18 Temmuz 2015, Cumartesi 09:20:52

Yerli uçağın motoru da yerli olacak

Başbakan Davutoğlu’nun 27 Mayıs’ta tanıttığı ve 2019’da göklerde olması hedeflenen milli bölgesel yolcu uçağının motoru da yerli olacak.
  • Hepinize birşey soracağım? Ya Tübitak veya diğer kurumlar 5 sene önce motoru tasarlandıysa kar? Ve kimsenin haberi yoksa ?
  • Arkadaşlar bizde ülkemizi çok seviyoruz ama bunun imkansız olduğunu dile getirmek vatan hayini olduğumuz anlamına gelmiyor. Neden diyecek olursanız; Dünya'da en popüler olan günüzmüzdede çok kullanılan 30000 adet civarında üretilmiş olan CFM 56 modeli motor ilk Tasarımı 1960 yıllarda yapışmış test için çalıştırıldığı tarih ise 1974 ve günümüze gelene kadar deflarca modifiye edilmiş ve şu anda efektif olarak Kullanılmakta ve bunu yapan CFM Firması ise 50-60 civarında şirketin bir araya gelerek oluşturduğu bir ürün. Havacı aşığı olarak bu motorun en ufak bir parçasını üretenlerden biri Türk firma olsaydı ölesiye gururlanırdım. Ama boş yalanlarla insamızın Kandırılmasına deli oluyorum. Ve bunun gerçekten devlet Sırrı olarak kalması gerekli çünkü bunu duyan motor üreticileri ki Dünya'da 3-4 tane var G.. gülerler Türkiye'ye . Benim anlattıklarımın hiç biride sır değil Google amcaya CFM yaz bilgilerin hepsi var ...
  • atıp tutan burda devam etsin gayet realist bir politika ile işler yürüyor olmaz etmez diye zamanında gerçekten iş yapmak isteyen adamlar engellenmişti olmaz etmez şöyle böyle denmişti. kafa değişmemmiş.
  • Siz uçağın gövdesini bi yapın hele, derdimiz yerli motor kalsın.
  • Kaynagi star olan bir habere ancak gulunup gecilir.Fazla ciddiye almamak gerek.
  • Şu an Türkiyede sadece fan blade imal etmek bile imkansız. Çünkü bu imalat teknolojisi yok ve bu kabiliyeti kazanmak bile uzun yıllar ve yatırım gerektirir. Ülkenin ilerlemesini, tüm teknolojileri kendisinin tasarlayıp üretmesini hepimiz isteriz. Fakat halkı kandırmaya da sessiz kalamayız. Biz önce uçağa doğru düzgün bakım yapmasını öğrenelim, uçağı sonra yaparız. Ayrıca şu milli uçağın ve motorun fabrikasını gösterinde ziyaret edip tebriklerimizi sunalım.
  • israilden al doldur icini, f4 lere yaptigin gibi.. sonra da devlet sirri... 1 minute mi?
  • ne sırrı bu, devletin mi, siz önce aç karnınızı doyurmayı öğrenin de, sırrınız geride kalsın. hem milli kahramanımız polatım alemdarım ne demiş vadinin de kurtlarında, iki kişinin bildiği sır değildir demiş, yaaaaa...
  • İçinde çukulata şelaleler, huriler (tabii ki bakire), söğüt gölgesi de olacak. Sefere konduğunda içinde hostesler peri masalları anlatacak. Ne bu be, ne içiyorlarsa ben de aynısından istiyorum, çünkü kesinlikle ayrana birşeyler katıyorlar. 100 yıldır uçak yapan Rusya dahi milli motorlu uçaklarını dünyaya empoze edemedi, Kuzey Kore ve Küba'dan başka hiç kimse Rus motorlu uçakları almadı. Gömdükleri paranın haddi hesabı yok. Siz artık 5 yılda yaparsınız, dünya da almak için sıraya girer itiş kakış.
  • bu ülkeyi yaptıklarını beğenmeyenler eleştirenler sınır heryerde gidin hadi madem öyle başka ülkeye ne işiniz var kardeşim Üzülüyorum asil bir milletin böyle y... Haınleri cok diye

Türk mühendisleri tarafından tasarlanacak yerli uçağın motor teknolojsi devlet sırrı gibi saklanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Mayıs’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde tanıttığı Türkiye’nin ilk yerli uçağının motoru da yerli olacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kontrolünde bilim adamlarına yaptıracağı yerli motoru tamamen gizlilik dahilinde tasarlayıp üreteceği belirtildi. Davutoğlu’nun yeri uçağı tanıtımında 29 Ekim 2019 tarihi için temsili bilet kesilen milli bölgesel yolcu uçağına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye 2023 yılına kadar 70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağının tüm parçaları yerli olacak şekilde üretilecek. Uçağın en önemli parçası olan motoru ise tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve Türkiye’ye ait olacak olan bu teknoloji devlet sırrı gibi saklanacak.

