23 Kasım 2008, Pazar 08:21:00

"Yeni trend: Ekonomi Plus"

Ekonomik durgunluk havayollarını ara formüllere zorluyor. ‘Ekonomi plus’, veya ‘premium ekonomi’ olarak adlandırılan yeni bir ara sınıf, özellikle transatlantik uçuşlarda rağbet görüyor.

Ekonomi ile business arasında pazarlanan bu yeni sınıf, yolcuya ‘ekonomi’den daha geniş koltuk aralığı, alternatifli yemek ve diğer bazı avantajlar sunuyor.

British Airways, ANA, Virgin Atlantic, SAS, Airfrance-KLM ve Quantas gibi ABD’ye uçan havayollarında uygulanan ‘premium ekonomi’ uçuş sınıfının öncüsü aslında 1992 yılı itibarı ile markalaşma dehası olan Sir Richard Branson’ın sahip olduğu Virgin Atlantic Havayolları.

Hava ulaşımında business class yolcular, ekonomik durgunluk sonucu bütçelerin daralması ile sınıf değiştirmeyi tercih etmiş olsa gerek ki, gelen bilgiye göre doluluk artışının en fazla gözlendiği sınıf ‘premium ekonomi’. Özellikle 4 saatten uzun olan uçuşlarda koltuk aralığında genişliği öncelikli düşünen yolcular, uçuş parkuruna göre ekonomi biletinin yüzde 15-25 fazlasına bu sınıfta uçabilme imkanına sahipler.

Düşük maliyetli havayolları (DMH) artık exit sıralarına ilave bedeller tahsil ederek ekstra gelir yaratırken, network taşıyıcısı olarak algıladığımız yukarıda adı geçen havayolları ise ‘premium ekonomi’ sınıfı ile business sınıf yolcusunu kaptırmamaya çabalıyor.

Ülkemizde havayollarımız henüz küresel durgunluğu çok az hissettiği için şimdilik benzer bir uygulama yok. Ancak özellikle THY’de çok yakında böyle bir gerekliliğin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. Başarılı ticari iş planları ve Türkiye’nin coğrafi avantajları sayesinde büyümeleri devam edebilir, ancak talep daralmasının artışı durumunda mevcut büyüme hızı giderek yavaşlayacaktır. Böyle bir ihtimal karşısında ‘premium ekonomi’ bir çözüm olabilir.

Tolga Turgut / Akşam

"Yeni trend: Ekonomi Plus"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000