04 Aralık 2011, Pazar 12:15:36

"YERLİ UÇAK İÇİN BOEING İLE ÇALIŞABİLİRİZ"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'işbirliği yapabileceğimiz firmalar arasında Boeing de bulunuyor' dedi...
  • Tabi tabi zaten TAI'de gecen aylarda Boeing'le ortaklik kuracagiz beraber uretim yapacagiz demisti. Unutuldu degil mi? Agzi olan konusuyor. Soru soran yok tabi konusun gazetelere demeclere verin. Nerde bu degirmenin suyu? Boeing cikipta ben Turkiye ile calismak istiyorum demedikce ben sizi ciddiye almam arkadas. Kusura bakma Boeing'in sozune daha cok guveniyorum.
  • Eeeeee Boeing ile calisinca NASIL YERLI OLACAK BU UCAK ? ???
  • Hayali misafir dostum, THY genel mudurunu profesyonel olmamakla itham etmissin. Kendisi ile acaba hic tanistiniz mi? Kendisi ile hic is toplantisina katilip onun ne kadar profesyonel oldugunu gorme sansiniz oldu mu? Peki bunlari yapmadiysaniz nasil onu profesyonel olmamakla itham edebilirsiniz saygideger beyefendi?
  • siz önce THY nin 500 milyon tl zararını gündeme getirin.insanları hayallere daldırıp gerçekleri göz ardı ettirmeyin.temel kotil istifa edip işi profesyonellere bıraksın.halkın parası ile hovardalık yapılmaz.
  • Sky başlıklı misafir yorumcuya !!! 14.35.16 1-Saygılı olun 2-Havacılıktan habersizseniz susun 3-Rahatça yorum yaparken yaşadığınız ülkenin havacılık geçmişini unutmayın. 4-Avro amerikan sermayeden habersiz iseniz biryerinizi kapatınız. 5-Ruslar Japonlar kendi uçaklarını yaparken MERCEDES VOLVO yada BABANIZ ilemi ortaklık yaptılar yada şu andada yapıyorlar 6-Sizler gibiler ile yola çıkmak sanırım gelecekte çakılmaktan başka bir fotoğraf anımsatmayacaktır 7-Olduğunuz yer neresi ise orada kalınız hiç çıkmayınız sayın yorumcu çokuluslu spekülatör yorumcu SKY 14.35.16
  • THK nın hasta genel başkanı Osmanın yapacağı uzay mekiğinden hiç ses seda yok. Sanırım o da yakında NASA ya gider görüşmeye... Allah akıl fikir versin uçak ve uzay gemisi yapıcam diyenlere...
  • Oldu olacak "yerli uçağı Boeing'e yaptıracağız" deyin olsun bitsin, fıkra gibi.
  • Yerli ucagi kiminle uretecegiz? Bu konuda Turkiye de bu konuya onderlk edebilecek tek bir isim var o da Temel Kotil. Baska hic kimse yok.
  • http://www.airporthaber.com/boeing-mi-airbus-mi-yerli-ucak-mi--942y.html
  • Boeing yetkilileri "Yok öyle birşey" derse şaşırmayın F16 olayında olduğu gibi. :)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli adımlar atma düşüncesi olduğunu belirterek, ''2023 vizyonu çerçevesinde bölgesel uçakların üretimi konusu da bunlardan birisi. 2023 yılında da bölgesel uçakların, belli ölçekteki jetlerinde üretimini Türkiye'de gerçekleştirmek istiyoruz. İşbirliği yapabileceğimiz firmalar arasında Boeing'te bulunuyor'' dedi.

Bakan Ergün, ABD temaslarının son gününde Seattle'daki Boeing fabrikasını ziyaret etti. Ziyarette Boeing'te çalışan Türk mühendislerle birlikte Boeing Başkan Yardımcısı Dan Mooney, Bakan Ergün'ü karşılayarak, kısa bir brifing verdi.
 
Ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ergün, Boeing'te 350-400 civarında çalışan Türk mühendis olduğunu ve Boeing ziyaretinde Türk mühendislerin Boeing'e yaptığı katkıların son derece önemli olduğunu Başkan Yardımcısı Dan Mooney'in kendisine ifade ettiğini aktardı.
 
