18 Ağustos 2016, Perşembe 09:02:59

Yerli uçakta BAE ile anlaşma bozuldu iddiası

Türkiye'nin İngiltere merkezli BAE Systems Plc isimli şirketle 'milli uçak üretimi' için yaptığı anlaşmanın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askıya alındığı ortaya çıktı.
  • bu adamlarin esas niyeti bizi yillarca oyalayip projeyi gocertmekti, aynisini denizcilererede yaptilar ama yemedi
  • Hayal kuruyorsunuz hayal. Adamlar bu tip teknolojilerde cok hassas. Bakin su an Ingiltere'de Fransiz EDF sirketi bir Nukleer Santral yapmak istiyor. Cin Halk Cumhuriyeti buna yuzde 30 ortak olacakti. Fakat bu is son anda guvensizlikten askiya alindi. Konu stratejik oldugundan Cin'i ortak etmek istemiyorlar. Cin'i ortakliga almayinca dev santrali yapmaya para yetmiyor. Isteyen arastirsin. EDF, Hinkley Point C. Siz saniyorsunuz ki adam elindeki silah teknolojisini bize satar. Nah, satar!
  • Bizim ilk önceliğimiz Atak helikopterinin motorunuzun üreten LHTEC şirketini kaç paraysa verip tamamen almak olmalıdır. Turboşaft ve turboprop motorlarda tamamen bağımsız olmak için başka çare yok
  • "Yerli" ucak ama BAE evet demezse olmayacak. Nasil yerliyse bu, aynen demokrasimiz gibi bi var bi yok.
  • bu haber bence yalan çünkü emriates ve ethiad 5 yıl sonraki 787 ve 350 siparişlerini sadece milli uçak için iptal etti ben biliyorum
  • Ankaraya herhafta giden bae muhendisleride gitmez oldu. 3.havalimanı ve milli uçak ecnebileri ürkütüyor.
  • Kendimiz üretmediğimiz sürece bu tarz oyunlara hep maruz kalıcaz.

Türkiye'nin İngiltere merkezli BAE Systems Plc isimli şirketle 'milli uçak üretimi' için yaptığı anlaşmanın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askıya alındığı ortaya çıktı.

Sputnik'teki habere göre Türkiye'nin İngiltere'nin başkenti Londra merkezli BAE Systems Plc'ye ihale ettiği "milli savaş uçağı" projesine İngiltere hükümetinin set koyduğu anlaşıldı. Sol.org.tr'nin Bloomberg'den aktardığına göre, anlaşma, darbe sonrasında Birleşik Krallık hükümeti tarafından ertelendi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, normal şartlarda anlaşmanın önümüzdeki birkaç hafta içinde sağlanması bekleniyordu. Ancak erteleme ile birlikte, TAI ile yapılacak işbirliğinin ancak yıl sonunda ilân edilebileceği söyleniyor.

DARBE SONRASI PLANLAR DEĞİŞTİ

İngiltere sermayeli BAE grubu, Türkiye'nin "milli uçak" projesi için Airbus Group ile rekabet ediyordu. 2023'te sona ermesi hedeflenen projeyle, İngiltere savunma endüstrisinin yeni pazarlara erişiminin artması, Türkiye'nin ise askeri konuda Almanya ve ABD'ye bağımlılığının azalması bekleniyordu. Haberde görüşlerine yer verilen Richard Aboulafia isimli bir uzman, 15 Temmuz darbe girişiminin Erdoğan'ın savaş uçağı projesini tamamlama kararlılığını "muhtemelen artırdığını" söylerken, "Tarihsel olarak, yerli savaş uçağı projeleri milliyetçilik ve paranoyanın bir karışımıdır. Erdoğan yönetimindeki Türkiye'de bunun ikisi de var" diyor. Birleşik Krallık'ın projeyi ertelemesinde, darbe sonrası Erdoğan'ın hamlelerinin payı olduğu konuya hakim kaynaklarca dile getiriliyor. Haberde, ertelemenin Türkiye ile Batılı müttefiklerinin arasındaki ilişkinin nasıl "ekşidiğini" gösterdiği, ancak Türkiye'nin AB ile ticaret hacminin 147 milyar dolar olduğu ve bunun da ülkenin Batı bloğu ile olan derin ilişkilerini gösterdiği vurgulanıyor.

