15 Kasım 2015, Pazar 08:03:28

Yerli uçak Doğan'da geri sayım

''Doğan'' adı verilen 2 kişilik genel havacılık uçağının kompozit (birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme) kanatlarının yapımı tamamlanarak güvenlik ve yükleme testleri başarıyla gerçekleştirildi.
  • Evlerde, garajlarda binlercesini yapıyorlar ve uçuyorlar...Biz çok geç kaldık, Fen bilimleri okumayan toplumların kaderi, sadece Pazar olmaktır. O pazardada satın alacakları teknolojik ürünler için, kendi toprak ve doğal kaynaklarını vermek zorundadırlar...Çünkü takas yapacak başka kaynakları yoktur...En sonundada vatanlarınıda kaybedip yok olurlar...Geçmiş olsun.
  • devrim otomobilleri bitti şimdi de sıra devrim uçaklarında uçurtmazlar aslanım bu uçaklarıda hangi müzenin bilmem kaçıncı standında gider ziyaret eder çocuklarımıza torunlarımıza da bakın evlatlarım bu uçağı da biz yaptık deriz artık.
  • Biz sanayide alasini yapariz.
  • Ben de uretim tesisimde yerli araba uretimi icin calismaya basladim.Saatte 16 km hizla gidebiliyor ve maksimum hiza 5.6sn de ulasiyor. Toplam 2.5 kg yuk kapasitesi olacak.Motoru tamamen yerli uretim 0.2HP!! Projem icin cumhurbaskanligindan yada basbakandan destek alabilirsem bu muthis proje ile yerli arabamiza kavusmus olacagiz. Projem icin sadece 500.000 dolar gerekiyor. (Batiken merkezde bir ev alsam 300.000$,bir araba 80.000$, hanima da ikinci elden alirim 25.000$,Oglana bi PC 1000$ ufakliga oyuncak 1000$. ailece Iphone 6s 1000X4=4000$ artanlada projeyi yuruturum.)
  • Yapacaksan adam akili yap. Cinliler gibi. Boeing den kopya al Yap Kanadi govnin ustunde olmasin. Bu devirde teknoloji devi bize gulmesin . Herhalde hakliyim .
  • Ne yapıyonuz siz uçurtma mı? Tövbe yarabbi. Bu neyin kafasıdır. Kompozit malzemeden uçak yapıyorlarmış. Aç tavuk diyorum kendini darı ambarında görürmüş. İş mi bu şimdi? Bununla A 380 i de yarıştırırsınız artık. Uçak bekliyoruz uçak uçurtma değil. Bu orta okul proje ödevi ey üniversite gençliği. 2 kişi balayına çıkarsınız artık siz bununla.
  • Doğan ne la tofaş mı bu
  • Secim bitti hükümetinki rafa kalktı.... Bidahaki seçime....
  • Erciyes Ünv. Sivil Havacılık MYO. 98 de yaptı şu an Çapar makina adına tescilli.
  • Hürkuş ne oldu? Seri üretimi başladı mı? Silahlı kuvvetler sipariş verdi mi? Anka'nın üretim durumu ne? Şu anda silahlı kuvvetler kaç sipariş vermiş, kaçını teslim almış durumda? Heronlarla karşılaştırıldığında performansı nasıl? Silah takılabilecek duruma ne zaman gelebilecek? Bir bilen varsa açıklar mı lütfen? Yukarıda adı geçen uçaklar ve başta Bayraktar olmak üzere diğer İHA'lar havacılık sanayimiz için çok önemli. Saçma sapan avcı uçağı ve yerli Dornier projeleri yerine bu projelere yoğunlaşma daha akılcı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)  Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezince (UZAYTEM) yapılan ve ''Doğan'' adı verilen  2 kişilik genel havacılık uçağının kompozit  (birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme) kanatlarının yapımı tamamlanarak güvenlik ve yükleme testleri başarıyla gerçekleştirildi.

ÖMÜ Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca kabul gören çift kişilik uçağın ilk etapta prototip amaçlı yapımına hızlı şekilde başladıklarını söyledi.

Çalışmaları UZAYTEM bünyesinde kurdukları kompozit atölyesinde yürüttüklerini belirten Sunol, "'Tamamen kendi tasarımımız olan ve yerli imkanlarla yaptığımız 'Doğan' adı verilen uçağımızın tamamlanması için geri sayıma başladık. Atölyemizde kompozit kanat ve gövde imalatı yapıyoruz. Uçak havadayken ağırlığının 4 katı kadar manevra ve yük ağırlığı oluyor" dedi.

Keskin manevralarda maruz kalacağı basınca karşı dayanıklılığı, esnekliğinin yer aldığı testleri kanada uyguladıklarını anlatan Sunol, uçağın sertifikasyonu için gerekli olan testlerde başarı sağladıklarını vurguladı.

Yaklaşık 9 metre olan kanat açıklığında dayanıklılık testlerini başarıyla tamamlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getiren Sunol, şöyle konuştu:

"Kendi elemanlarımızı yetiştirerek atölyemizi kurduk. Yeni nesil uçak modelinde tasarlanan Doğan, en son teknolojik sistemlerle donatılacak. Türkiye'de uçak üretimi yapan Ankara'dan sonra ikinci şehiriz. Özgün tasarım olarak hazırlanan Doğan'ın kategorisinde birçok özelliği bünyesinde taşıyor. Uçağımızı yaparken geleceğin teknolojisini kullanıyoruz. Daha sert ve hafif olan kompoziti kullanıyoruz."

