23 Mayıs 2013, Perşembe 16:17:31

VE THY MAHKEMEYE BAŞVURDU

Türk Hava Yolları’nın grevi sonlandırmak üzere mahkemeye gideceğine dair haberleri AirportHaber, okuyucularına duyurmuştu. THY, İstanbul İş Mahkemesi’ne resmi başvuruyu yaptı.
  • arkadaşlar ismimi vermek istemiyorum lütfen anlayışla karşılayın 10 mart tarihinde 9.iş mahkemesinde dava lehime sonuçlandı ve işe iademe karar verdi ancak diğer davaların aksine thy davamı temyize göndermedi karar kesinleşti kanuni süresi içinde işe başlatılmam ile ilgili dilekçe den sonra ise 16 mayısta thy muhasebe tarafından arandım ve tis farkım yatırıldı diğer ödemelerimi ise avukatıma ödeyeceklerini söylediler ve 20 mayısta avukatıma ödendi (avukatım tazminat tutarının eksik olduğunu söylüyor tekrar muhasebe açıklaması istenecek)Darısı diğer arkadaşlarımın başına .Avukatlarınız 9.işteki dava sonuçlarını inceleyerek sonuca ulaşabilir .
  • Burada su an evinde,ofisinde isi gucu olmayan,sirketin icini bilip bilmeden yazan cizen insanlar var. Gercekten ciddiye almiyorum. Su an bakildiginda bu is sonucsuz kalacak.Kimsenin ekonomik olarak sıkıntısı olmamasina ragmen nedense mesele devamli maas zammina cekiliyor.en guvensiz en ûcra noltalara ucan sirket personelini genelde hiçe,en tehlikeli noktalara yati seferi olarak gozu kapali gonderebiliyor. Hasta olup rapor alinca da hakkin olan aylik bos gununu aliyor.ondan sonra da dunyada en cok dinlenen kabin oldugumuzu ima ediyor yani söyle bir yorum getirmek isterim.tüm dünyadaki havayollari personeli icerisinde sadece Turkiyede insan haklari bu kadar dusunuluyor.. Cok inandirici di mi?
  • Arkadaşlar çok çok üzülerek söylüyorum ki sanırım THY Bu davayı kazanırsa yasal olduğu için kıdem ve ihbar tazminatını kaybetmeme adına grev yapan ben ve ben gibi arkadaşlarımız Tazminatsız işten atılma durumuyla karşı karşıya kalabiliriz... Bilgisi olan varsa lütfen aydınlatsın...?
  • Turkish Airlines rule, Hamdi Bey rocks!
  • O 209 kişimi dahamı fazla dahamı az cok az kaldı kesin rakam verilecek!!! O calışan rumuzlu senki gerçek bir calışan olsan utanırdın biraz!! Sen o kararı agzına alabilecek yazabilecek vasfa sahip olamazsın!! Sendika 305 i kayıtsız şartsız işe alın dememiştir!!!! Davası sonuçlanan 16 kişide ısrar etmiştir!!! Yargı ve hukuku çiğnemektedirler!!!!! Ve duyurulur: grevdeki tüm o insanlar hakları için oradadırlar!!!! Hanginiz kendi hayatında bu kadar asil bukadar gurur duyurucu bi harekette bulundunuz!!!! Herkes işveren neye karar verirse boyun büken köleler olmaya nekadar yatkınmış!!! Yazıkkk destekleyen herkese çok yazık!!!! Hadi gidin bilet alın azcık uçun gezin eminim sadece buna yarıyosunuz!!!! Sende sıktın artık airport gerçekse asıl belgeyi yayımla!!!!! yandaş haberci lakabı aldın artık hiçmi rahatsız olmadın!!! Dedikodu haberi bırak camdan cama mahalle yapsın sen biraz işini yap!!!
  • THY'nin tutar tek dalı bile yok(rev 3, çalışma dinlenme süre ve koşulları, ücret uyuşmazlığı vs.) o ayrı konu da... Diğer her şeyi bir kenara bırakın; Sendika üyeliğinin sona ermesi ve askıya alınması MADDE 19: 9) İşçi sendikası üyesinin bir yılı geçmemek üzere işsiz kalması üyeliğini etkilemez. Kanun açık ve net... Sendika hala üyerlerinin hakkını koruyor... Siyasi görüşü ne olursa olsun THY'nin başvurusunu kabul edecek hakim b-la-maz-lar... kendileri de inanmıyor ki zaten "tedbir" talep etmemişler...
  • dilekçenin tam metni buysa "tedbir" talep etmemişler... mahkeme nihai kararını verene kadar grevi geçici olarak durdurabilirdi. bu açıdan bakarsanız THY isteminin haksız olduğunu ve reddedileceğini biliyor. Yine de grev yapanlara baskı kurmak amacıyla böyle bir yola gidiyor. Diğer türlü düşünsele tedbir talep ederlerdi grevi biran önce sonlandırmak adına...
  • Sonuc belli ama hala mahkeme sonuna kadar grev devam diye diretiyor adam,ayrica bu sendikadan gelen mesajlar nasilda lakayit resmi olmayan sokak agziyla..Dustuler kalkmaya calisiolar,grevdeki arkadaslar olan size olacak
  • Söz Namustur derler. Görüceğiz bakalım. Gerçi THY alacağı karar ortada.
  • noldu yapamadınız mı Haziran programını ?

