25 Mayıs 2015, Pazartesi 13:22:52

Yerli uçakta detaylar belli oldu

30-35 kişilik Türkiye'nin ilk yerli uçağına tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek.
  • Valla yerli üretime para harcamasınlar boşuna, bu maliyete girmesinler. Nasıl olsa DHMI'den bir GENEL MÜDÜR YARDIMCISI üretenin ayağına taş koyar, sattırmaz bu ürünü de. Olan yetimin hakkına, işçinin alın terine, mühendisin emeğine, sanayicinin sermayesine olur.
  • Neyini yapacağız bu uçağın ülkemizin kapasitesi uçakların ancak gövde kargo gibi basit parçalarını yapacak seviyede yani motor yapmamız imkansız çünkü ağır sanayi hamlesi hiç yapılmadı.Ülkemizde dört beş çeşit otomobil fabrikası var kaporta sacını yırtdışından iç aksamını belki yapabiliyoruz koltuk süngerinin hammaddesi dışardan lastik oda öyle durum böyleyken neyini yapıcaz arkadaş ben anlamadım.Motoru turbo yazmışsınız turboprop olmasın dediğiniz,yani bu kadar işin uzağındayızki hayret edersin.Bence konuşurken demeç verirken işin içinden insanlarında olduğunu hesap edip donanımlı konuşmak gerekirki uydurma olduğu anlaşılmasın.Seçim yaklaştıkça her türlü argüman kullanılıyor ortaya bir uçak çıkarsa bizim yapacağımız sadece montaj olur sonrada halkı kandırmak için kendi uçağımızı yaptık deyip bilbordlara yazarız.
  • Bu adam Mobeseye bile Konuşuyor galiba , gerekli gereksiz bu kadar konuşulur mu arkadas havacılığa FRANSIZ oldugunu bu kadar belli etmesen keske ...
  • pervaneli uçaklar güvenli olabilir, ama çok yavaşlar... üstelik de uçuş konforu yerlerde... gürültü had safhada... bunlar yolcu memnuniyetsizliği hep... pervaneli uçakları ancak 25-50 dakikalık uçuşlarda kullanmak mantıklı...
  • Söz biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus da adam sansınlar diye bir sözü hatırladım bu genel müdürün açıklamalarını okuyunca. Be adam bari konuşma açıklama yapma da liyakatın sorgulanmasın. Atı alan üsküdarı geçmiş artık yeni yatırım alanlarında yeni ürünlerde rekabet etmek gerek.
  • Anlaşıldı DORNIER'i zengin edecez.
  • Ülkedeki iş yapma şekli önce analiz sonra karar şeklinde olsaydı yorumlarda yazanlara benzer bir karar çıkardı elbet. Aklın yolu bir sonuçta. Ama yapılan açıklamalar öyle gösteriyor ki çoktan bir şeye karar verilmiş. Daha önce çıkan haberlerde Dornier firmasının bir Türk aile tarafından satın alınması falan... Zamanla ortaya çıkacaktır gelişmeler...
  • Haydi bi gayret. Seçime yetiştirirsiniz siz onu. Orgi HV limanı gibi.
  • Şöyle, turbosu, üst açılırı, çelik jantı, pioneer teybi falanda olsun. Hatta yayları kestirip yere yakın yapalım daha havalı olur. Altına da mavi ışık takarız. Süper be. Adını da kit koyalım. Bir iki elektronik devre ekleriz Leyla yada Tunç da navigasyon seslendirmesini yapsın
  • Akıllanmayız biz akıllanmaz. Onca deneyim, onca tecrübeden sonra hala bu rüyayı görenler var. Hadi sen denemedin bilmiyorsun, matematikten de anlamıyorsun, bari başkasının başına gelenlerden ders al be adam. Seni değil DHMİ gibi bir kuruma başkan yapmak, kapıdaki güvenlik görevlisi bile yapmak yanlış. Kimlere kaldık görüyormusunuz ahali. Neyse biz uymayalım bari buna.