Ergün, ''Özellikle 'uçuş güvenlik sistemlerinin babası' diye ifade ettikleri bir mühendisten söz ettiler Münir Bey, emekli olmuş orada. Biz onu aradık o akşam onu da yemeğe davet edecektik ama rahatsızlığı nedeniyle ayrılmış Seattle'dan. Oradaki fahri başkonsolosumuz bu sabah kendisi ile temas kurdu. Onu Boeing'te gösterdiği başarılardan dolayı tebrik etmek istedik. Boeing'teki bütün uçuş güvenlik sistemlerinin mimarı olarak baştan beri çok önemli rol oynadığını ifade ettiler'' diye konuştu.
 
Ergün, Boeing'te kanat ve kuyruk sistemlerindeki bazı parçaların Türkiye'de üretildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
 
''Havacılık sektöründe de Türkiye Boeing'le Airbus'la yapmış olduğu alım ihalelerini ayrıca kendi havacılık sektörünün gelişmesi için de kullanıyor. Biz bu yaklaşımı birçok alana yaymaya çalışıyoruz. Satın alma gücü oluşturduğumuz büyük projeler için aynı zamanda üretim gücü ve teknoloji transferi alanı haline getirmek istiyoruz. Nasıl havacılıkta savunma sanayinde bu tür adımlar atıldıysa, diğer alanlarda da bunu yapmak istiyoruz. Havacılıkta bu anlamda önemli bazı aşamalar kaydedildi.
 
Boeing'le yaptığımız görüşmede Türk firmalarının Boeing'e daha çok parça üretebilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu kendilerine anlattım. 787'lerin gövdesi neredeyse tamamı kompozit malzemeden, karbon elyaf malzemeden yapılmaya başlamış. Karbon elyaf teknoloji her yerde yok, 4-5 ülkede var. Karbon elyaf teknolojisinin olduğu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Yalova'da bizim Aksa'nın fabrikası karbon elyafta ciddi ARGE faaliyetleri yürüten ve karbon elyaf malzemelerle her alanda kompozit ürünler üretilebilecek bir çalışma yürütülüyor. Kendilerine ben bunu anlattım. Boeing'in bazı kompozit ürünlerinin Türkiye'de bu teknolojinin var olduğunu, bu konuda çalışan firmaların var olduğunu anlatarak, onlarla temas kurmalarını istedim. Çünkü bunu yapabilecek imkanımız var.''
 
2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye'de uçak üretimi
 
Türkiye'nin mühendislik, ARGE, malzeme ve teknoloji üretimi gibi alanlarda Boeing'le daha yakın bir ilişki içinde olabileceğini ifade eden Ergün, kendilerinin bu alanları genişletme konusunda Boeing'e bir teklifleri olduğunu bildirdi.
 
Nihat Ergün, uçak teknolojisinin önemli bir teknoloji olduğunu ve birçok alanı etkileme imkanına sahip bulunduğunu anlatarak, ''Türkiye'nin önünde havacılık sektöründe önemli adımlar atma düşüncesi var. 2023 vizyonu çerçevesinde bölgesel uçakların üretimi konusu da var. Şimdi helikopter üretimi gerçekleştirildi. Havacılık sektöründe hızlı bir şekilde ilerliyoruz. 2023 yılında da bölgesel uçakların, belli ölçekteki jetlerin de üretimini Türkiye'de gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için de işbirliği yapılacak uçak üretimi yapan firmalarla. Türkiye'de bölgesel uçak üretiminin hem Türkiye'deki teknolojiyi ve sanayiyi çok ilerleteceğini hem de dünyadaki değişik yerlerde daha entegre bir teknolojik yapı oluşturacağını düşünerek böyle bir üretimi planlıyoruz. Boeing'e bunu da anlatma imkanımız oldu. Yani işbirliği yapabileceğimiz firmalar arasında Boeing de var'' diye konuştu.
 
Boeing'in biraz daha, daha büyük uçaklara odaklanmış göründüğünü dile getiren Ergün, Boeing'in bölgesel uçaklar ve daha küçük uçaklar konusunu daha çevreye yayan bir politika izlediğini anlattı.
 