İşte THY tarafından İstanbul İş Mahkemesi’ne yapılan o başvuru...

İSTANBUL İŞ MAHKEMESİ
AÇIKLAMALAR  :


Müvekkil THY ile Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ( Hava-İş ) arasında yürütülen 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi aşağıda detaylı olarak açıklanacağı üzere, Sendikanın TİS kapsamı dışında yer alan dayatmaları sebebiyle uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve 15.05.2013 tarihinde THY işyerlerinde grev uygulaması başlatılmıştır.

1) 6356 sayılı yasanın 58/2 maddesinde kanuni grevin tanımını şu şekilde düzenlenmiştir; “Toplu İş Sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denir”  Maddenin üçüncü fıkrasında ise kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan grevin kanun dışı olduğu hüküm altına alınmıştır.
6356 sayılı yasanın Tanımlar maddesini düzenleyen (2.) maddesinin (3) nolu bendinde, “Bu Kanunun uygulanması bakımından işçi, işveren ve işyeri kavramları 22/05/2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanununda tanımlandığı gibidir.” hükmü ile işçi tanımı hususunda İş Kanununa atıf yapılmaktadır. 4857 sayılı yasanın (2.) maddesinin ilk cümlesinde işçi tanımı yapılmıştır. Buna göre; “Bir iş sözleşmesine dayanarak ÇALIŞAN gerçek kişiye İŞÇİ denmektedir.”

Oysa ki herkesçe bilinen, Sendika tarafından da defalarca basına ve müvekkil THY’ye deklare edilen açıklama ve taleplerde, iş akitleri 29 Mayıs 2012 de feshedilen  müvekkil THY’de işçi olarak çalışmayan 305 kişinin işe iade edilmesi yönündeki talepleri işverence kabul edilmediği müddetçe TİS’in imzalanmayacağı belirtilmiş olup, bu yüzden TİS süreci uyuşmazlıkla bitmiş ve 15.05.2013 tarihinden itibaren THY işyerlerinde grev uygulamasına geçilmiştir.

2) Yukarıda açıklandığı üzere, Hava-İş Sendikası 24. Dönem TİS görüşmelerinin esasına geçilebilmesi ve TİS’in imzalanabilmesi için tamamen TİS konusu dışında olan, iş akitleri Mayıs 2012 tarihinde yasa dışı eyleme katıldıkları için bildirimsiz olarak feshedilen ( basında 305 davası olarak bilinen )  kişilerin işe fiilen iade edilmelerini ŞART koşmuştur.  İşveren THY ise TİS kapsamı dışında olan, işçi statüsü bulunmayan,  işyerindeki işçilerin ücret ve sair haklarını ilgilendirmeyen bu dayatmayı kabul etmemiştir.  Sendikanın haksız ve hukuksuz talep ettiği bu önşart yerine getirilmediğinden TİS’in esasına ilişkin maddeler görüşülemeden süreç uyuşmazlıkla neticelenmiştir.
Ekte, basında yazılı ve görsel olarak yer alan Sendika Başkan ve Yönetiminin açıklamalarındaki 305 kişi işe alınmadıkça bu grev bitmez vurgularını Sayın Mahkemenin dikkatine sunuyoruz;

- 11 Mayıs 2013 tarihinde Taksimde düzenledikleri toplantıda Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, işlerine geri dönmek için mücadele eden 305 THY işçisi işlerine geri dönmeden sözleşmenin imzalanmayacağını açıkça söylemiştir. Aynı toplantıda Hava-İş Yöneticileri ve üyeleri tarafından “Ya 305 girecek ya şalter inecek” sloganları atılmıştır. ( kaynak : sendika.org )

- Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, THY Yönetimi ile aralarındaki temel uyuşmazlık konusunun işten çıkarılan 305  işçinin işe iade edilmesi olduğunu ifade etmiştir. ( kaynak : hürriyet gazetesi internet haberi, Doğan Haber Ajansı )

