen 15 gün içinde hususi damgalı pasaportlarını iade etmekle yükümlü olacak.

İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkilileriyle bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine 10 yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilmeyecek.

Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek mal ihracatçısı firmalar, bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde belirlenecek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilecek.

Yeşil pasaportta önemli gelişme

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

uçuşkolik ~ 7 yıl önce
yeşil pasaportu olup yurtdışına çıkan insan sayılıdır. çoluğu çocuğu faydalanıyor. 10 yılda 1 kez çıkarsa ne ala. geri kalan zaten konferansa giden beleşçiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeşeren Emekli ~ 7 yıl önce
Yeşil Pasaportum var. Dışarıda pek bir sorun yaşamıyorum, ama ülkemden çıkarken çok özel güvenlik taramalarına tutuluyorum. 30 yıllık memurluk hayatımdan sonra hak olarak aldığım "hususi pasaport" bir dert kaynağı oldu. Hizmetim karşılığında hak ettiğim saygıyı göremiyorum. İçim, bana bu eziyeti yapanların da, "yeşil pasaport alma hakkına ulaşıncaya kadar görevde kalmaları ve bir gün emekli olmalarını dilemekle" soğuyor. Buna, olağanüstü durumda alınan güvenlik tedbiri deniyormuş. Allah sizlere de yeşil pasaport nasip etsin de, bir de emekli olasınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alli ~ 7 yıl önce
Bence bu yesil ve gri pasaportu metro girisinde veya meydanlarda dagitiyolar..cunku herkeste var.cok acayip..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vizecikabil ~ 7 yıl önce
Yeşil pasaporta vize uygulaması gelmesi lazım. ABde zaten onlemını alır. sonra onune gelen yurtdısına cıkıyor. cıkmamalı. medenıyet bu kadar ucuz degıl. Zaten su yesil kırmızı mavi pasaport olayı da anca geri kalmıs ulkelerde olur orasıda ayrı bi trajikomik konu. ben hic bi avrupalı turıstten duymadım kı bnm favori pass rengim red blue green falan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaw he he ~ 7 yıl önce
ne hasetlendin ne ağladın ya.sana verseler hayır dermisin onu merak ettim.ha bu arada memurun sanki çok parası var da yurtdışına çıkacak.bi susun allah aşkına ya
Güldüm ~ 7 yıl önce
Kanka memurun yurtdışına çıkacak parasımı var demişsin ama ordan bakılınca doğruyu göremediğini fark ettim, cuma günleri SAW istasyonda PEGASUS kontuarlarına bekliyorum seni.. yakamda kırmızı gül takılı olucak
DUS ~ 7 yıl önce
yakinda yesil pasaporta da gelir vize, bu kadar mantiksiz bisey olamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Memur ~ 7 yıl önce
Devletin her bir memuruna ve ailesine yeşil pasaport verilmesi sizcede biraz saçma değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zoruna mı gitti? ~ 7 yıl önce
Okuyup çalışıp sen de devlet memuru olsaydın.
Rakun ~ 7 yıl önce
Her memuruna verilmez, belli bir hizmet yılını tamamlayan her memur bu hakkı kazanır ki bu da en 15 yıl falandır, aç oku azıcık.
Canım ya ~ 7 yıl önce
Kpssden 92 aldım Cizre meteoroloji müdürlüğünü yazdığım halde atanamadım..!?! Sence çok okumakla bi ilgisi varmı ? Yada angarada dayımız yohg diye mi ?
TC ~ 7 yıl önce
Yakinda avrupada yesil pasaport da gecmez,yaa niye anlamoyorsunuz .Senin bakanin elcin artik avrupada gecersiz, kalmisikine yesil pasaport,adamlar yerimizi bildirdirler biz hala kendimizi bisey saniyoruz.fakat tersine problem yok bizim ulkemizde yabancilar icin calisma izini almak cok kolay, nede olsa biz basit bir ulkeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kil miydiniz ~ 7 yıl önce
guclu ulke olalim?guclu bir pasaportumuz olsun? ne zaman olacan dunya ile dusman olmussun laptop bile almiyorlar ucaklara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mesut ~ 7 yıl önce
Türkiye'den son 3 yilda yillik net 1milyon $ üzeri Ithalat yapan Yurtdisindaki Türk Vatandaslari/Isverenleri icinde gecerlimi bu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeşil pasaport ~ 7 yıl önce
Yeşil pasaport kapsamının genişletilmesinin sonucu yakın gelecekte özellikle Schengen ülkelerinin yeşil pasaporta da vize getirmelerine neden olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000