19 Mayıs 2009, Salı 16:02:53

Yanlış tespit yapan askerler hapse atıldı

Trabzon'da 2003 yılında düşen İspanya Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçak enkazında yanlış kimlik tespiti yapan askerler hapis cezası aldı...

İspanya Silahlı Kuvvetlerinin tarihindeki en büyük trajedi olan, 2003 Mayıs ayında Trabzon’da meydana gelen uçak kazasında ölen 62 İspanyol askerinden 30’unun kimliğinin yanlış tespitiyle ilgili dava sonuçlandı.

Başkent Madrid’deki Ulusal Mahkemede Mart ayında görülmeye başlayan dava sonunda, kazanın ardından kimliklerin tespiti için Türkiye’ye giden İspanyol heyetinin başındaki Tabip General Vicente Navarro 3 yıl, Tabip Binbaşı Jose Ramirez ve Tabip Yüzbaşı Miguel Saez 1,5’er yıl hapis cezası aldı.

Savcılık, Navarro için 5 yıl hapis, 30 bin Avro para cezası ve 5 yıl süreyle kamu görevinden uzaklaştırma, Ramirez ve Saez için ise 4,5’ar yıl hapis, 24 biner Avro para cazesı ve 4,5 yıl süreyle kamu görevinden uzaklaştırma cezası talep etmişti. Askerlerin, mahkemenin kararını temyiz hakları bulunuyor. İspanya’da uzun süredir tartışılan uçak kazasıyla ilgili olarak ilk defa askerler ceza alırken, dava süresince Trabzon Adli Tıp Kurumu yetkilisi Dr. Bülent Sabran ile üyelerden Dr. Ömer Müslümanoğlu da tanık olarak dinlenmişti.

Türk doktorları, 30 askerin kimliğinin tespit edilemediğine ilişkin bilgiyi İspanyol heyetine verdiğini ve cesetleri teslim ederken bununla ilgili bir belgeyi imzalattıklarını söylemişlerdi.

Savcılık, sanık İspanyol askerlerine yönelik suçlamalarında Türk doktorlarının da ifadelerini dikkate almıştı. Afganistan’daki barış gücüne bağlı İspanyol askerlerini taşıyan YAK-42 tipi uçak, 26 Mayıs 2003 tarihinde Trabzon’un Maçka ilçesi Pilav Dağı’na düşmüş, uçakta bulunan 62 İspanyol askeri ile 13 kişilik mürettebat ölmüştü.

Yanlış tespit yapan askerler hapse atıldı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000