- Ali Tezel 15 Mayıs 2013 tarihli yazısında, THY’nin greve gidilmesinin sebebinin 305 işçinin işe iade alınmaması olduğunu, TİS görüşmeleri ve grevin 305 kişinin işe iadesi noktasında düğümlendiğini belirtmiştir. ( kaynak : muhasebeturk.org )

- Sendika.org sitesinde, Hava-İş Sendikasının işten çıkarılan 305 işçinin işe geri alınmaması durumunda  grevi sürdürecekleri hususundaki beyanları haber konusu yapılmıştır. ( kaynak : sendika.org )

- Sendikanın işten çıkarılan  305 kişinin kayıtsız şartsız işe iade talebinin görüşmeleri tıkadığı, milliyet gazetesinde haber konusu yapılmıştır ( kaynak : ekonomi.milliyet.com.tr )

Yukarıda belirtilen internet  haber sitelerinde ve basın yayın organlarında çıkan haberleri ( ek-1 ) çoğaltmak son derece kolaydır..

TİS sürecinin tıkanmasının ve grevin nedeninin 305 kişinin işe iade edilmesi talebi  olduğu son derece açıktır. Sırf bu haksız ve hukuka aykırı TİS kapsamı dışı talepler yüzünden uyuşmazlıkla biten TİS süreci sonunda fiilen grev başlatılmıştır.

Nitekim ekte yer alan Prof.Dr. Ünal NARMANLIOĞLU’nun “GREV” isimli kitabının 113-114 sayfalarında yer alan akademik değerlendirmede de Toplu İş Sözleşmesi kapsamı dışında kalan sebepler uyarınca yapılacak grevin KANUN DIŞI grev olacağı belirtilmektedir. ( ek-2 ) Aynı şekilde ekte yer alan Prof.Dr. Kenan TUNÇOMAĞ ve Prof..Dr.Tankut CENTEL’in birlikte yazdıkları 2013 basımlı “İŞ HUKUKUNUN ESASLARI” adlı kitabın 455 ve 456 sayfalarında  işçilerin iktisadi ve sosyal durumları ile çalışma koşullarını korumak ve geliştirmek için greve gidilmiş ise bunun yasal grev sayılacağı, böyle bir amaç olmaksızın yapılacak toplu iş bırakmanın ise 6356 sayılı yasanın 58/3 maddesi uyarınca yasa dışı grev olarak nitelendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. ( ek-3 )

Ekte yer alan Yargıtay kararlarında, 6356 sayılı yasadan önce yürürlükte bulunan ve 6356 sayılı yasanın 58.maddesine tekabül eden,  2822 sayılı yasanın 25.maddesi uyarınca verilen yasa dışı grev olayları ile ilgili emsal  kararlar yer almaktadır. Yargıtay kararlarında kanunda yasal grev tanımının yapıldığı,   yasal grev için aranan şartlar gerçekleşmeksizin eylem yapılması durumunda yasa dışı grevin unsurlarının oluşacağı hüküm altına alınmıştır. ( ek-4 )

4) 6356 sayılı yasanın 71.maddesi TESPİT DAVASINI düzenlemekte olup, bu madde uyarınca taraflardan her biri uygulanmakta olan bir grevin kanun dışı olup olmadığını Mahkemeden her zaman talep edebilmektedir. Mezkur düzenleme uyarınca ve yukarıda belirtilen sebepler dahilinde Hava-İş Sendikası tarafından THY işyerlerinde uygulanan grevin kanun dışı olduğunun tespitini Sayın Mahkemenizden talep etme zarureti hasıl olmuştur.

Mezkur yasanın 79.maddesi uyarınca işbu tespit davası, görevli makam olan İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesi olan İstanbul İş Mahkemesinde  ikame edilmiştir.

5) Huzurdaki dava 6356 sayılı yasanın 71.maddesine göre açılmış olup, mezkur madde uyarınca uyuşmazlık hakkında  Mahkemenin 1 ay içinde karar vermesi hüküm altına alındığından ve halihazırda işyerlerinde grev sürdüğünden  huzurdaki davanın ACİL İŞLER kapsamına alınmasını ve bu kapsamda öncelikli olarak ele alınarak  duruşma gününün belirlenmesini arz ve talep ederiz. 

