11 Ağustos 2010, Çarşamba 15:58:18

Yangınla mücadeleye amfibik uçak desteği

Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne orman yangınları ile havadan mücadele gücünü artırmak amacıyla 1 adet amfibik yangın söndürme uçağı tahsis edildi.
Türk Hava Kurumu'ndan kiralanan 6 ton su kapasiteli CL-215 tipi amfibik yangın söndürme uçağı Adana Şakirpaşa Havaalanına konuşlandırdı. 1,5 kilometre genişlikteki gölet ve barajlardan 12 saniyede 6 ton suyu alabilen uçak, Adana Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte Mersin ve Kahramanmaraş Bölgelerinde orman yangınlarına havadan müdahale edecek.

Yangın sezonu boyunca olası orman yangınlarına en kısa sürede havadan müdahale için hazır bekletilen yangın söndürme uçağı, karadan müdahalenin zor olduğu ormanlık alanlardaki yangınları söndürmede daha etkili olacak.

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara konuyla ilgili yaptığı açıklamada, orman yangınları ile mücadelede erken müdahalenin çok önemli olduğunu belirterek, "Biz orman yangınları ile Sarıçam’da konuşlanan 1 helikopter ile havadan müdahale ederken, karadan da 56 arazöz, 10 ford ranger ilk müdahale aracı, 15 su tankı, 11 dozer, 6 greyder, 9 treyler, 63 adet devriye gezen motosiklet, konusunda eğitimli 150 teknik personel ve 728 yangın işçisi ile mücadele etmekteyiz. Yangınla mücadele gücümüze yeni dahil olan amfibik yangın söndürme uçağı ile havadan müdahale gücümüz artacak" dedi.

Yangınla mücadelenin en önemli unsuru olan su kaynaklarının bölge ormanlarında toplamda 102 adet olduğunu belirten Kara, bunun da 48 adetinin göl-gölet, 3 adetinin baraj ve 51 adetinin de yangın havuzu olduğunu, mevcut havuz sayılarını arttırmaya devam ettiklerini, iki su kaynağının birbirine olan uzaklığının 10 kilometre olmasını hedeflediklerini söyledi.

Milli servet olan ormanları gelecek kuşaklara bırakacakları bir emanet olarak gördüklerini ifade eden Kara, "Küresel ısınmanın kendini iyice hissettirdiği bu yaz aylarında, ormanlarımızı yangınlara karşı korumak için teşkilat olarak her türlü tedbirimizi alıyoruz. Bunun yanında herhangi bir ihmal ve dikkatsizliğin tehlikeli bir orman yangınına sebep olmaması için vatandaşlarımızı bu kritik dönemde daha duyarlı olmaya çağırıyor, özellikle piknik ateşi yakmamalarını, gördükleri bir duman ya da ateşi ücretsiz hattımız olan Alo-177’ye bildirmelerini rica ediyoruz" diye konuştu.
Yangınla mücadeleye amfibik uçak desteği

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000