'YERLİ UÇAK' PROJESİ İNGİLİZ ŞİRKETE EMANET

TF-X adı verilen "yerli savaş uçağı"ndan Türkiye'nin 250 adet satın alabileceği söyleniyor. Ankara, bunun yanı sıra 2018 yılına kadar Lockheed Martin'in ürettiği 100 adet F-35 siparişi de verdi. Bloomberg'e yazılı bir açıklama yapan Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı ise, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gereksinimlerine karşılık veren Birleşik Krallık şirketlerini desteklemeye Türk şirketleri ile yakından çalışmaya devam ettiklerini" söyledi. Departman, ertelendiği söylenen projeyle ilgili bir bilgi vermedi. Türk uçağının üretimi ile birlikte, BAE'nin Eurofighter Typhoon'dan ibaret envanterini geliştirmesi bekleniyordu. Kore ve Japon "milli uçak" programlarını temel alan Türk planı için hükümetin 11.7 milyar dolar harcayacağı tahmin ediliyor. BAE'nin bu harcamalardan edineceği ücret ise 2.93 milyar dolar. Bu ücrete bakım anlaşmaları ve ihracat fırsatları dahil değil.

Yerli uçakta BAE ile anlaşma bozuldu iddiası

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

remzi ~ 8 yıl önce
bu adamlarin esas niyeti bizi yillarca oyalayip projeyi gocertmekti, aynisini denizcilererede yaptilar ama yemedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayal ~ 8 yıl önce
Hayal kuruyorsunuz hayal. Adamlar bu tip teknolojilerde cok hassas. Bakin su an Ingiltere'de Fransiz EDF sirketi bir Nukleer Santral yapmak istiyor. Cin Halk Cumhuriyeti buna yuzde 30 ortak olacakti. Fakat bu is son anda guvensizlikten askiya alindi. Konu stratejik oldugundan Cin'i ortak etmek istemiyorlar. Cin'i ortakliga almayinca dev santrali yapmaya para yetmiyor. Isteyen arastirsin. EDF, Hinkley Point C. Siz saniyorsunuz ki adam elindeki silah teknolojisini bize satar. Nah, satar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
turboşaft ~ 8 yıl önce
Bizim ilk önceliğimiz Atak helikopterinin motorunuzun üreten LHTEC şirketini kaç paraysa verip tamamen almak olmalıdır. Turboşaft ve turboprop motorlarda tamamen bağımsız olmak için başka çare yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yemez ~ 8 yıl önce
alsan da isletemezsin, aninda yandas ve emekli pasa dolar o sirketin kadrosu
Ankara 06 ~ 8 yıl önce
Maalesef 'yemez' dediği doğru. Türkiye ilerleyecekse TSKGV şirketlerine el atmalı çünkü önemli projeler bilincli şekilde geliştirilmiyor...
Selim ~ 8 yıl önce
"Yerli" ucak ama BAE evet demezse olmayacak. Nasil yerliyse bu, aynen demokrasimiz gibi bi var bi yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalan ~ 8 yıl önce
bu haber bence yalan çünkü emriates ve ethiad 5 yıl sonraki 787 ve 350 siparişlerini sadece milli uçak için iptal etti ben biliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Joe Fonse ~ 8 yıl önce
Ankaraya herhafta giden bae muhendisleride gitmez oldu. 3.havalimanı ve milli uçak ecnebileri ürkütüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selim ~ 8 yıl önce
Urkutseydi bastan BAE hayir derdi. Biz oyle basarili bir ulkeyiz ki basarilarimiz herkesi urkutuyor ama burnumuz da pislikten bir turlu cikamiyor. Biz yapacagiz ama bize yatirmiyorlar. Birakin boyle sorunlarimizin nedenlerini yurt disinda aramayi.
bbbb ~ 8 yıl önce
adamların korkmasına gerek yok ki. biz kendi kendimize iş açan bir milletiz :-)
Tipik ingilizler ~ 8 yıl önce
Kendimiz üretmediğimiz sürece bu tarz oyunlara hep maruz kalıcaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000