30 Nisan 2008, Çarşamba 09:23:11

Yeni pasaportlar hayata geçiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yenilenen AB standartlarındaki çipli pasaportların basılmasına başlanıyor. Çipinde kişiyle ilgili tüm bilgileri saklayacak pasaportların yeni yılda hizmete sunulması planlanıyor.

Emniyetin önemli projelerinden biri olan yeni pasaportlarla ilgili önemli bir adım da bugün atılıyor. AB standartındaki yeni ve 10 yıllık kullanımlı çipli pasaportlar kıymetli evrakların basıldığı Darpane'de bugün basılmaya başlanacak. Yıllardır süren hazırlıklar sonucunda ilk defa hayata geçecek olan kopyalanamaz pasaportların 2009 yılından itibaren vatandaşların hizmetine sunulması planlanıyor.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ında katılacağı Merkez Bankası Darbane ve Damga Matbaası Müdürlüğü'nde düzenlencecek bir törenle başlayacak olan basım işlemiyle hazırlanacak pasaportlar sahibine ilişkin tüm bilgileri bilgisayar ortamında okuyabilecek barkot ve çip taşıyacak. AB normlarına göre hazırlanan küçük pasaportların tüm kayıtlarıda bilgisayar ortamında tutulacak. Optik cihazlarla kontrol edilecek pasaportlar büyük bir kırtasiyeyi ortadan kaldıracak.

Defter bölümünde çok sayıda güvenlik katmanları bulunan figür, resim, morötesi ve kızılötesi ışınlarla görülebilecek özellikler taşıyan pasaportlarında kopyalanması yada sahtesinin yapılması mümkün olmayacak. Lacivert pasaportların bordoya döneceği yeni pasaportlarda kullanım süresi 10 yıla kadar çıkabilecek. Ayrıca yeni pasaport alacaklara verilmesiyle yenilecek pasaportların tamamen kullanıma geçişi ise 5 yılda tamamlanacak.

Yeni pasaportlar hayata geçiyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000