17 Ekim 2011, Pazartesi 07:55:56

YERLİ HELİKOPTER İÇİN BİRARAYA GELDİLER

SSM’de geçtiğimiz günlerde düzenlenen Milli Helikopter için Ortak Akıl Toplantısı’nda moderatörlük yapan Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Ankara hem Savunma Sanayi birikimi hem de AR-GE çalışmasıyla Milli Helikopter üretiminin merkez üssü için en önemli adaydır” dedi.
Son dönemlerin en önemli projeleri arasında yer alan milli helikopterin Türkiye’de tasarlanması ve üretilmesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda (SSM) düzenlenen Ortak Akıl Buluşması’nın moderatörü Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Ankara milli helikopter altyapısının geliştirilmesine ilişkin üretilecek fikirlerin merkez üssü olmalıdır” dedi.

SSM’nin ev sahipliğinde 70 kurumdan 150 temsilciliğin bir araya geldiğini ve bin 513 fikrin üretildiğini belirten Şahin “Milli Helikopter için Ortak Akıl Buluşması”yla ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkiye 2023 vizyonunun en önemli bileşenlerinden birisini ‘milli helikopter’in Türkiye’nin kendi olanaklarıyla tasarlanması ve üretilmesi oluşturuyor.

Ezber bozulmalı

Önceki yıllarda savunma sanayisinde uçak, insansız hava aracı, uydu gibi hava araçları konusunda önemli gelişmeler kaydeden Türkiye’nin kendi helikopterini üreterek başta kendi iç pazarı olmak üzere çevre ülkelere pazarlamasının Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılarda bulunacağı düşünülüyor. Helikopter kullanımı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin kendi milli helikopterini tasarlaması ve üretmesi, Türkiye’nin kalkınma sürecinde birçok farklı sektörde teknolojik gelişmeyi ve büyümeyi sağlayacak olması açısından savunma sanayisinde önemli bir aşama olarak kabul ediliyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi ise birçok konuda işbirliklerinin geliştirilmesini, yeni ufukların araştırılmasını, stratejik bir yaklaşımın izlenmesini ve ezberlerin bozulmasını gerektiriyor.

70 kurumdan bin 513 fikir

Bu amaçla yola çıkan Savunma Sanayi Müsteşarlığı 29 Eylül’de Ankara’da bir “Ortak Akıl Buluşması” gerçekleştirdi. 70 kamu kurum, kuruluş, üniversite, araştırma kurumu, savunma sanayii firması, işletmeci, belediye ve sivil toplum örgütünden 150 temsilcinin bir araya getirilmesiyle yerli helikopter üretimine ilişkin 1513 fikir üretildi, üretilen fikirler önceliklendirildi.

Hangi tip ve sınıfta bir helikopterin nasıl bir organizasyon tarafından tasarlanması gerektiğinden, üretim mekanının yer seçimine kadar bir çok konuda fikir üretilen toplantıda 70 kadar farklı kurumdan temsilci milli helikopter üretiminin erişilebilir bir hedef olduğunu kabul etti.

Savunma sanayi birikimi ve Ar-Ge kapasitesiyle milli helikopter üretimi için en güçlü adaylardan birisinin Ankara kenti olduğu da yine katılımcıların ortak görüşü olarak karşımıza çıktı.

Tıpkı katılımcıların genelinin belirttiği gibi Ankara gerek araştırma-geliştirme kapasitesi, üniversiteleri ve araştırma kuruluşları, ileri teknoloji kullanabilen sanayi firmaları, sayıları hızla artan organize sanayi bölgeleriyle; gerekse yenilikçi ve yaratıcı projeler için ayrılan insan gücüyle, Avrupa Birliği gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlarla birlikte yürütülen çok sayıda araştırma projesi, güçlü sivil toplum altyapısı, eğitim düzeyi yüksek kentlilerden oluşan nüfusu, hava-kara-demiryolu ağı ile milli helikopterin merkez üssü olma potansiyeline sahiptir.”

Ev sahibi SSM

 SAVUNMA Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Atılım Üniversitesi tarafından desteklenen “Milli Helikopter için Ortak Akıl Buluşması”nda Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu da bir konuşma yaptı. SSM Helikopter Daire Başkanı Köksal Liman helikopterin kısa tarihi, Türkiye’nin helikopter geçmişi ve SSM’nin helikopter sanayisi vizyonu konularında bir sunum yaptı.

(Hürriyet)
YERLİ HELİKOPTER İÇİN BİRARAYA GELDİLER

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000