Sunol, UZAYTEM olarak hava aracı ve savunma sanayine kompozit malzeme üretmeyi de amaçladıklarını bildirerek, "Kendi imkanlarımızla yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçların dünya standartlarında olması bizi mutlu ediyor. Bir yıl sonra test uçuşlarına başlamayı hedefliyoruz. Bu dönemde yapılacak uçuşlarda hava veri sistemi kalibrasyonu, kararlılık ve kontrol, yapısal yük, düşük süratli uçuş,  sistem fonksiyon, spin, kararlılık kontrol, performans, yüksek hız ve yük testlerini gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Doğan'ın kalkış ağırlığının 750 kilogram olduğunu, bin 500 kilometre menzili bulunduğunu ifade eden Sunol, uçağın 200 feet yüksekliğe çıkabileceğini 150 knot seyir süratine ulaşabileceğini ve 180 beygir gücünde olacağını sözlerine ekledi.





Yerli uçak Doğan'da geri sayım

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Amerika da ~ 8 yıl önce
Evlerde, garajlarda binlercesini yapıyorlar ve uçuyorlar...Biz çok geç kaldık, Fen bilimleri okumayan toplumların kaderi, sadece Pazar olmaktır. O pazardada satın alacakları teknolojik ürünler için, kendi toprak ve doğal kaynaklarını vermek zorundadırlar...Çünkü takas yapacak başka kaynakları yoktur...En sonundada vatanlarınıda kaybedip yok olurlar...Geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DEVRİM ~ 8 yıl önce
devrim otomobilleri bitti şimdi de sıra devrim uçaklarında uçurtmazlar aslanım bu uçaklarıda hangi müzenin bilmem kaçıncı standında gider ziyaret eder çocuklarımıza torunlarımıza da bakın evlatlarım bu uçağı da biz yaptık deriz artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DEVRİM ~ 8 yıl önce
Devrim yazmışın rumuza , ama yorumun fiyasko .. senin gibi düşünen insanlar oldukça müzede de durmaz bu icatlar.. Kıskançlığın tavan yapmış bi b.k bilmezsin, yapana laf söylersin ..
çırak ~ 8 yıl önce
Biz sanayide alasini yapariz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli Ucak? ~ 8 yıl önce
Ben de uretim tesisimde yerli araba uretimi icin calismaya basladim.Saatte 16 km hizla gidebiliyor ve maksimum hiza 5.6sn de ulasiyor. Toplam 2.5 kg yuk kapasitesi olacak.Motoru tamamen yerli uretim 0.2HP!! Projem icin cumhurbaskanligindan yada basbakandan destek alabilirsem bu muthis proje ile yerli arabamiza kavusmus olacagiz. Projem icin sadece 500.000 dolar gerekiyor. (Batiken merkezde bir ev alsam 300.000$,bir araba 80.000$, hanima da ikinci elden alirim 25.000$,Oglana bi PC 1000$ ufakliga oyuncak 1000$. ailece Iphone 6s 1000X4=4000$ artanlada projeyi yuruturum.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hawaii ~ 8 yıl önce
Yapacaksan adam akili yap. Cinliler gibi. Boeing den kopya al Yap Kanadi govnin ustunde olmasin. Bu devirde teknoloji devi bize gulmesin . Herhalde hakliyim .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçurtma ~ 8 yıl önce
Ne yapıyonuz siz uçurtma mı? Tövbe yarabbi. Bu neyin kafasıdır. Kompozit malzemeden uçak yapıyorlarmış. Aç tavuk diyorum kendini darı ambarında görürmüş. İş mi bu şimdi? Bununla A 380 i de yarıştırırsınız artık. Uçak bekliyoruz uçak uçurtma değil. Bu orta okul proje ödevi ey üniversite gençliği. 2 kişi balayına çıkarsınız artık siz bununla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hazımsız. ~ 8 yıl önce
Ruh hastası.....
başlamak ~ 8 yıl önce
Bir çığ bir kar tanesi ile başlar. karamsar olmayalım.
Tofask ~ 8 yıl önce
Doğan ne la tofaş mı bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli uçak ~ 8 yıl önce
Secim bitti hükümetinki rafa kalktı.... Bidahaki seçime....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kimo ~ 8 yıl önce
Erciyes Ünv. Sivil Havacılık MYO. 98 de yaptı şu an Çapar makina adına tescilli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğan ~ 8 yıl önce
Merhaba Kayseride teknisyenlik öğrencileri ile Cosy'i hazır plandan yapmıştık . Bu sefer tasarımı da biz yapıyoruz üretimi de. Destek ve iyi temennilere teşekkürler.
Yerli Uçak ~ 8 yıl önce
Hürkuş ne oldu? Seri üretimi başladı mı? Silahlı kuvvetler sipariş verdi mi? Anka'nın üretim durumu ne? Şu anda silahlı kuvvetler kaç sipariş vermiş, kaçını teslim almış durumda? Heronlarla karşılaştırıldığında performansı nasıl? Silah takılabilecek duruma ne zaman gelebilecek? Bir bilen varsa açıklar mı lütfen? Yukarıda adı geçen uçaklar ve başta Bayraktar olmak üzere diğer İHA'lar havacılık sanayimiz için çok önemli. Saçma sapan avcı uçağı ve yerli Dornier projeleri yerine bu projelere yoğunlaşma daha akılcı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000