30-35 kişilik Türkiye'nin ilk yerli uçağına tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yaptığı açıklamada, bölgesel uçak projesinin gecikmesinin birkaç sebebi bulunduğunu söyledi. Vatandaşların pervaneli uçaklara antipatisinin bunlardan birisi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu çok yanlıştır. Ben havacılığın uzmanıyım. Pervaneli uçaklara biniyorum, kendimi de çok rahat hissediyorum. Pervaneli uçaklar son derece emin ve güvenlidir" diye konuştu.

Pervaneli uçakların daha yavaş uçtuklarını, bu nedenle daha güvenilir olduğunu anlatan Yıldırım, herhangi bir sorun olduğu zaman pervaneli uçakların, her yere rahatlıkla inebildiğini söyledi.

Bölgesel uçuşların yapılabilmesi için yolcu kapasitesi düşük uçakların kullanılmasının önemine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yani bölgesel uçakların 30-35 kişilik uçaklar olması ideal. Zaten milli uçak projemizle ilgili çalışmalar da bu yönde. 'Bölgesel uçak 70 kişilik mi, 100 kişilik mi olsun' diye çok tartışıldı. Şu anda Türkiye, buralarda rekabet edemez. Türkiye'nin de ihtiyacı 100 kişilik uçaklar değil zaten. 100 kişilik, 70 kişilik uçakları yapmaya kalkarsak para kazanamayız. Ama 30-35 kişilik uçaklar, hele pervaneli olursa ihtiyacı karşılar. Taksi, dolmuş gibi uçak... 20 kişilik yolcuyu buldu mu devam edecek. İşte o Türkiye'deki havacılığı geliştirir. Herkes o zaman çok daha hesaplı minibüse biner gibi bu uçaklara binebilir, istediği yere çok rahat gidebilir. Şanlıurfa'dan Erzurum'a, Ankara veya İstanbul üzerinden gitmek zorunda kalmaz."

Bölgesel uçağın hizmete girmesiyle karayollarındaki yoğunluğun da ortadan kalkacağını belirten Yıldırım, bugüne kadar bölgesel uçuşlarda çok yolculu büyük uçakların tercih edildiğini söyledi. Büyük uçaklarda maliyetin, dolayısıyla bilet fiyatlarının da yüksek olması nedeniyle vatandaşlar tarafından tercih edilmediğini dile getiren Yıldırım, "Bu nedenle bu tür çalışmalar kalıcı olamadı" dedi.

Şu anda çalışmaları yapılan bölgesel uçağın 30-35 kişilik olacağını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"İki motor alternatifli yapılacak. Bölgesel milli uçağın gövdesine, tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek. Halkımızdaki pervaneli motor antipatisinden dolayı uçağa jet motor alternatifi de planlandı. Pervaneli turbo motor ile jet motor arasındaki tek fark hızdır. Uzun mesafe uçtuğunuz zaman hız önemli hale gelir ve jet motorlu uçağa binmek avantajlıdır. Ancak Türkiye içi mesafelerde 300 ila 600 kilometre uzaklıktaki yerlerde pervaneli uçak idealdir ve çok daha ekonomiktir."

"Bilet fiyatları düşecek"

Bölgesel uçakların hizmete girmesiyle bilet fiyatlarının da düşeceğini dile getiren Yıldırım, bu uçakların kabul görmesinin önemli olduğunu kaydetti. "Havalimanı yaptınız ama uçmuyorsunuz" şeklinde eleştiriler geldiğini anlatan Yıldırım, hizmet amaçlı açılan havalimanlarındaki 100 kişilik uçaklar doldurulamadığı için havayolu şirketlerinin zarar ettiğini, söz konuyu yerlere 30 kişilik uçakların çalıştırılması durumunda 20 kişinin olması halinde uçuşun karlı hale geleceğini ifade etti. Yıldırım, "Çözüm, doğru bellidir. Türkiye'de şu anda o yola girmiştir, doğru yoldadır. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimiz zaman çözüm bulunmuş olacak" diye konuştu.

