16 Mayıs 2011, Pazartesi 08:30:54

YAZILIM KODLARINI VERMEYECEKLER!

Lockheed Martin’in F-35’lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O’Bryan, Türkiye’nin F-35 için ödeyeceği parayı ve “kaynak kodu alıncaya kadar” sipariş ertelenmesinde ABD’nin bakışını açıkladı...
  • bu haberin aynısı 12/05/2011 tarihinde f35 lerin 400 parçası türkiyede üretilecek başlığı adı altında yayınlandıgında su yorumu yapmıştım ve bilen bilmeyen herkes bana karşı çıkmıştı biz bu ortaklıkta kaynak olarak %25 maddi yatırım yapıyoruz o halde üretilen uçakların en az %25 bizim olması gerekiyor yani buda 775 tane uuçak eder takriben ayrıca bırakın bu kadar f 35 i bize verecekler uçagın o ucundaki sivri anteni verirler buda sisin hakkınız diye tabiri caizse üstüne üstlük yazılımıda amerikanın ulusal güvenlik politikası gerekcesiyle diğer ulkeler hariç bize vermesler dedim karşı çıkmışlardı o karşı çıkanlara ortaya ahada buraya bi kapak bırakıyorum kim alırsa artık:):):)
  • Blok 50 F16 yazılımlarını Aselsan tamamladı.Varsın aynı fiyat olsun ama bizim olsun.
  • başka ülkeden uçak alınırmı hiç yaaa?başka ülkeden uçak alırsak sam amca kulağımızı çeker demiii...abd nasıl sömürecek bizi yoksa....
  • ben anlamıyorumya ne var sanki şu amarikalıların uçaklarına böyle hayranlıkla paranızı veriyonuz git migroyan al daha iyi yada sukhoi su 35 flanker o hem daha ucuz dahaa hızlı aynen sky train kardeş bunlarla boğaz turu yapılır ancak saati 20000 dolara çorlu istanbul yaplır beya...
  • ha ha ha yine aldınız pençesiz kartalları...bu uçaklarla ancak havadan manzara seyredersiniz
Lockheed Martin’in F-35’lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O’Bryan, Türkiye’nin F-35 için ödeyeceği parayı ve “kaynak kodu alıncaya kadar” sipariş ertelenmesinde ABD’nin bakışını açıkladı. O’Bryan, “Türkiye’nin satın alma takvimi öyle ayarlandı ki bir F-35 fiyatı neredeyse şimdi satın aldığınız 1 adet F-16 blok 50’ye yakın olacak” derken, kaynak kodlarını paylaşmayacaklarını söyledi.

Türkiye’nin üretimine ortak olduğu ve 100 adet satın almayı planladığı Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 projesinde ABD’den önemli haberler geldi. Uçağın ana yüklenicisi Lockheed Martin firmasının F-35’lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O’Bryan, Türkiye’nin F-35 için ödeyeceği parayı ve “kaynak kodu alıncaya kadar” sipariş ertelenmesinde Amerika’nın bakışını açıkladı. O’Bryan İlk F-35 A tipi uçağın geçen hafta ABD Hava Kuvvetlerine teslim edildiğini ve uçağın radarda görülmesini engelleyen “stealth” testlerinin de başarıyla sonuçlandığını kaydetti.

Uçak fiyatının her zaman aynı olmadığını, uçakların en baştaki maliyeti ile daha sonraki maliyetinin aynı olmadığını belirten O’Bryan, şöyle konuştu: “Türkiye siparişlerini buna göre verdi. Yapılan hesaplara göre biz işi öğrendikçe ve üretim arttıkça uçak fiyatı da düşecek. Bu nedenle bu uçakların ilk üretimleri nispeten daha pahalı olacak daha sonra düşecek. İşte bu fiyatın düştüğü aşamada Türkiye için üretime başlayacak. Türkiye’nin satın alma takvimi öyle ayarlandı ki bir F-35 fiyatı neredeyse şimdi satın aldığınız 1 adet F-16 blok 50’ye yakın olacak.”

