01 Şubat 2010, Pazartesi 11:00:56

Yeni soğuk yeni De-Icing!

Havanın soğuması, uçaklara yapılan de-icing işlemini önemli kılıyor...
  • hay seni okutan sana bu bilgileri verene ya sende suç yok suç senin hocanda öğrende gel ayrıca buraya gelirsen ne yapacan ya merak ettim uslupsuz
  • sonuçta glikol, de-icing karışımındaki "alkolü" temsil eder... gelmiyim oraya...
  • glikol sadace alkok degildir kardeşim içinde pek çok mdde var karışımda metaetilen alkol de var kardeşim sinirlendirme sende beni1
  • alkol-glikoz karışımı pek verimli olmaz, siz en iyisi alkol-karamel karışımını deneyin daha lezzetli oluyor... Glikol kardeşim glikol onun adı, ayrıca glikol zaten alkoldür, su ile karıştırılır.. sinirlendirmeyin beni..
  • Bu sefer hazırız. Hiç geçikme olmayacak. Sistem saat gibi çalışacak. Geçen seferden çok tecrübe kazandık.
  • De-icing islemi sirasinda kullanilanacak olan sivi ucagin tipi, mevcut hava kosullari ile orantili olup degisiklik gosterebilmektedir. Duruma gore 2000-3000 Ltr de-icing de gerekebilmektedir. Bunun yanisira litre fiyati TR icin EUR 7,00/Ltr., UK GBP 7,50/Ltr. Avrupa EUR 10,00-14,00/Ltr seklinde degismektedir. Maalesef EUR 1,50/Ltr gibi bir deger hic bir zaman olmamaistir. keske olabilse.
  • Glikoz degil glikol"dur yoksa sekerlenme baslar ..........

Balkanlardan Türkiye’ye yeni bir soğuk hava dalgası geliyor. Hava sıcaklığı 10-12 derece düşecek. Karakışın tekrar özellikle Marmara’yı esir alması bekleniyor. Olumsuz hava koşullarındansa en çok ulaşım sektörü etkileniyor. Kar yüzünden yollar kapanıyor, ulaşım aksıyor.

Kar ve buzlanmaya karşı; de-icing…

Türkiye’de havayoluyla seyahatin kar yağışı ve buzlanmadan etkilenmemesi için havalimanlarında özellikle de Atatürk Havalimanı’nda her türlü önlem alınıyor. Uçaklara de-icing işlemi yapılıyor.

De-icing, havalimanında yaşanan elim kaza ile adını duyurdu. Ancak uluslararası havacılıkta uçuş öncesi uçakların buzlanmayı önleyici kimyasal sıvılarla yıkanması işlemine verilen isim. Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan “De-icing” işlemiyle uçakların aerodinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor.

Buzlanma uçağı olumsuz etkiliyor

Kar ve sıfırın altındaki aşırı soğuk havalarda, uçakların gövde ve kanatlarında oluşan buz, kalkış sırasında ek bir ağırlık oluşturuyor. Buzlanma ayrıca kanatların kaldırma gücünü olumsuz etkileyip uçağın havada tutunmasını zorlaştırdığından tehlike yaratıyor.

Çevreye zararı yok!

Kanatlar ve gövde üzerindeki gizli buzlanmayı çözen alkol ve glikoz karışımı sıvı, sefere gidecek uçağa forklift üzerindeki operatör tarafından püskürtülüyor. Bu işlemle, uçağın özellikle kanat, motor, kuyruk ve gövdesi, buzlanmanın olumsuz etkilerinden korunuyor. Kimyasal bir karışım olmasına rağmen de-icing işleminin çevreye herhangi bir zararı yok.

De-Icing işlemi, hava durumuna göre 20 ila 45 dakika içinde özelliğini kaybettiği için uçakların hemen havalanması gerekiyor. Uçak hemen havalanmazsa işlemin yenilenmesi gerekiyor. Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yapacak uçaklara de-icing işlemi kalkıştan hemen önce 18-36 pistinin başında yapılıyor.

Bir uçağa maliyeti yaklaşık 1500 Euro

De-icing işleminde kullanılan sıvının litresi yaklaşık 1,5 Euro. Bu da havayollarına ek bir maliyet getiriyor. De-icing için bir uçak yaklaşık 100 litre sıvı ile yıkanıyor. Araç ve hizmet olarak bu işlem uçak başına havayollarına yaklaşık 1000-1500 Euro’ya mal oluyor.

De-icing işlemi hava durumuna göre kısa sürede özelliğini kaybettiği için bu işlem sefere gidecek uçakların yanı sıra, seferden dönen uçakların üzerindeki kar ve buz kütlelerinin temizlenmesinde de kullanılıyor.

De-icing işlemini yaptırmanın bir zorunluluğu yok, havayolu isterse uçak bu işleme tabi tutuluyor. Özel sıvı ile yıkanan uçak kötü hava koşullarına rağmen güvenle havalanıyor.

Habertürk

Yeni soğuk yeni De-Icing!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
hay seni okutan sana bu bilgileri verene ya sende suç yok suç senin hocanda öğrende gel ayrıca buraya gelirsen ne yapacan ya merak ettim uslupsuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sonuçta glikol, de-icing karışımındaki "alkolü" temsil eder... gelmiyim oraya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
glikol sadace alkok degildir kardeşim içinde pek çok mdde var karışımda metaetilen alkol de var kardeşim sinirlendirme sende beni1

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
alkol-glikoz karışımı pek verimli olmaz, siz en iyisi alkol-karamel karışımını deneyin daha lezzetli oluyor... Glikol kardeşim glikol onun adı, ayrıca glikol zaten alkoldür, su ile karıştırılır.. sinirlendirmeyin beni..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu sefer hazırız. Hiç geçikme olmayacak. Sistem saat gibi çalışacak. Geçen seferden çok tecrübe kazandık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
De-icing islemi sirasinda kullanilanacak olan sivi ucagin tipi, mevcut hava kosullari ile orantili olup degisiklik gosterebilmektedir. Duruma gore 2000-3000 Ltr de-icing de gerekebilmektedir. Bunun yanisira litre fiyati TR icin EUR 7,00/Ltr., UK GBP 7,50/Ltr. Avrupa EUR 10,00-14,00/Ltr seklinde degismektedir. Maalesef EUR 1,50/Ltr gibi bir deger hic bir zaman olmamaistir. keske olabilse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Glikoz degil glikol"dur yoksa sekerlenme baslar ..........

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000