Yerli uçakta detaylar belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Türkbey ~ 9 yıl önce
Valla yerli üretime para harcamasınlar boşuna, bu maliyete girmesinler. Nasıl olsa DHMI'den bir GENEL MÜDÜR YARDIMCISI üretenin ayağına taş koyar, sattırmaz bu ürünü de. Olan yetimin hakkına, işçinin alın terine, mühendisin emeğine, sanayicinin sermayesine olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Neyini yapacağız bu uçağın ülkemizin kapasitesi uçakların ancak gövde kargo gibi basit parçalarını yapacak seviyede yani motor yapmamız imkansız çünkü ağır sanayi hamlesi hiç yapılmadı.Ülkemizde dört beş çeşit otomobil fabrikası var kaporta sacını yırtdışından iç aksamını belki yapabiliyoruz koltuk süngerinin hammaddesi dışardan lastik oda öyle durum böyleyken neyini yapıcaz arkadaş ben anlamadım.Motoru turbo yazmışsınız turboprop olmasın dediğiniz,yani bu kadar işin uzağındayızki hayret edersin.Bence konuşurken demeç verirken işin içinden insanlarında olduğunu hesap edip donanımlı konuşmak gerekirki uydurma olduğu anlaşılmasın.Seçim yaklaştıkça her türlü argüman kullanılıyor ortaya bir uçak çıkarsa bizim yapacağımız sadece montaj olur sonrada halkı kandırmak için kendi uçağımızı yaptık deyip bilbordlara yazarız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mobese ~ 9 yıl önce
Bu adam Mobeseye bile Konuşuyor galiba , gerekli gereksiz bu kadar konuşulur mu arkadas havacılığa FRANSIZ oldugunu bu kadar belli etmesen keske ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok yavaş... ~ 9 yıl önce
pervaneli uçaklar güvenli olabilir, ama çok yavaşlar... üstelik de uçuş konforu yerlerde... gürültü had safhada... bunlar yolcu memnuniyetsizliği hep... pervaneli uçakları ancak 25-50 dakikalık uçuşlarda kullanmak mantıklı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
utanç ~ 9 yıl önce
Söz biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus da adam sansınlar diye bir sözü hatırladım bu genel müdürün açıklamalarını okuyunca. Be adam bari konuşma açıklama yapma da liyakatın sorgulanmasın. Atı alan üsküdarı geçmiş artık yeni yatırım alanlarında yeni ürünlerde rekabet etmek gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Anlaşıldı DORNIER'i zengin edecez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İş Yapma Şekli ~ 9 yıl önce
Ülkedeki iş yapma şekli önce analiz sonra karar şeklinde olsaydı yorumlarda yazanlara benzer bir karar çıkardı elbet. Aklın yolu bir sonuçta. Ama yapılan açıklamalar öyle gösteriyor ki çoktan bir şeye karar verilmiş. Daha önce çıkan haberlerde Dornier firmasının bir Türk aile tarafından satın alınması falan... Zamanla ortaya çıkacaktır gelişmeler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Haydi bi gayret. Seçime yetiştirirsiniz siz onu. Orgi HV limanı gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal be ~ 9 yıl önce
Şöyle, turbosu, üst açılırı, çelik jantı, pioneer teybi falanda olsun. Hatta yayları kestirip yere yakın yapalım daha havalı olur. Altına da mavi ışık takarız. Süper be. Adını da kit koyalım. Bir iki elektronik devre ekleriz Leyla yada Tunç da navigasyon seslendirmesini yapsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saplantı ~ 9 yıl önce
Akıllanmayız biz akıllanmaz. Onca deneyim, onca tecrübeden sonra hala bu rüyayı görenler var. Hadi sen denemedin bilmiyorsun, matematikten de anlamıyorsun, bari başkasının başına gelenlerden ders al be adam. Seni değil DHMİ gibi bir kuruma başkan yapmak, kapıdaki güvenlik görevlisi bile yapmak yanlış. Kimlere kaldık görüyormusunuz ahali. Neyse biz uymayalım bari buna.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000