08 Aralık 2012, Cumartesi 08:31:41

VE BARIŞ KARTALI KONYA'DA...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede ciddi yol alabileceği stratejik bir koz olan ve uzun süredir beklenen Barış Kartalı sonunda Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na indi...
  • Bu ucagin ucmasi fonksiyonlarini yerine getirebilmesi degil. Elektronic aksaminin tam kapasite ile calisip calismadigi supheli. Israil'den beklenen onemli bir elekronik parca vardi.
  • 12 yıldamı yapılmış bu uçak? neden şimdi verilmesi kararlaştırılmış ortadogu bu kadar gerginken? kimler bu uçakların bilgilerini kullanacak turkiye uzerinde bu ucak her havalandıgında tsk yamı hizmet edecek zannediliyor? buna inanan aptallar varsa sadece gülerim terörmüş boeingle teroristmi aricaksınız :D :D :D komik olmayın. sizde haklısınız halk bu kadar saf olursa sizde bol keseden atarsınız tabi noolucak...!
  • heronlardan bilgiler alındıda ne oldu? barış kartalıymış YERSEN..... bırakın bu işleri yaa mühendis kardeşlerim sakın dokunmayın bunların sistemlerine eliniz yanar. Aselsan mühendislerinin ölümünü çözdüler mi? sakın haa, temiz diyip geçin. bu ülke kendi insanını mühendisini korumaktan aciz uçak değil uzay mekiği alsa ne olur?
  • Bu uçağa dokunacak mühendis kardeşlerimin ateşle oynadıklarını hatırlatırım adamı HACAMAT EDERLER...! Bkz: aselsan mühendisleri bu uçak her havalandığında israil için hizmet ediyor olacak bunun aksini düşünen varsa aselsan mühendislerini acıklasınlar bana değmez amerikanın maşası olmuş bi ülke için canlarınızı sakın tehlikeye atmayın onunda zamanı gelicek cunku artık donus yok bu yoldan ama şimdi değil...!
  • Arkadaşlarımız hem yazılım hem donanım özelliklerini iyice kontrol ederler ve en kısa zamanda tüm imkanları ile kullanmak için gereğini yaparlar diye düşünüyorum. Bir taş daha konuldu. Hayırlı olsun. Hançer
  • Bu uçağın,terörle mücadelede kullanılabileceğini zannetmiyorum.Düşman uçaklarının sızabileceği,Yer radarlarının kör bölgelerindeki görüş ve menzil zaafiyetini gidermeye yönelik fonksiyonu olsa gerek.
  • Umarım en kısa sürede içindeki casus yazılımlar temizlenip göreve başlar.
  • Uçan kale B-52'dir... Kaynakları tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim...
  • çok şükür. gün geçtikçe daha modern daha güçlü bir ülke olmak için emin adımlarla gidiyoruz. İşaALLAH en yakın zamanda uçak gemimlerimizi kara sularımızda görmek istiyoruz. emeği geçen herkese yürekten teşekkürler.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede ciddi yol alabileceği stratejik bir koz olan, ayrıca teknik özellikleri nedeniyle 'uçan kale' diye de adlandırılan, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı olan Barış Kartalı uçaklarından ilki dün indi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamaya yönelik dört adet Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AEW&C) sağlanmasına yönelik Boeing ve Türk Havacılık ve Uçak Sanayi A. Ş-TAİ (TUSAŞ) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, 'Başır Kartalı' adı verilen ve teknik özellikleri nedeniyle 'uçan kale' diye de adlandırılan uçaklardan ilkinin 2012 yılının sonunda teslim edileceği belirtilmişti. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na dün ilk Barış Kartalı iniş yaptı.
Türkiye, Kasım 2000'de yeni bir AEW&C sistemi geliştirilmesine ilişkin Boeing ile sözleşme müzakerelerine başlamış, 2002'de imzalanan sözleşme, Temmuz 2003'te yürürlüğe girmişti. Barış Kartalı adıyla anılan proje kapsamında, TSK'nın ihtiyacını karşılamaya yönelik dört adet havadan erken ihbar ve kontrol uçağının modifikasyonu ile mürettebat eğitimi, görev desteği ve sistem bakımına yönelik yer destek hizmetleri verilmesi öngörülüyor.

Bir uçağın havada, karada ve laboratuarlarda gerçekleştirilen görev sistemi doğrulama testleri, Seattle'da tamamlandı. Diğer üç uçağın modifikasyon çalışmaları, TUSAŞ-TAİ tarafından Ankara'da gerçekleştirildi.

