03 Mart 2017, Cuma 13:01:47

Yerli savaş uçağında yeni gelişme

Türkiye’nin yürüttüğü yerli savaş uçağı projesi TFX’de çift motorlu tasarımın hayata geçirilmesi kesinleşti.
  • alikopter
  • Gurur duyariz Marmaray yapilmis ve dediginiz gibi kolay is degil. Istanbulun alti delik desik oldu , daha ne olacak ve devam ediyor, Turkler hersey yapar yeterki Art niyet ve sagtakarlik olmasin,
  • Demedi demeyin bakla çıkıyor dayanamayacam ilk Işın kılıcı yakında ellerimizde iyi oldu söyledim
  • Ulan kıbrısa çıkarma yapcak helikopter bulamıyorduk şimdi savas uçağı projesi yapıyoruz allahtan korkun be
  • yapsalar suc yapmasalar suc.. sanki diger ulkeler iki gunde sanyilerini gelistirdi. onemli olan bir adim atmak..bu gune kadar yapilmaliydi..gec kalinmis bir adim..insallah zamanla motoruda yaparlar..elestirenler gitsin baska ulkede yasasin..need olsa Turklerin yaptigi hic bir b*ku begenmiyorlar..
  • Ben kendimi bildim bileli (yas 29) yerli ucak, yerli araba, yerli uydu vs duyuyorum da bu calismalarin bir ciktisi var mi yoksa bizi mi yiyorlar? Benim bildigim tek yerli, mahallede bi dayi var, ben istanbulun yerlisiyim diyor o, baska yerli bisey gormedim.
  • sayfa vatan haini fetöcüler ve pkk sevicilerle dolu. Her kes anlaşma maddelerini görmüş gibi, yok Ingiliz yapıyormuş yok bilmem ne imiş, fitneci vatan hainleri sizi.
  • Referandum geliyor ya at yalanı ...kiyim inananı...Her referandum öncesi aynı yalan, yerli savaş uçağı göklerde, yerli yolcu uçağımız göklerde,yerli otomobil yollarda, bu gariplerde her referandum öncesi yiyor valla...
  • Isveç te Saab a gidiyorsun hem araba olsun hem uçak olsun; istersen amfibi araçta olsun veriyorsun parayı hazırlığı yapıyor. Sorun yok.
  • Şu kendini birşey zanneden ahmaklara sesleniyorum. Bu ülkede olumsuz eleştiri yada yorum yazmak ne zaman FETÖ'cülerle işbirliği yapmak anlamına geldi anlayamıyorum... Senelerdir özellikle seçim öncesinde ülkenin birden bilim potansiyeli ivme kazanıyor, birşeyler icat edilip duruluyor ama seçimden sonra elde avuçta birşey yok. En son yerli araba diye Cadillac'in bir modelini alıp boyadılar bizim salak milletimize yedirdiler, iktidara bağlı medyadan tek bir geri dönüş yada olumsuz eleştiri gelmedi bildiğim kadarıyla. Kimsede ses çıkarmadı (muhalifler hariç). Anlatmak istediğim şu, millet artık sıkıldı bu ucuz oyunlardan ve birilerinin de bu saçmalıklara bir dur demesi, sesini duyurmaya çalışması yada eleştiri yapması gayet doğal ama çıkıpta birilerini kolaylıkla sen şusun sen busun diye fişlemek adet haline geldi ve sabrımı taşırmaya başladı...

Türkiye’nin yürüttüğü yerli savaş uçağı projesi TFX’de çift motorlu tasarımın hayata geçirilmesi kesinleşti. TFX’in prototipinin ilk uçuşunu 2023’te yapması planlanıyor. Projede, çift motorlu konfigürasyon seçildi. 

Dünya gazetesinin haberine göre, seçilen model, diğer yeni nesil uçaklara benzer biçimde, delta kanada yakın bir tasarımda bulunuyor. Bu modellerin tamamında silahlar gövde içinde saklanıyor.

TFX’in tasarım sürecinde detay tasarıma geçilmesiyle birlikte kritik bir karar da alındı. Eş zamanlı olarak yerli motor geliştirilmesi projesinin de fizibilitesine başlanması kararlaştırıldı. 