TÜRK MÜHENDİSLER YAPIYOR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, motor teknolojisi üzerinde Türk mühendislerini bir araya getirerek çalışmalara başladı. Ankara’nın Kazan ilçesinde tasarımına başlanan uçak motorunun en önemli kısmı kompresör, yanma odası ve türbinden oluşan çekirdek motor ile ana motordan oluşan kısımlar yapılacak. Motor üretildikten sonra Bakanlık bir sonraki aşamaya geçerek bu motoru Türkiye’de geliştirilecek milli yolcu uçağı, milli İHA-İnsansız Hava Aracı ve milli helikopterimizde de kullanmaya başlayacak. Böylece Türkiye artık havada tamamen milli imkanlarla üretilmiş araçlarını kullanmaya başlayacak.

DÜNYA İLE REKABET EDECEK

Ayrıca Türkiye motor tasarımında şu anda dünyada kullanılan uçak motorlarıyla rekabet edebilecek en son teknolojiye sahip olması planlanıyor. Bunun için mühendisler az yakıt tüketimi ile yüksek performans elde edecek ve en önemli özellik olarak güvenliği ön planda tutarak motoru üretecekler. (Star)

Yerli uçağın motoru da yerli olacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (86)

öğretmen ~ 9 yıl önce
Hepinize birşey soracağım? Ya Tübitak veya diğer kurumlar 5 sene önce motoru tasarlandıysa kar? Ve kimsenin haberi yoksa ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olumsuz yorum yapıyorsunuz diyenlere ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar bizde ülkemizi çok seviyoruz ama bunun imkansız olduğunu dile getirmek vatan hayini olduğumuz anlamına gelmiyor. Neden diyecek olursanız; Dünya'da en popüler olan günüzmüzdede çok kullanılan 30000 adet civarında üretilmiş olan CFM 56 modeli motor ilk Tasarımı 1960 yıllarda yapışmış test için çalıştırıldığı tarih ise 1974 ve günümüze gelene kadar deflarca modifiye edilmiş ve şu anda efektif olarak Kullanılmakta ve bunu yapan CFM Firması ise 50-60 civarında şirketin bir araya gelerek oluşturduğu bir ürün. Havacı aşığı olarak bu motorun en ufak bir parçasını üretenlerden biri Türk firma olsaydı ölesiye gururlanırdım. Ama boş yalanlarla insamızın Kandırılmasına deli oluyorum. Ve bunun gerçekten devlet Sırrı olarak kalması gerekli çünkü bunu duyan motor üreticileri ki Dünya'da 3-4 tane var G.. gülerler Türkiye'ye . Benim anlattıklarımın hiç biride sır değil Google amcaya CFM yaz bilgilerin hepsi var ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thrust ~ 9 yıl önce
atıp tutan burda devam etsin gayet realist bir politika ile işler yürüyor olmaz etmez diye zamanında gerçekten iş yapmak isteyen adamlar engellenmişti olmaz etmez şöyle böyle denmişti. kafa değişmemmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Siz uçağın gövdesini bi yapın hele, derdimiz yerli motor kalsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
=) ~ 9 yıl önce
Kaynagi star olan bir habere ancak gulunup gecilir.Fazla ciddiye almamak gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ali ~ 9 yıl önce
Şu an Türkiyede sadece fan blade imal etmek bile imkansız. Çünkü bu imalat teknolojisi yok ve bu kabiliyeti kazanmak bile uzun yıllar ve yatırım gerektirir. Ülkenin ilerlemesini, tüm teknolojileri kendisinin tasarlayıp üretmesini hepimiz isteriz. Fakat halkı kandırmaya da sessiz kalamayız. Biz önce uçağa doğru düzgün bakım yapmasını öğrenelim, uçağı sonra yaparız. Ayrıca şu milli uçağın ve motorun fabrikasını gösterinde ziyaret edip tebriklerimizi sunalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BEDEK AVIATION ~ 9 yıl önce
israilden al doldur icini, f4 lere yaptigin gibi.. sonra da devlet sirri... 1 minute mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sır ~ 9 yıl önce
ne sırrı bu, devletin mi, siz önce aç karnınızı doyurmayı öğrenin de, sırrınız geride kalsın. hem milli kahramanımız polatım alemdarım ne demiş vadinin de kurtlarında, iki kişinin bildiği sır değildir demiş, yaaaaa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayranda bir şey var ~ 9 yıl önce
İçinde çukulata şelaleler, huriler (tabii ki bakire), söğüt gölgesi de olacak. Sefere konduğunda içinde hostesler peri masalları anlatacak. Ne bu be, ne içiyorlarsa ben de aynısından istiyorum, çünkü kesinlikle ayrana birşeyler katıyorlar. 100 yıldır uçak yapan Rusya dahi milli motorlu uçaklarını dünyaya empoze edemedi, Kuzey Kore ve Küba'dan başka hiç kimse Rus motorlu uçakları almadı. Gömdükleri paranın haddi hesabı yok. Siz artık 5 yılda yaparsınız, dünya da almak için sıraya girer itiş kakış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İhanet ~ 9 yıl önce
bu ülkeyi yaptıklarını beğenmeyenler eleştirenler sınır heryerde gidin hadi madem öyle başka ülkeye ne işiniz var kardeşim Üzülüyorum asil bir milletin böyle y... Haınleri cok diye

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000