DELİLLER: Hava-İş Sendikası Başkan ve Yönetimi tarafından basına verilen demeçler, Sendikanın yazılı duyuruları, Sendikanın internet sitesinde yer alan beyanları, basında yer alan tüm haberler, görüntü kayıtları (CD), TİS görüşme

tutanakları, tutanak  ve belgeler, keşif ve bilirkişi incelemesi, tanıklar ve sair tüm yasal deliller

HUKUKSAL NEDENLER: 6356 sayılı yasa ve sair mevzuat

NETİCE VE TALEP: Yukarıda yer alan açıklamalarımız doğrultusunda, huzurdaki davanın acil işler kapsamına alınarak öncelikli olarak ele alınmasına, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ( Hava-İş ) tarafından 15.05.2013 tarihinden bu yana Türk Hava Yolları A.O. işyerlerinde yürütülen grevin kanun dışı olduğunun tespitine ve  yargılama masrafları ile ücreti vekaletin davalı tarafa tahmilin karar verilmesini, saygılarımızla arz ve talep ederiz. 23.05.2013

VE THY MAHKEMEYE BAŞVURDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

305e ~ 11 yıl önce
arkadaşlar ismimi vermek istemiyorum lütfen anlayışla karşılayın 10 mart tarihinde 9.iş mahkemesinde dava lehime sonuçlandı ve işe iademe karar verdi ancak diğer davaların aksine thy davamı temyize göndermedi karar kesinleşti kanuni süresi içinde işe başlatılmam ile ilgili dilekçe den sonra ise 16 mayısta thy muhasebe tarafından arandım ve tis farkım yatırıldı diğer ödemelerimi ise avukatıma ödeyeceklerini söylediler ve 20 mayısta avukatıma ödendi (avukatım tazminat tutarının eksik olduğunu söylüyor tekrar muhasebe açıklaması istenecek)Darısı diğer arkadaşlarımın başına .Avukatlarınız 9.işteki dava sonuçlarını inceleyerek sonuca ulaşabilir .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
,, ~ 11 yıl önce
öncelikle hayırlı olsun,,şu anda işe mi başlatıldınız yoksa tazminat ınızı alıp başlatılmadınızmı açıklarmısınız,,anlamadımi
Bakin ~ 11 yıl önce
Burada su an evinde,ofisinde isi gucu olmayan,sirketin icini bilip bilmeden yazan cizen insanlar var. Gercekten ciddiye almiyorum. Su an bakildiginda bu is sonucsuz kalacak.Kimsenin ekonomik olarak sıkıntısı olmamasina ragmen nedense mesele devamli maas zammina cekiliyor.en guvensiz en ûcra noltalara ucan sirket personelini genelde hiçe,en tehlikeli noktalara yati seferi olarak gozu kapali gonderebiliyor. Hasta olup rapor alinca da hakkin olan aylik bos gununu aliyor.ondan sonra da dunyada en cok dinlenen kabin oldugumuzu ima ediyor yani söyle bir yorum getirmek isterim.tüm dünyadaki havayollari personeli icerisinde sadece Turkiyede insan haklari bu kadar dusunuluyor.. Cok inandirici di mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Yorum ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar çok çok üzülerek söylüyorum ki sanırım THY Bu davayı kazanırsa yasal olduğu için kıdem ve ihbar tazminatını kaybetmeme adına grev yapan ben ve ben gibi arkadaşlarımız Tazminatsız işten atılma durumuyla karşı karşıya kalabiliriz... Bilgisi olan varsa lütfen aydınlatsın...?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogru ~ 11 yıl önce
dediğiniz doğru böyle bir durumda işveren tazminatsız olarak gereve katılan herkesi atabilir. Ancak THY'nin söyledikleri doğru değil. Sendikanın şartları sadece 305 değil, birçok anlaşmazlık konusu var. Bir diğer konu ise ayılan işçilerin 6356 sayılı grev ve lokavyt kanunun 19/9 maddesi uyarınca halen sendika üyesi olduğu gerçeği. Hiçbir mahkeme böyle bir karar vermez merak etme. Verse de Yargıtay onamaz.
:)) ~ 11 yıl önce
kazanamaz korkma,,thy nin hukuki konulardaki başarısı malum :) hükümet babaya güveniliyor bu dava açılırken ama unutulan bişey var ki o da : senden büyük Allah var ' sözüdür,,mevlam adalet dağıtırken sağcı solcu dinci dinsiz diye bakmaz
x ~ 11 yıl önce
thy davayı kazansada kaybetsede, yaptıgınız grev kanunıdır, tazmınatsız atamaz thy. ama mahkeme thy lehıne karar verır ve grev yasadısı derse, bu karar cıktıktan sonra grev kalkmıs demektır. bu karar cıktıktan sonra herkes işinin başına donup calısmak zorundadır. ama mahkemeden karar cıkana kadar grev kanunıdır, haktır.
