07 Nisan 2010, Çarşamba 16:02:29

VE SOLAR IMPULSE UÇTU

Güneş enerjisini kullanarak dünyanın etrafını dolaşması planlanan uçağın ilk deney modeli İsviçre'de bir buçuk saatliğine havalandı.

Güneş enerjisini kullanarak dünyanın etrafını dolaşması planlanan uçağın deneme aşamasındaki ilk modeli İsviçre'de bir buçuk saatliğine havalandı.

Solar Impulse adı verilen İsviçre yapımı uçak tek kişilik oturma hacmine sahip.

Kanat aralığı Airbus 340 modeliyle hemen hemen aynı uzunlukta olmasına rağmen, ağırlığı sadece orta boy bir otomobil kadar.

Uçağın kanatlarının üzeri güneş enerjisini emen binlerce elektronik hücre ile kaplı.

Güneşten elde ettiği enerji ile dört motoru çalıştırılan uçak ilk deney uçuşunda İsviçre'de bir askeri üssün pistinden bisiklet hızında havalanarak bir buçuk saat boyunca uçtu.

Solar Impulse'ın kalkış ve iniş sırasında bir sorun yaşamadığını söyleyen üreticileri, 2012 yılında bir damla benzin kullanmadan dünyanın çevresini dolaşmayı umuyor.

Projenin başında İsviçreli maceraperst Bertrand Piccard bulunuyor.

Piccard 1999 yılında dünyanın çevresini hiç durmadan dolanan ilk balonlu uçuşun yardımcı pilotluğunu yapmıştı.

Maliyeti 70 milyon doları bulan uçakta 12 bin elektronik hücre, kendi kendine dolan lityum pilleri ve dört elektrik motoru mevcut.

40 beygir gücünde çalışan motorlar, uçağı havada bir motorsiklet hızında götürüyor.

İki yıl sonra planlanan dünya turunu beş etapta tamamlamak isteyen Bertrand Piccard ve arkadaşları, her etapta uçağı yaklaşık beş gün havada tutarak dünyayı dolanmayı düşünüyor.

Güneş enerjisinin uçuş için kullanıldığı ilk deney bu olmamakla beraber, muhabirler bugüne değin girişilen en iddialı projenin Solar Impulse olduğunu bildiriyor.

İsviçre'deki deney uçuşunu izleyenler, insanlı ilk uçuşların yüzyıllık arşiv görüntülerini ve Wright kardeşleri akla getiren bir manzarayla karşılaştıklarını anlatıyorlar.

(BBC)

VE SOLAR IMPULSE UÇTU

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000