31 Temmuz 2015, Cuma 21:38:44

Virgin Galactic kazasının nedeni belli oldu

Virgin Galactic firmasına ait SpaceShipTwo uzay aracının Ekim 2014'te çakılmasının insan hatası ve güvenlik ihmallerinden kaynaklandığı açıklandı.
  • shgm ,belediyeyle ortak uzaya tramvay gonderme projesi uzerinde calisiyor
  • He he bizde yedik. Pilotaj
  • İşte bu.. "Bu kazanın ülkemizde olmaması havacılık için bir şans" diye metaforik bir yorum yazalım. Zira NTSB kazayla ilgili tüm gerçekleri ve soruşturma sonuçlarını her zamanki giibi kamuoyu ile paylaşıyor ki gelecek sefer herkes ders çıkarsın diye. Havacılıktaki gelişmeler işte böyle oluyor ne yaparsınız.. Ben ülkemizde şimdiye kadar olan sivil hava kazalarında SHGM'nin bir paylaşımını duymadım. Sanki devlet sırrı.. Hoş, gerçek devlet sırları da uydurma bir suikast dümeniyle kozmik odamızın aranması sonucu belli yerlere transfer edildi ya.. Allahım bu ülkenin makus talihi ne zaman değişecek?

İngiliz milyarder Richard Branson'ın sahibi olduğu Virgin Galactic'in 31 Ekim 2014'te çakılan SpaceShipTwo aracı hakkında yürütülen soruşturma dokuz ay sonra tamamlandı. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) tarafından yapılan soruşturmada, SpaceShipTwo aracının insan hatası ve güvenlik ihmali yüzünden havada infilak ettiği belirtildi.

Soruşturma sonucunda, kazada hayatını kaybeden pilot Michael Alsbury'nin, uçağın Dünya'ya dönüşü sırasında hızını düşürmek ve dengesini sağlamak için aktif hale getirmesi gereken 'yelken vaziyeti' sistemini erken çalıştırdığı ifade edildi. Alsbury, sistemi 1,4 Mach hızına eriştikten sonra aktif hale getirmesi gerekirken, 0,92 Mach hızında çalıştırdı. Sonuç olarak SpaceShipTwo uzay aracının aerodinamik dengesi bozuldu.

NTSB adına açıklama yapan Katherine Wilson, Alsbury'nin deneme uçuşunun iptal edilmesini önlemek için yelken vaziyeti sistemini erken çalıştırmış olabileceğini belirtti. SpaceShipTwo'nun ikinci pilotu Peter Siebold, uçağın infilak etmesinin ardından paraşütle 16 kilometrelik mesafeden yere inmeyi başarmış ve ağır yaralı olarak kurtulmuştu.

NTSB, SpaceShipTwo kazasında uzay aracını üreten Scaled Composites firmasının da hatası olduğunu belirtti. NTSB, hızı kesen ve kanatları sabitleyen sistemi erken çalıştırma istemesi halinde pilotu engelleyecek bir uyarı konmadığını not düştü.

Richard Branson, SpaceShipTwo'nun kazası ardından yollarına devam edeceklerini ve başarının zorlu bir sürecin ardından geleceğini söylemişti. 100 kilometreye yükselerek yolcularına dört dakikalık yerçekimsiz ortam deneyimi yaşatmayı amaçlayan SpaceShipTwo'da koltuk fiyatı 250 bin dolar.

Virgin Galactic kazasının nedeni belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

shgm ~ 9 yıl önce
shgm ,belediyeyle ortak uzaya tramvay gonderme projesi uzerinde calisiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rdg ~ 9 yıl önce
He he bizde yedik. Pilotaj

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gelişim durmaz ~ 9 yıl önce
İşte bu.. "Bu kazanın ülkemizde olmaması havacılık için bir şans" diye metaforik bir yorum yazalım. Zira NTSB kazayla ilgili tüm gerçekleri ve soruşturma sonuçlarını her zamanki giibi kamuoyu ile paylaşıyor ki gelecek sefer herkes ders çıkarsın diye. Havacılıktaki gelişmeler işte böyle oluyor ne yaparsınız.. Ben ülkemizde şimdiye kadar olan sivil hava kazalarında SHGM'nin bir paylaşımını duymadım. Sanki devlet sırrı.. Hoş, gerçek devlet sırları da uydurma bir suikast dümeniyle kozmik odamızın aranması sonucu belli yerlere transfer edildi ya.. Allahım bu ülkenin makus talihi ne zaman değişecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öff ~ 9 yıl önce
Ezik..
AirporteR ~ 9 yıl önce
Ezik olsa irdelemez , senin gibi kabullenirdi.kim ezik acaba
öff ~ 9 yıl önce
Neyi irdeliyormuş? adam zırlamaktan şikayetten başka bir şey yapmıyor, hiç sevmem bu tipleri.
TK ~ 9 yıl önce
THY'nin AHL deki son kazası yada Kathmandu'daki 330'un kaza raporları yayınlanacak mı çok merak ediyorum. Hatta böyle bir rapor üzerinde biz çalışıyor muyuz yoksa yine national geographic belgeselinden mi öğreneceğiz neler olduğunu? Ülke olarak kalite kültürümüz sıfırın altında seyrediyor ne yazıkki. Yukarıdaki yorumlara gelince; bir hata yapıyorsan önce yaptığının hata olduğunu anlamalı ve kabul etmelisin ki iyileştirebilesin. Sorunun ne olduğunu bilmeden çözüm üretemeyiz öyle değil mi? Dolayısıyla yorumu yazan arkadaş doğru olanı yapıyor, daha çok bu bilinçte insana ihtiyacı var sektörün.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000