Uçakta 9 milyon satır yazılımın bulunduğunu ifade eden O’Bryan, şunları söyledi: “Yazılımı paylaşmak demek ondan sonra sürekli kullanıcı isteklerine göre değişiklik demek. Bu zaman ve maliyet açısından karşılanabilir bir durum değil. İngiltere ve İsrail dahil hiçbir ülke kaynak kodlarına sahip olmayacak. Öte yandan ülkelerin operasyonel alanda egemenlik ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Ama her ülke kendi ihtiyaçlarını, kendi silahlarını özgün sistemini entegre edecek bir imkana sahip olacak. Böylece kaynak kodlara müdahale etmeden ülkelerin ihtiyaçları karşılanacak.”

TÜBİTAK’ın bombası takılacak

TÜBİTAK’ın bombaların hedefe büyük hassasiyetle isabet etmesini sağlayan hassas güdüm kiti (HGK) geliştirtiğini ve bunu kendilerine gösterdiğini ifade eden O’Bryan, “F-35’ten atılacak bombalara takmak istediklerini açıkladı. Kendi kontrollerimiz sonucunda TÜBİTAK’ın üretimi HGK takılı bombaların bu uçağa takılmasına izin verdik. Buna ilişkin kaynak kodları da uçaktaki kodlara eklenecek” diye konuştu.

Türkiye’nin 100 adet alacağını hesaplıyoruz

Türkiye’nin kaynak kodlarını almadan sipariş vermek istemediğini hatırlatan Stephen O’Bryan, “Öte yandan alınacak uçak sayısının daha artabileceği de konuşuldu. Biz Türkiye’nin 100 adet uçak alacağını hesaplıyoruz. Türkiye’ye teslim edilecek ilk uçak 2015 yılında montaj hattından çıkacak. Ondan sonra uçak için gerekli kabul testleri olacak. Görünmez modunda uçak bombayı gövde içinde taşıyor. Uçak bu nedenle 2 adet 2000 librelik bomba ve 2 adet AMRAAM (gelişmiş orta menzil havadan havaya füze) taşıyabiliyor veya 8 adet 250 librelik bomba ve 2 AMRAAM taşıyor. Uçak kanat altında daha çok bomba taşıyor ama o zaman radarda görünüyor.”

Hürriyet

YAZILIM KODLARINI VERMEYECEKLER!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
bu haberin aynısı 12/05/2011 tarihinde f35 lerin 400 parçası türkiyede üretilecek başlığı adı altında yayınlandıgında su yorumu yapmıştım ve bilen bilmeyen herkes bana karşı çıkmıştı biz bu ortaklıkta kaynak olarak %25 maddi yatırım yapıyoruz o halde üretilen uçakların en az %25 bizim olması gerekiyor yani buda 775 tane uuçak eder takriben ayrıca bırakın bu kadar f 35 i bize verecekler uçagın o ucundaki sivri anteni verirler buda sisin hakkınız diye tabiri caizse üstüne üstlük yazılımıda amerikanın ulusal güvenlik politikası gerekcesiyle diğer ulkeler hariç bize vermesler dedim karşı çıkmışlardı o karşı çıkanlara ortaya ahada buraya bi kapak bırakıyorum kim alırsa artık:):):)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Blok 50 F16 yazılımlarını Aselsan tamamladı.Varsın aynı fiyat olsun ama bizim olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
başka ülkeden uçak alınırmı hiç yaaa?başka ülkeden uçak alırsak sam amca kulağımızı çeker demiii...abd nasıl sömürecek bizi yoksa....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ben anlamıyorumya ne var sanki şu amarikalıların uçaklarına böyle hayranlıkla paranızı veriyonuz git migroyan al daha iyi yada sukhoi su 35 flanker o hem daha ucuz dahaa hızlı aynen sky train kardeş bunlarla boğaz turu yapılır ancak saati 20000 dolara çorlu istanbul yaplır beya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ha ha ha yine aldınız pençesiz kartalları...bu uçaklarla ancak havadan manzara seyredersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000