Haziran Ayı’nda Konya’da gerçekleştirilen Anadolu Kartalı 2012/2 Tatbikat brifing broşüründe “Anadolu Kartalı’nda görev yapan tüm kırmızı ve mavi roldeki uçaklar, NATO Havadan İhbar ve Kontrol uçakları ve Hava Kuvvetleri’nin radarları tarafından sevk ve idare edilmektedir. Şu ana kadar NATO tarafından sağlanan Havadan İhbar Kontrol Uçakları ile birlikte, bu eğitimde ilk kez Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı isimli Havadan İhbar Kontrol Uçağı komuta kontrol görevini yerine getirecektir. Önümüzdeki yıllarda İnsansız Hava Sistemleri de Anadolu Kartalı Eğitimleri’nde kullanılacaktır” denilmişti.

UÇAN KARARGAH KONYA'YA İNİŞ YAPTI

Geçtiğimiz yıllarda Konya’dan tanker uçağı ile birlikte havalanan F-16’ların Londra’daki inişlerinden sonra ABD’deki 'Red Flag Tatbikatı’na katılmış olması önemli bir gelişme olarak kaydedilmişti. Buna ilaveten hava, kara ve deniz unsurları ile irtibat kurabilen, çok alçaktan uçan 20 kilometre hıza sahip insansız hava araçlarını dahi tespit edebilme kabiliyetine sahip, 350 kilometrelik alanda tarama yapabilen Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı’na sahip olmak askeri anlamda bir devrim olarak değerlendiriyor. Türkiye’nin bu güce sahip olması başta İsrail olmak üzere pek çok bölgesel ve küresel aktörü rahatsız etmeye yetiyor.

Barış Kartalı uçaklarından ilkinin modifikasyonu (yolcu uçağının HİK konfigürasyonuna dönüştürülme işlemleri) Mart 2005’de ABD/Seattle’da, 2. uçak modifikasyonu Mart 2006’da Ankara/TAI tesislerinde, 3. uçak modifikasyonu Kasım 2006’da, 4. uçak modifikasyonu Mart 2007’de Ankara/TAI tesislerinde başlamıştı.

HAVADA VE DENİZDE İZ SÜRÜYOR

Havadan erken uyarı ve kontrol uçağı AEW&C, Boeing 737-700 üzerine kurulu çok amaçlı elektronik tarama radarıyla eşzamanlı olarak hava ve denizdeki hedeflerin izini sürebiliyor, operasyon alanını tarayan kullanıcının, uçağı yüksek performansta kontrol etmesini sağlıyor. AEW&C’lerde kullanılan bir yenilik de, ağırlığı azaltarak güvenilirliği artıran ve hedef korelasyonunu kolaylaştıran entegre ‘Dost ve Düşmanı Tanıma Sistemi’. Ayrıca, buna ek olarak uçaklarda azami esnekliğe sahip geliştirilmiş açık sistemli bir yapı bulunuyor.