sayın X ~ 11 yıl önce
yanılıyorsunuz THY yönetimi 72. maddeye göre grevin durdurulmasını talep edebilirdi. O zaman söyledikleriniz haklı olurdu. THY bunu talep etmiyor. 71. maddeye göre grevin başından itibaren yasadışı ilan edilmesini böylece greve katılanları da tazminatsız atabilmeyi istiyor. Yargıtay'ın geçmiş uygulamaları belli, akıl ve izahtan yoksun bir istem, kabul edilmesi mümkün olan bir istem değil hukuken de kanunen de. zaten kendileri de inanmadıkları için tedbir(grevin geçici olarak durdurulması kararı verilmesini istememişler) talep etmemişler. Çünkü tedbir talebi dosya üzerinden duruşmasız incelenip hemen reddedilir. Amaçları insanları korkutup mevzi kazanmak.
İşte Budur! ~ 11 yıl önce
Turkish Airlines rule, Hamdi Bey rocks!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Greve Destek!!!!!!! ~ 11 yıl önce
O 209 kişimi dahamı fazla dahamı az cok az kaldı kesin rakam verilecek!!! O calışan rumuzlu senki gerçek bir calışan olsan utanırdın biraz!! Sen o kararı agzına alabilecek yazabilecek vasfa sahip olamazsın!! Sendika 305 i kayıtsız şartsız işe alın dememiştir!!!! Davası sonuçlanan 16 kişide ısrar etmiştir!!! Yargı ve hukuku çiğnemektedirler!!!!! Ve duyurulur: grevdeki tüm o insanlar hakları için oradadırlar!!!! Hanginiz kendi hayatında bu kadar asil bukadar gurur duyurucu bi harekette bulundunuz!!!! Herkes işveren neye karar verirse boyun büken köleler olmaya nekadar yatkınmış!!! Yazıkkk destekleyen herkese çok yazık!!!! Hadi gidin bilet alın azcık uçun gezin eminim sadece buna yarıyosunuz!!!! Sende sıktın artık airport gerçekse asıl belgeyi yayımla!!!!! yandaş haberci lakabı aldın artık hiçmi rahatsız olmadın!!! Dedikodu haberi bırak camdan cama mahalle yapsın sen biraz işini yap!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ek 2 ~ 11 yıl önce
THY'nin tutar tek dalı bile yok(rev 3, çalışma dinlenme süre ve koşulları, ücret uyuşmazlığı vs.) o ayrı konu da... Diğer her şeyi bir kenara bırakın; Sendika üyeliğinin sona ermesi ve askıya alınması MADDE 19: 9) İşçi sendikası üyesinin bir yılı geçmemek üzere işsiz kalması üyeliğini etkilemez. Kanun açık ve net... Sendika hala üyerlerinin hakkını koruyor... Siyasi görüşü ne olursa olsun THY'nin başvurusunu kabul edecek hakim b-la-maz-lar... kendileri de inanmıyor ki zaten "tedbir" talep etmemişler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ek ~ 11 yıl önce
dilekçenin tam metni buysa "tedbir" talep etmemişler... mahkeme nihai kararını verene kadar grevi geçici olarak durdurabilirdi. bu açıdan bakarsanız THY isteminin haksız olduğunu ve reddedileceğini biliyor. Yine de grev yapanlara baskı kurmak amacıyla böyle bir yola gidiyor. Diğer türlü düşünsele tedbir talep ederlerdi grevi biran önce sonlandırmak adına...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi oldu ~ 11 yıl önce
Sonuc belli ama hala mahkeme sonuna kadar grev devam diye diretiyor adam,ayrica bu sendikadan gelen mesajlar nasilda lakayit resmi olmayan sokak agziyla..Dustuler kalkmaya calisiolar,grevdeki arkadaslar olan size olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KARAR ~ 11 yıl önce
Söz Namustur derler. Görüceğiz bakalım. Gerçi THY alacağı karar ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yemez ~ 11 yıl önce
noldu yapamadınız mı Haziran programını ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DİYORUM DİNLEEE ~ 11 yıl önce
MAHKEME YASA DIŞI DERSE GREVE KATILAN HERKES YASA DIŞI EYLEME KATILMIŞ OLUR. İŞVEREN ATMAYA HAK KAZANIR.
"dıyorum dınle" ye ~ 11 yıl önce
o dedıgın oyle olmuyor kardes, ınsanları kandırmaya calısma. mahkeme yasadısı grev derse, karar cıktıktan sonra greve devam edenlerı ısten cıkarma hakkı dogar sırketın. ama karar cıkana kadar grev kanunıdır.katılanlara hıcbırsey olmaz.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000