Boeing'e Türkiye'de ARGE işbirliği önerisi
 
Nihat Ergün, Boeing'in bu konuda Japonlarla bir işbirliği olduğunu, Japonlar dışında da başka işbirlikleri de olabileceğini ifade ederek, ''Onun için bu alanın da Boeing'in ilgi göstermesi gereken bir alan olduğunu, ayrıca ARGE çalışmaları bu alanda çok önemli. Rusya'da bine yakın ARGE elemanının çalıştığı bir ARGE merkezi kurulmuş, dünyanın değişik yerlerinde de kurulabilir. Onlara ayrıca Türkiye'de ARGE teşvikleriyle ilgili teşviklerin potansiyelin neler olduğunu Boeing'e de bahsetme anlatma imkanımız oldu. Dolayısıyla Ar-Ge'de bir işbirliği imkanımız oluşabilirse, parça üretiminde oluşan işbirliği genişleyebilirse bölgesel uçak konusunda bir işbirliği oluşabilirse Türkiye ile Boeing arasında daha sıkı bir ortamın olabilme imkanı olabilecek'' şeklinde konuştu.'' (Zaman)
"YERLİ UÇAK İÇİN BOEING İLE ÇALIŞABİLİRİZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
Tabi tabi zaten TAI'de gecen aylarda Boeing'le ortaklik kuracagiz beraber uretim yapacagiz demisti. Unutuldu degil mi? Agzi olan konusuyor. Soru soran yok tabi konusun gazetelere demeclere verin. Nerde bu degirmenin suyu? Boeing cikipta ben Turkiye ile calismak istiyorum demedikce ben sizi ciddiye almam arkadas. Kusura bakma Boeing'in sozune daha cok guveniyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Eeeeee Boeing ile calisinca NASIL YERLI OLACAK BU UCAK ? ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hayali misafir dostum, THY genel mudurunu profesyonel olmamakla itham etmissin. Kendisi ile acaba hic tanistiniz mi? Kendisi ile hic is toplantisina katilip onun ne kadar profesyonel oldugunu gorme sansiniz oldu mu? Peki bunlari yapmadiysaniz nasil onu profesyonel olmamakla itham edebilirsiniz saygideger beyefendi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
siz önce THY nin 500 milyon tl zararını gündeme getirin.insanları hayallere daldırıp gerçekleri göz ardı ettirmeyin.temel kotil istifa edip işi profesyonellere bıraksın.halkın parası ile hovardalık yapılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sky başlıklı misafir yorumcuya !!! 14.35.16 1-Saygılı olun 2-Havacılıktan habersizseniz susun 3-Rahatça yorum yaparken yaşadığınız ülkenin havacılık geçmişini unutmayın. 4-Avro amerikan sermayeden habersiz iseniz biryerinizi kapatınız. 5-Ruslar Japonlar kendi uçaklarını yaparken MERCEDES VOLVO yada BABANIZ ilemi ortaklık yaptılar yada şu andada yapıyorlar 6-Sizler gibiler ile yola çıkmak sanırım gelecekte çakılmaktan başka bir fotoğraf anımsatmayacaktır 7-Olduğunuz yer neresi ise orada kalınız hiç çıkmayınız sayın yorumcu çokuluslu spekülatör yorumcu SKY 14.35.16

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
THK nın hasta genel başkanı Osmanın yapacağı uzay mekiğinden hiç ses seda yok. Sanırım o da yakında NASA ya gider görüşmeye... Allah akıl fikir versin uçak ve uzay gemisi yapıcam diyenlere...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Oldu olacak "yerli uçağı Boeing'e yaptıracağız" deyin olsun bitsin, fıkra gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yerli ucagi kiminle uretecegiz? Bu konuda Turkiye de bu konuya onderlk edebilecek tek bir isim var o da Temel Kotil. Baska hic kimse yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
http://www.airporthaber.com/boeing-mi-airbus-mi-yerli-ucak-mi--942y.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Boeing yetkilileri "Yok öyle birşey" derse şaşırmayın F16 olayında olduğu gibi. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000