VE BARIŞ KARTALI KONYA'DA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

radari tam calisiyor mu? ~ 11 yıl önce
Bu ucagin ucmasi fonksiyonlarini yerine getirebilmesi degil. Elektronic aksaminin tam kapasite ile calisip calismadigi supheli. Israil'den beklenen onemli bir elekronik parca vardi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2000-2012 ~ 11 yıl önce
12 yıldamı yapılmış bu uçak? neden şimdi verilmesi kararlaştırılmış ortadogu bu kadar gerginken? kimler bu uçakların bilgilerini kullanacak turkiye uzerinde bu ucak her havalandıgında tsk yamı hizmet edecek zannediliyor? buna inanan aptallar varsa sadece gülerim terörmüş boeingle teroristmi aricaksınız :D :D :D komik olmayın. sizde haklısınız halk bu kadar saf olursa sizde bol keseden atarsınız tabi noolucak...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tai ~ 11 yıl önce
Bu ucagin bitmesinin gecikmesinde iki faktor olabilir. Biri ucagin radari TAI tesislerinde eklendi Boeing degil. Belki, TAI deneme ve yanilma metodu kullandi ve gec kaldi. Ikincisi Israil'den beklenen elektonik parca (dusman ve kardes hedefleri ayird ettek icin saniyorum) gelmedi. Israil'li firma teslim edecegine dair karar verdigini gazetelerde okudum gecen gunlerde. Eger baskasi bu ucaktan dogrudan yararlanacaklarsa dedigin gibi, bu ucagin yapimini niye geciktirsinler.
Heron ~ 11 yıl önce
heronlardan bilgiler alındıda ne oldu? barış kartalıymış YERSEN..... bırakın bu işleri yaa mühendis kardeşlerim sakın dokunmayın bunların sistemlerine eliniz yanar. Aselsan mühendislerinin ölümünü çözdüler mi? sakın haa, temiz diyip geçin. bu ülke kendi insanını mühendisini korumaktan aciz uçak değil uzay mekiği alsa ne olur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MÜHENDİSLERİN DİKKATİNE ~ 11 yıl önce
Bu uçağa dokunacak mühendis kardeşlerimin ateşle oynadıklarını hatırlatırım adamı HACAMAT EDERLER...! Bkz: aselsan mühendisleri bu uçak her havalandığında israil için hizmet ediyor olacak bunun aksini düşünen varsa aselsan mühendislerini acıklasınlar bana değmez amerikanın maşası olmuş bi ülke için canlarınızı sakın tehlikeye atmayın onunda zamanı gelicek cunku artık donus yok bu yoldan ama şimdi değil...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bak ne diyeceğim ~ 11 yıl önce
Vatan mevzu bahis ise gerisi teferruattır.
Çok şükür ~ 11 yıl önce
Arkadaşlarımız hem yazılım hem donanım özelliklerini iyice kontrol ederler ve en kısa zamanda tüm imkanları ile kullanmak için gereğini yaparlar diye düşünüyorum. Bir taş daha konuldu. Hayırlı olsun. Hançer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
taş tırrttttt ~ 11 yıl önce
ne zaman ki o uçağı sen üretirsin sistemlerini gelistirirsin o zaman bir taş daha koyarsın. taşıma suyuyla değirmen dönmezi öğretmedilermi sana.....
Tırtttttt bey ~ 11 yıl önce
O yorum size yazılmadı. O yorum iğneyle kuyu kazan fedakar insanlar için yazıldı. O mesajı siz anlayamazsınız, konunun içindekiler anlayabilir. Siz tırrrrttt lamaya devam edin, bizim işimiz var.
Caydırıcı ~ 11 yıl önce
Bu uçağın,terörle mücadelede kullanılabileceğini zannetmiyorum.Düşman uçaklarının sızabileceği,Yer radarlarının kör bölgelerindeki görüş ve menzil zaafiyetini gidermeye yönelik fonksiyonu olsa gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uaa ~ 11 yıl önce
Umarım en kısa sürede içindeki casus yazılımlar temizlenip göreve başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Uçan kale B-52'dir... Kaynakları tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucan kale ~ 11 yıl önce
ucan kale (flying fortress, B-17) pervaneli ve ikinci dunya savasinda Alman'ya yi bombalamada kullanilmistir. B-52 ilk Vietnam savasinda kullanilan jet motorlu bombardiman ucagidir.
bilgeürekten teşekkür ~ 11 yıl önce
çok şükür. gün geçtikçe daha modern daha güçlü bir ülke olmak için emin adımlarla gidiyoruz. İşaALLAH en yakın zamanda uçak gemimlerimizi kara sularımızda görmek istiyoruz. emeği geçen herkese yürekten teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
uçak gemilerine ihtiyacımız yok.genellikle deniz aşırı sömürgeleri olan ülkeler için uygundur uçak gemileri ve günde kaç ton yakıt harcadığını bilsen yazmadın bu yazıyı saygılar..
misafire ~ 11 yıl önce
herhalde sen tayland diye bir ülke duymadın.ya da tayland'ın deniz aşırı sömürgeleri olan bir ülke falan mı zannediyorsun anlamadım.neyse ya da bana rusya'nın deniz aşırı bir sömürgesini söylermisin.
"amphibious" savas gemisi ~ 11 yıl önce
Turkiye'nin yapmayi/almayi planladigi esas olarak "amphibious" savas gemisi, ucak gemisi degil. Amphibious savas gemisi, atak helikopteri, zirhli arac, top ve piyade (3000 civarinda) tasir. Ucak gemisinin hemen hemen yarisi buyuklugundedir. Kullanma amaci farklidir. Tahminim TSK uzerinede bir kac tane, F-35 (dik inip kalkabilen ucak) tasimayi dusunuyorlar. Boylece bir tasla iki kus vuracaklar. Ucak gemileri 70-75 ucak tasiyabilirler.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000