Bu konuda da yabancı bir şirketten danışmanlık alınması gündemde. Buna karşılık TFX’te, hazır motor alımına yönelik öncelik de korundu.

Türkiye sağlıklı bir şekilde motor tedariki gerçekleştirmekte güçlük çekerse, yerli motorun da uçağın tasarımının tamamlanmasına kadar olan bir sürede hazır olması isteniyor. 

TFX’in prototipinin ilk uçuşunu 2023’te yapması planlanmıştı. Bu tarihte bir değişiklik olmadığı ancak kesin proje takvim sürecinin bu yıl içinde ortaya çıkacağı kaydedildi.

Öte yandan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) faaliyet raporunu yayınladı. Rapora göre, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda, 2016’da 10 milyar 730 milyon TL fon geliri, 9 milyar 24 milyon TL de harcama yapıldı. 

SSM’nin daha önceki dönemlerden ve 2016’dan tahakkuk eden, henüz aktarılmayan gelirinin de 8 milyar 370 milyon TL olduğu kaydedildi.

Fonun 3 milyar TL’lik tutarı şubatta 3 aylığına Varlık Fonu’na verilmişti. Raporda 2016 toplam savunma ve havacılık ihracatının 1 milyar 673 milyon dolar düzeyine eriştiği bilgisi verildi. 

Toplam ciro içindeki ihracat payı da yüzde 33.7 olarak raporda yer aldı. İhracat payından yapılan hesaplamayla, toplam savunma ve havacılık cirosu da 4 milyar 964 milyon dolar olduğu gözlendi.

Dolar cinsinden ciro, kurdaki etkiyle birlikte 5 milyar doların altına gerilemiş oldu. Sektör performansının gösterge olarak izlendiği 25 büyük firmanın, yerlilik oranının yüzde 68,5’e ulaştığı bilgisine yer verildi. SSM faaliyet raporuna göre, yürütülen proje sayısı 2016’da 460’a ulaştı.

Yerli savaş uçağında yeni gelişme

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

alikopter ~ 7 yıl önce
alikopter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keske yapsinlar ~ 7 yıl önce
Gurur duyariz Marmaray yapilmis ve dediginiz gibi kolay is degil. Istanbulun alti delik desik oldu , daha ne olacak ve devam ediyor, Turkler hersey yapar yeterki Art niyet ve sagtakarlik olmasin,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komik ~ 7 yıl önce
Böyle komik bir yorum olabilir mi? İstanbulun altı delik deşik oldu ne demek!? Sen yerin altını kullanmaz isen daha çok trafikte bekler sinir krizlerine girersin. Dünyanın en kalabalık şehri Tokyo'da adamlar şehrin altını örümcek ağı gibi örmüsler ve şehrin en ücra kısmından diğerine metroyla gidebiliyorsun. Değiştirin artık şu örümcek ağı tutmuş kafalarınızı!
Gulum benim ~ 7 yıl önce
Turkler mi yapmis Marmarayi. Iyi uykular
yavaş ~ 7 yıl önce
yavaş kardeş yine ayran ve makarnayı fazla kaçırıdn:) bir marmarayı değil NASA yı yaptık:)
Cacık ~ 7 yıl önce
Demedi demeyin bakla çıkıyor dayanamayacam ilk Işın kılıcı yakında ellerimizde iyi oldu söyledim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nankörler ~ 7 yıl önce
Ulan kıbrısa çıkarma yapcak helikopter bulamıyorduk şimdi savas uçağı projesi yapıyoruz allahtan korkun be

