17 Mayıs 2010, Pazartesi 08:08:11

Volkan, İzlanda'da turizmi patlattı

İzlanda'da faaliyete geçen Eyyafyallayöküll Yanardağı, Avrupa hava trafiğini felç ederek, milyonlarca yolcuyu mağdur etti, havacılık sektörüne darbe vurdu.

Ancak volkan, İzlanda'da ise turizmi olumlu yönde etkiledi. İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson bu duruma dikkat çekerek, "Volkanik dağın etkileyici görüntüleri, birçok turistin ülkemize gelmesine sebep oldu" diyor.

Uluslararası medyada nadiren boy gösteren İzlanda, mart ayında faaliyete geçen Eyyafyallayöküll volkanının Avrupa hava trafiğini felç etmesi sebebiyle dünya gündeminin üst sıralarına yerleşti. Yanardağdan yayılan kül bulutlarının uçuş güvenliği için tehdit oluşturması sebebiyle şimdiye dek binlerce uçak sefer iptal edilirken, milyonlarca kişinin seyahati engellendi, havacılık sektörü de büyük zarar gördü. Ancak hava trafiğini altüst eden volkan, İzlanda'ya ilgiyi artırdı. Volkanın pürkürttüğü lavları ve külleri yakından görmek isteyen çok sayıda kişi İzlanda'ya akın etti. Zaman'a konuşan İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson da bu duruma dikkat çekerek, "Volkanik dağın etkileyici görüntüleri, birçok turistin ülkemize gelmesine sebep oldu." diyor. Dünyanın dört bir tarafından gazetecilerin kendisiyle röportaj yapmak için sıraya girdiğini anlatıyor. "Patlama aynı zamanda doğanın gücüne şahit olma açısından da iyi bir fırsat sağladı tüm insanlara." diyen Grimsson, volkanın harekete geçmesinin ardından turistlerin hâlâ ülkesini güvenilir bulmasından memnun. Grimsson, yanardağın ülkesine etkisini, "Volkanik patlamadan çıkan küllerin tüm Avrupa'ya yayılması sonucu birçok uçak seferi iptal edildi. Bu, ülkemizi dünya gündeminde bir numaraya yerleştirdi. Birçok haber ajansı, TV kanalı ülkemize gelerek bu olayı görüntülemeye çalıştı. Gazeteciler bizimle röportaj yapmak için adeta sıraya geçti. Öte yandan volkanik dağın etkileyici görüntüleri, birçok turistin ülkemize gelmesine sebep oldu." sözleriyle dile getiriyor.

Türkiye ile enerjide işbirliği yapmalıyız

Amerika ile İngiltere arasında stratejik öneme sahip bir ada olan İzlanda'da dört dönemdir cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Olafur Ragnar Grimssonn, Türkiye ve İzlanda ilişkilerinin mevcut durumunu ve geleceğini de değerlendirdi. İki ülkenin işbirliği yapabileceği alanların arasında 'jeotermal enerji' sektörünün öne çıktığını vurguladı. İki yıl önce Türkiye'ye yaptığı ziyarette Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı ile jeotermal enerji yatırımları konusunda İzlanda'nın tecrübelerinin Türkiye için faydalı olabileceğini anlattığını aktardı. "Türkiye'de muazzam bir jeotermal kaynağı mevcut ve bu kaynak yeterince değerlendirilemiyor." tespitinde bulunan Grimsson "Jeotermal kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesi konusunda İzlanda dünyanın en başta gelen ülkesi diyebiliriz. Özellikle jeotermal enerji başta olmak üzere Türkiye ile bu tür temiz enerji alanlarında etkili bir şekilde işbirliği yapabiliriz." diyor.

Türkiye'nin son dönemlerde bölgesinde ve uluslararası alanda yükselen profiline de değinen tecrübeli lider, Ankara'nın Ortadoğu'da oynadığı rolün önemine dikkat çekerek, "Türkiye'nin iç ve dış politikalarını ne şekilde yürüttüğü ve nasıl yönlendirdiği bölgeyi de dünyayı da dolaylı olarak çok yakından ilgilendiriyor." ifadelerini kullanıyor.

Grimsson, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği'ne üyelik müracaatı yapan İzlanda'nın üyeliğinin özellikle balıkçılık ve tarım sektörü açısından çok önemli olduğunu söyleyerek "İzlandalıların AB'ye üyeliğine destek verip vermeyeceklerini, büyük bir ihtimalle bu sektörlerindeki müzakere maddelerinin belirleyeceğini ifade ediyor. Türkiye ile aynı grupta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçiminde aday olan fakat seçilemeyen İzlanda'nın cumhurbaşkanı, Türkiye'nin üyeliğinin çok önem taşıdığını ve Ankara'nın üyeliği hak ettiğini dile getiriyor.

Mali krizin eşiğine gelerek dünyaca ünlü alışveriş sitesi 'e-bay'da satışa çıkarılan' İzlanda'nın ekonomisinin normale dönmeye başladığını belirten Grimsson, krizden tahmin edilen süreden önce çıkmayı planladıklarını anlatıyor. Tarihlerinde birçok zorluğa göğüs germek zorunda kaldıklarını söyleyen cumhurbaşkanı, krizden öğrendiklerini şöyle özetliyor: "Zor zamanlarda bir araya gelip, krizin üstesinden gelmek için güçlerimizi birleştirip birbirimize destek oluruz."
 
(Zaman)

Volkan, İzlanda'da turizmi patlattı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000