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alikopter ~ 7 yıl önce
Alikopterle çıkartma olmaz. Neden bahsediyorsun? iyimisin? Alikopter 10 kişi zor taşır.
Beşer ~ 7 yıl önce
Bilmeden konuşma. Helikopterle çıkarma olmazmış.
Secim ~ 7 yıl önce
Her seçim & referandum öncesi bu haberleri pompalıyorlar. Kimileri de afiyetle yiyor. Sanıyorlar ki uçak yapıyoruz :)
hersey suc.. ~ 7 yıl önce
yapsalar suc yapmasalar suc.. sanki diger ulkeler iki gunde sanyilerini gelistirdi. onemli olan bir adim atmak..bu gune kadar yapilmaliydi..gec kalinmis bir adim..insallah zamanla motoruda yaparlar..elestirenler gitsin baska ulkede yasasin..need olsa Turklerin yaptigi hic bir b*ku begenmiyorlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne ~ 7 yıl önce
Ne yapıyor bunlar olm? Kaç Hürkus var elinde bir baksana. Kendi tasarımın ve üretimin güya. Kaç tane bir say. Bukadar aptal olmayın yaa. 1930larda el alem binlerce Spitfire yaptı. Motoruyla birlikte. Ne bilgisayar vardı ne hesap makinesi. Hepsi cetvelle yapıldı. Sen konuşuyorsun daha. İki çakma Hürkusa tav oldun. Bravo. Aklın okadar
Cetvel ~ 7 yıl önce
Cetvel mi?heyt be!
Yer(li) misin? Yemez misin? ~ 7 yıl önce
Ben kendimi bildim bileli (yas 29) yerli ucak, yerli araba, yerli uydu vs duyuyorum da bu calismalarin bir ciktisi var mi yoksa bizi mi yiyorlar? Benim bildigim tek yerli, mahallede bi dayi var, ben istanbulun yerlisiyim diyor o, baska yerli bisey gormedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!! ~ 7 yıl önce
sayfa vatan haini fetöcüler ve pkk sevicilerle dolu. Her kes anlaşma maddelerini görmüş gibi, yok Ingiliz yapıyormuş yok bilmem ne imiş, fitneci vatan hainleri sizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beşer ~ 7 yıl önce
Aldıkları talimat böyle. İçerdekiler talimatla ayrı, dışarıdakiler ayrı saçmalıyor. Hiç kendinizi üzmeyin.
Fetöcü ~ 7 yıl önce
Zaten sizin gibi düşünmeyen herkes ya terörist ya da fetöcü. Bu bile zihniyetinizin ne kadar karanlık olduğunun göstergesi.
Referandum ~ 7 yıl önce
Referandum geliyor ya at yalanı ...kiyim inananı...Her referandum öncesi aynı yalan, yerli savaş uçağı göklerde, yerli yolcu uçağımız göklerde,yerli otomobil yollarda, bu gariplerde her referandum öncesi yiyor valla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Firma hazır ~ 7 yıl önce
Isveç te Saab a gidiyorsun hem araba olsun hem uçak olsun; istersen amfibi araçta olsun veriyorsun parayı hazırlığı yapıyor. Sorun yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmet ~ 7 yıl önce
50 yıldan beri uçak otomobil yapıyoruz. Yalanı yapmayın milleti kandırmayın
Yeter artık ~ 7 yıl önce
Şu kendini birşey zanneden ahmaklara sesleniyorum. Bu ülkede olumsuz eleştiri yada yorum yazmak ne zaman FETÖ'cülerle işbirliği yapmak anlamına geldi anlayamıyorum... Senelerdir özellikle seçim öncesinde ülkenin birden bilim potansiyeli ivme kazanıyor, birşeyler icat edilip duruluyor ama seçimden sonra elde avuçta birşey yok. En son yerli araba diye Cadillac'in bir modelini alıp boyadılar bizim salak milletimize yedirdiler, iktidara bağlı medyadan tek bir geri dönüş yada olumsuz eleştiri gelmedi bildiğim kadarıyla. Kimsede ses çıkarmadı (muhalifler hariç). Anlatmak istediğim şu, millet artık sıkıldı bu ucuz oyunlardan ve birilerinin de bu saçmalıklara bir dur demesi, sesini duyurmaya çalışması yada eleştiri yapması gayet doğal ama çıkıpta birilerini kolaylıkla sen şusun sen busun diye fişlemek adet haline geldi ve sabrımı taşırmaya başladı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beşer ~ 7 yıl önce
Eleştirmek ayrı, vatan hainliği ayrı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000